-
To jeszcze mnie ciekawi taka kwestia. Dużo czytałam że Canon bywa wybredny gdy chodzi o obiektywy niezalezne - tzn współpracuje niechętnie lub wcale. Z drugiej strony wielu userów chwali sobie rzeczonego tamrona i rzeczoną sigmę. Czy zatem mogę liczyć na to iż skoro Tamron działa OK z ilomaś egzemplarzami 350D to z moim tez bedzie oK czy tez wszystko okaże się w praniu? Nie chodzi mi tutaj o ff/bf.
Apropos sigmy ktos na tym forum narzekał ostatnio ze jest głośna i wolna - co to oznacza w praktyce? Czy wolniejsza od kita? Głośna czyli co? Wiem że to wszystko pojęcia względne co dla kogo głosne/ciche czy szybkie/wolne - ale gdyby tak odnieść te cechy do kitowego 18-55 (który nawiasem mówiąc jest moim zdaniem szybszy od 28-80 który mam w EOSie300), to jak takie porównanie wypadnie?
Jeśłi chodzi o Wasze rady to jak widac kazdy ma nieco inne zdanie ale jakoś wewnetrznie przychylam sie do kolejności Tamron - a potem zaleznie od potrzeb sigma lub stałka 50mm. Napiszcie może do jakich zastosowań uzywacie 50mm f 1,8? Chodzi oczywiście o to szkiełko podpięte do cyfry - w analogu dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić jego liczne zastosowania
Uprawnienia umieszczania postów