Czy można samodzielnie oczyścić matrycę i komorę lustra z kurzu za pomocą
sprężonego powietrza w puszcze?
Czy można samodzielnie oczyścić matrycę i komorę lustra z kurzu za pomocą
sprężonego powietrza w puszcze?
W sterylnych warunkach tak. Natomiast w domu, nawet niewidoczny kurz moze tylko powiększyć ilość drobinek przylepionych do matrycy.
Sprężone powietrze w puszce do najczystszych nie należy, więc ostrożnie.
Efekt może być odwrotny![]()
masz nawet w instrukcji napisane ze nie czyscic sprezonym powietrzem, no ale wielu z nas jej nie czyta![]()
Nigdy nie można czyścić sprężonym powietrzem!
Jedną z przyczyn jest to, że po rozprężeniu z puszki zmienia swoją temperaturę (mrozi), a ponadto pojawia się jakiś płyn, który może upaprać matryce i inne rzeczy.
Nie wspomnę, że jak ktoś ma 2 lewe ręce to może za dużo wydmuchać z aparatu
Nie, i jeszcze raz NIE.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Sprezone powietrze ma takie cisnienie, ze przez uwage mozesz uszkodzic sobie lustro. Odradzam. Idz do apteki i kup sobie gruche - najbezpieczniejsze do przedmuchania matrycy.
Ja czyscilem kiedys wacikiem. Poszlo bez problemu. Na matrycy jest specjalna powloka, ktora mozna czyscic bez obaw o porysowania, ale wiadomo, trzeba byc ostroznym.
Ta powłoka to tzw. filtr matrycy. Da się porysować, co też byłam uczyniłam jakiś czas temu właśnie wacikiem. Wymiana ok 350zł. Od tej pory pozostaję przy gruszce. Jak napotkam coś czego się nie da wydmuchać -- a od maja nie napotkałam pomimo, że obiektywy zmieniam jak rękawiczki ;-), w odwodzie mam dust aid. A jak i to nie zadziała, to odeślę do czyszczenia...
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Na sucho grucha i tu zaraz pewnie usłyszę "gromy" odkurzacz ( tyle że pod katem zblizonym do 60-80 stopni ), na mokro używam zestawu "sensor swab". Co ciekawe najbardziej brudziła mi się matryca w 40D ( mimo ultradzwiękowego czyszczenia ) w starej i nowej piątce problemu nie zauważam.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Ja bym się raczej martwił o migawkę - nawet złożona jest bardzo delikatna. Poza tym sprężone powietrze może Ci się skroplić na matrycy i będzie dużo gorzej.
A co do gruch to uwaga, niektóre mają w środku talk, więc możesz bardziej zaszkodzić. Poszukaj gruszek do fotografii - droższe ale bezpieczne.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
taką gruchę z apteki wystarczy dobrze wymyć albo i wygotować ...
EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro