Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Hipoteza - używany 10D vs nowy 350D ???

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie Hipoteza - używany 10D vs nowy 350D ???

Witam... nie jest to ' do końca' typowe pytanie o to 'co kupić' - choć niemniej taki jest temat.

Jeśli temat juz gdzieś był poruszony to z góry przepraszam, ale przeszukując forum znalazłem jednie porównanie 300D/350D oraz 10D/350D w sensie wspólpracy z lampami studyjnymi - mi natomiast chodzi o coś innego

W tym miesiącu musze właśnie 'coś' zakupić (bo pasuje coś w końcu wrzucić w koszty )... Do tej pory uzywałem D30 - wszystko bylo w 90% ok. dopóki nie potrzebowałem zrobić większych odbitek, bądź też wkomponowac zdjęcia na całą plansze B1 (100x70cm). Brakowało tej rozdzielczości. Prędkość 'fps' :P mi zupełnie wystarczała - no może ciut większy bufor by się przydał, bo 3 RAWy to za mało. Aparacik budową i rozmieszczeniem przycisków jest praktycznie identyczny z 10D - jednak jest to tak samo zaleta jak i wada. mam już upatrzony zestaw szkieł który chcę zakupić: 17-40 f4 L + 70-200 f4 L + Tamron XRi 28-75 f2.8 (po dłuższej lekturze forum zdecydowałem się właśnie na to jako najlepszy 'match' dla mnie). Niestety funduszy nie starczy mi na zakup 20D (a już tymbardziej z gripem), zatem muszę się zadowolić innym body - i tutaj właśnie pytanie o 10D (używany) a 350D (nowy)... Mam możliwość zakupienia tego pierwszego w cenie 2800zł (+200zł za grip) lub drugiego za 3200zł z gripem. W czym mam zatem problem?

1. Czy warto pchać się w uzywany aparat? - bo np. D30 mam od nowości - zakupiony za 'fiu fiu' 9450zł i mimo, że siedzi z nim juz druga migawka sprawuje się 'technicznie' dobrze (ok. 97 tyś. fotek) - jednak trochę brakuje mi 'zaufania' do zakupu używanego aparatu (i tu pytanie dodatkowe czy soft na PC 10D umożliwia sprawdzenie prawdziwej ilości wykonanych 'pstryknieć'?) - no nigdy nie wiadomo co ktoś z danym aparatem robił...
    (BTW: jeśli ktoś z zaufanych forumowiczów miałby body 10D na sprzedaż to proszę o kontakt na priv)

2a. D30 był plastikowy i mi to nie przeszkadzało - podobnie jak 350D z duraaluminiowych płytek i pokryw z plastiku - jednak jak jest z jakością wykonania 350-tki? Trzeszczy w rękach? sprawa uchwytu - to juz inndywidualne odczucie - ja mam raczej 'średnio-mniejszą' dłoń...

2b. Obiektywy które wybrałem są raczej cięższe i większe - czy wielkość 350-tki pozwala na swobodne uzywanie go z tym szkłami? (tzn. czy wystarczy miejsca na włożenie ręki do uchwytu po założeniu szkła? ) - 350tka na pewno będzie z Gripem - liczę na to, że zwiększy to 'stabilność' uchwytu (dłoń w układzie horyzontalnym powinna mieć chyba dodatkowo oparcie poduszki dłoni na Gripie... - dobrze mówię? )

3. Czy szybkość dostępu do funkcji (ISO, tryb pomiaru ekspozycji, format zdjęć, WB) jest wystarczająca (tzn. czy nie trwa 'wieki' i mase 'kliknięć' ) - ja np. często zmieniam ww. ustawienia - ale nie musze tego wykonywac w czasie 0,1sek - bo 1 czy 2 sekundy na to wystarczą - byle nie dłużej

4. Jaka jest czułość, prędkość i skuteczność działania AF w 350D względem 10D jesli chodzi o nastawianie w punkcie centralnym? (w założeniu będzie uzywany z 550EX)

5. No własnie - 550EX - czy ktoś miał może kombinację 350D + 550EX i zauważył jakieś niepokojące problemy inne niż 'ocieplanie zdjęć'? I tak robię w 90% RAW'y więc nie ma problemu z kolorkami w późniejszej obróbce...

