Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Canon 50 f/1.4 vs Tamron 17-50 f/2.8

Dopiero zaczyna Awatar dudzi90
    Miasto
    Gdańsk/Szczecinek

Domyślnie

Po prostu chcę kupić obiektyw na lata i np. przy canonie 50 kolejnym byłby zoom od canona. Tylko chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z tym tamronem, jedni narzekają drudzy chwalą. Boję się kupywać coś nie od canona - ważne by z puszką dobrze grało wszystko
    Nie biegałem nigdy ze stałką i nie wiem czy to dobry wybór jako podstawowy obiektyw, bo w końcu nie ma on zooma, a czasem kroku do tylu nie da rady zrobić.
    moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
    "Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dudzi90 Zobacz posta
    Nie biegałem nigdy ze stałką i nie wiem czy to dobry wybór jako podstawowy obiektyw, bo w końcu nie ma on zooma, a czasem kroku do tylu nie da rady zrobić.
    Ale przecież masz jeszcze kita, który jest przecież dobry w zakresie 18-30 mm z kitem i stałką powinieneś dać rade
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

poszukaj sobie gdzieś w dziale testy porównania KIT'a i Tamrona. Osobiście wziąłbym Tamrona a potem powoli zbierałbym na coś do uzupełnienia.

Domyślnie

zalezy co i jak fotografujesz... Ja bym bez zastanowienia bral tamrona, wogole mnie nie ciagnie w kierunku 50mm, ogolnie ta ogniskowa jest DLA MNIE nudna, ani to szerokie ani dlugie W ogole zauwazylem ze najczesciej uzywam najszerszej i najwezszej ogniskowej.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po prostu chcę kupić obiektyw na lata i np. przy canonie 50 kolejnym byłby zoom od canona. Tylko chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z tym tamronem, jedni narzekają drudzy chwalą. Boję się kupywać coś nie od canona - ważne by z puszką dobrze grało wszystko
    Na lata - co to właściwie znaczy? Taki trwały, że przy codziennym używaniu będzie działać lata? Żaden z obiektywów, które wskazałeś nie jest liderem bezawaryjności.
    A może chodzi o taki, że go założysz na korpus i już przez lata tam będzie tkwić?

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    [...] Żaden z obiektywów, które wskazałeś nie jest liderem bezawaryjności.[...]
    Ale zaden tez nie stoi na czele niechlubnej tabeli awaryjnosci.

Albo mi sie wydaje albo autor watku nie okresli do czego ma t oszklo sluzyc.

Inna sprawa, ze porownania zoomow ze stalkami sa srednio sensowne, delikatnie mowiac.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Polecam stałkę. Odkryjesz zupełnie nowe możliwości swego korpusu. Plastyka stałek w porównaniu z zoomami z niższej półki jest naprawdę warta rezygnacji z wygody jaką dają obiektywy zmiennoogniskowe. Odkąd mam C 85 f/1,8 i C 28 f/1,8 (około półtora roku) ani razu nie zapiąłem C 28-80 mkI, który kiedyś mnie w zupełności satysfakcjonował i był podstawowym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No jeśli traktujesz stałkę jako uzupełnienie zooma, to lepiej kupić dobrego zooma. Po co kupować 50/1.4 skoro może się okazać, że dla ciebie za wąsko i będziesz większość zdjęć dalej robił kitem.
    Jeśli chciałbyś się zdecydować tylko na stałki, to zdecydowanie odradzam tą ogniskową na cropie. Dla mnie jest to szkło głównie portretowe. W sumie to takie ani wąsko, ani szeroko. Nie wiem jakie są twoje preferencje, ale gdybym ja kupował jeszcze raz to bym wybrał coś w stylu: 28/1.8 lub 35/2 lub sigma 30/1.4. Mam 50/1.8 i bardzo mało go używam właśnie ze względu na ogniskową.
    Swoją drogą za cenę 50/1.4 może udało by się Tobie kupić 35/2 + 50/1.8. Na początek daje to trochę więcej możliwości - chociaż wolniej , minimalnie ciemniej i głośniej niż w 50/1.4
    450D + 10-22 + 50/1.8 + 70-200/4

Dopiero zaczyna Awatar dudzi90
    Miasto
    Gdańsk/Szczecinek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    A może chodzi o taki, że go założysz na korpus i już przez lata tam będzie tkwić?
    Nie, nie Po prostu fotografię traktuję jako hobby, aparat nie leży u mnie na półcę, a na kicie preferowałem zawsze ogniskowe tak w okolicy 30, ze względu na zdecydowanie lepszą jakość niż na 50, potrem zawsze kadrowałem i chyba tak po dłuższym zastanowieniu zaryzykuje ze stałką, bo jak kolega wyżej zauważył to jednak inna plastyka.

Zgadzam się, że porównywanie zooma ze stałką nie ma sensu, ale taki właśnie mam dylemat i liczyłem, że ktoś był w podobnych do moich okolicznościach.

PS. Tutaj jest link do zdjęć jakie wrzuciłem na to forum, po nich widać co preferuje: http://canon-board.info/showthread.php?t=51017
    moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
    "Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

scoodie
    Guest

Domyślnie

Tylko chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z tym tamronem, jedni narzekają drudzy chwalą. Boję się kupywać coś nie od canona - ważne by z puszką dobrze grało wszystko
    bierzesz puszkę do sklepu, przymierzasz 3-4 obiektywy, robisz test celności AF i wybierasz najlepszy albo wychodzisz bo żaden nie trafia w punkt

ja używam T 17-50/2.8 (testowałem 3 różne, a tylko 1 trafiał jak należy) i jestem zadowolony ale bardzo często zapinam też stałki i jak już koledzy napisali - nie ma co porównywać.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów