Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 50 f/1.4 vs Tamron 17-50 f/2.8

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Polecam stałkę. Odkryjesz zupełnie nowe możliwości swego korpusu. Plastyka stałek w porównaniu z zoomami z niższej półki jest naprawdę warta rezygnacji z wygody jaką dają obiektywy zmiennoogniskowe. Odkąd mam C 85 f/1,8 i C 28 f/1,8 (około półtora roku) ani razu nie zapiąłem C 28-80 mkI, który kiedyś mnie w zupełności satysfakcjonował i był podstawowym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No jeśli traktujesz stałkę jako uzupełnienie zooma, to lepiej kupić dobrego zooma. Po co kupować 50/1.4 skoro może się okazać, że dla ciebie za wąsko i będziesz większość zdjęć dalej robił kitem.
    Jeśli chciałbyś się zdecydować tylko na stałki, to zdecydowanie odradzam tą ogniskową na cropie. Dla mnie jest to szkło głównie portretowe. W sumie to takie ani wąsko, ani szeroko. Nie wiem jakie są twoje preferencje, ale gdybym ja kupował jeszcze raz to bym wybrał coś w stylu: 28/1.8 lub 35/2 lub sigma 30/1.4. Mam 50/1.8 i bardzo mało go używam właśnie ze względu na ogniskową.
    Swoją drogą za cenę 50/1.4 może udało by się Tobie kupić 35/2 + 50/1.8. Na początek daje to trochę więcej możliwości - chociaż wolniej , minimalnie ciemniej i głośniej niż w 50/1.4
    450D + 10-22 + 50/1.8 + 70-200/4

Uprawnienia umieszczania postów