A na koniec tylko prośba to 'tych lepiej wyposażonych forumowiczów' - czy mógłbym prosić o kilka fotek wykonanych ww. obiektywami i 350-tką?...
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Ale masz dylemat. 10-tka do 350 to klamot.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najlepiej weź do ręki 10d i 350d i sprawdź jak Ci to leży w ręku .. Mnie zdecydowanie lepiej leżała 10, ale... mimo to wybrałem 350 ze względu na lepszą matrycę i (przynajmniej teoretycznie) lepszy AF, czas startu, i jeszcze pare innych rzeczy

Używam z Tokiną 28-80 i Sigmą 135-400 (małe nie są i... jest wygodniej niż np z kitem lub z 50/1,8. Jak masz podpięte duże cięzkie szkło to trzymasz za nie. Jak masz malutki obiektyw to siłą rzeczy trzeba "bardziej trzymać" za body. A uchwyt jest malutki i niewygodny. (dla mnie, przyzywczajonego do analogowej 50)
    edit:
    a, jesli chodzi o przyciski do trybu AF, ISO, WB i pomiaru światła: bardzo wygodny, szybki dostęp. Brak drugiego kółka przeszkadza.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Ale masz dylemat. 10-tka do 350 to klamot.
    pfff...

jeden woli klamotowaty aparat, drugi plastikowa wydmuszke.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar darpla
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

10d to juz staroc, choc niezawodna, a 350d to nowosc. ALe niektorzy wlasnie wola te starocie , bo im si elepiej z nimi pracuje, choc nowosci oferuja lepsza technologie.
    http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Kupowanie "staroci" miało sens przy analogach. W nowoczesnych wyrobach dochodzi jeszcze wyrafinowana elektronika. I tutaj zawsze nowy wyrób będzie miał przewagę.
    Zdecydowanie nowe 350D.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ze pojawil sie 20D czy 350D nie znaczy ze 10D przestaje nagle robi dobre zdjecia, czy tez zaczyna robic gorsze niz robil.
    10D to byl i jest swietny aparat.
    Ale jesli ktos uwaza ze ptorzebuje nieco nizszych szumow, E-TTL II, szybszego bufora, startu i AF - to niech szuka nowosci.
    Ale jesli ktos szuka porzadnego sprzetu na plenery, krajobrazy, do studio a nie do reporterki - to 10D jak byl do tych celow swietny tak nadal jest (o ile nie za mocno zuzyty) a nie "technologicznie za stary"

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

No właśnie zastanawiam się jak bardzo zaawansowany jest 350D ... czy np. Digic II jest rzeczywiście tak szybki? Mi najbardziej daje się mój aparacik we znaki przy dluższych ekspozycjach - 30 sek -> 5 minut - w D30 czas przetwarzania obrazu po zakończeniu naświetlania to średnio 30 - 120 sekund!!! Czy Digic II radzi sobie z tym szybciej?

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Vitez - reporterka, ale tylko okazjonalnie - aparat będę brał również w góry - więc i trochę wytrzymałości by się przydało - stąd plus dla 10D, ale minus dla niego za wagę... Do tej pory brałem D30 + Tokinę 24-200 i większości wystarczało, ale ostatnio jednak to już za słaba jakoś jak dla mnie... - dlatego postawiłem na początku na obiektywy - w drugiej kolejności na Body ... - ale jak się okazuje to jest jednak największy dylemat

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    przy dluższych ekspozycjach - 30 sek -> 5 minut - w D30 czas przetwarzania obrazu po zakończeniu naświetlania to średnio 30 - 120 sekund!!! Czy Digic II radzi sobie z tym szybciej?
    Podejrzewam, że chodzi tu nie o przetwarzanie danych przez procesor, ale o algorytm odszumiania, polegający na naświetleniu po raz drugi klatki z zamkniętą migawką i odjęciu zarejstrowanego szumu od zdjęcia.

Czas obróbki zdjęcia nie zależy istotnie od czasu naświetlania, już bardziej od ilości detali na zdjęciu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów