Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 50 f/1.4 vs Tamron 17-50 f/2.8

Dopiero zaczyna Awatar dudzi90
    Miasto
    Gdańsk/Szczecinek

Domyślnie Canon 50 f/1.4 vs Tamron 17-50 f/2.8

Po przeczytaniu wielu opinii na temat obiektywów w cenie 1500-1800 zł postanowiłem wybrać między Canonem 50 f/1.4 a Tamronem 17-50 f/2.8

Chciałbym prosić was o pomoc w tej sprawie, zaznczę że jedynym obiektywem jakim mam to KIT, dlatego tak trudno jest mi się zdecydować na stałkę. Proszę o sugestię i szczere opinie
    moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
    "Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli masz już kit i nic Ci w nim nie przeszkadza, to weź stałkę. niźle zrekompensuje marne światło i jakość na końcu zooma
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli 50mm, to Canon, jeśli 17mm, to Tamron. Kolejny bezsensowny temat.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał

Domyślnie

Jezeli juz masz KIT to po co myslisz o Tamronie ?
    Jakos tak dziwnie
    Rozumiem ze chcesz kupic jasniejszy obiektyw wiec nic innego jak Canon 50/1.4 a nie Tamron.

sztajmes

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztajmes Zobacz posta
    Jezeli juz masz KIT to po co myslisz o Tamronie ?
    Jakos tak dziwnie
    Rozumiem ze chcesz kupic jasniejszy obiektyw wiec nic innego jak Canon 50/1.4 a nie Tamron.

sztajmes
    Za wielkiego znawcę się nie uważam, ale KIT nie jest najjaśniejszym, najostrzejszym z podstawowych zoomów w zakresach, które najczęściej się przydają. Sam chciałem delikatnie poszerzyć zakres i jakość tych ogniskowych, dlatego kupilem nieco jaśniejszą Sigmę 17-70.

Wogóle to dziwne porównanie - stałoogniskowy z zoom'em. Prędzej właśnie tutaj chodzi o dylemat z wyborem niż porównanie, bo ameryki nie odkryję jak zrobimy 50mm na KITowym a na stałce to różnica będzie dość spora w jakości i wogóle w plastyce.

dudzi90, jeżeli nie miałeś nigdy 50mm, albo nie bawiłeś się na tyle, że Ci się spodobał to weź koniecznie - albo 85mm, ale to raczej już uzupełnienie do portretowania - także wybór 50 to napewno coś innego niż zoom (ze wzgledu na oginskową, którą masz w kicie) przede wszystkim chodzi o ostrość, głębię ostrości no i.... resztę zobaczysz dlaczego
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 23-08-2009 o 06:31
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

To zależy czego będziesz częściej używał. Jeżeli zooma to może Tamron i do tego 50 1,8 może nawet używany.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Początki nałogu

Domyślnie

W zakresie 17-49mm ten Tamron miażdży 50/1.4 w każdej dziedzinie. Ba, nawet 50L też miażdży!

:P
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Domyślnie

W zakresie 17-49mm ten Tamron miażdży 50/1.4 w każdej dziedzinie. Ba, nawet 50L też miażdży!

:P

Tylko nie mając innego szkiełka IMO bardziej kreatywnym krokiem jest kupno 50mm (nawet wersji 1.8), a potem pójście w lepszą jakość i wymiana kit'a
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Dopiero zaczyna Awatar dudzi90
    Miasto
    Gdańsk/Szczecinek

Domyślnie

no właśnie tak jak Cichy mówi bezsensowny temat, bo wybrać nie jest łatwo. KIT jaki jest każdy wie, ale chyba skłaniałbym się ku stałcę, zawsze to Canon. Wiadomo, że ta wersja 1.4 nie jest najlepsza, aberacje, mydło na 1.4 czego ja tam nie wyczytałem, ale prawda jest też taka, że w tej cenie lepszego szkła nie znajdę a 85.. bawiłem się tamronem 24-75 używając ostatniej ogniskowej tylko i to było dla mnie za długie. Chyba jednak postawię na canona, pszy tamronie boję się AFa (koledze często trafia pare centymetrów przed obiektem)
    moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
    "Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

Początki nałogu

Domyślnie

Wybacz, ale wprost pisząc: wygląda na to, że chciałbyś sobie coś kupić nowego do aparatu, cokolwiek, byle było nowe, i...nie wiesz co wybrać.

Te dwa szkiełka to coś zupełnie innego. Ciężko jest zastąpić jedno drugim, więc nie ma dużego sensu w porównywanie, czy wybieranie pomiędzy nimi.
    To tak, jakby wybierać: rower, czy stojący na lotnisku samolot. Niby to i to ma koła, ale...

Tak więc, wybór powinien być bardzo prosty...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów