Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Poprawcie mnie jeśli się mylę - ale chodzi o ułomność serii danego modelu obiektywu??

nop... ja wyraznie napisalem ale podam przyklad - jesli jeden tamron 28-75 dziala z cyfra to dzialaja wszystkie... jesli jedna elka 70-200mm f2,8 dziala to dzialaja wszystkie takie elki tegoz samego modelu, ale jesli nie dziala some shitty exakta 28-300mm (teoretyzuje moze nie ma takiego modelu, ale nie mam pojecia ktore obiektywy grymasza, wiem natomiast ze exakty nie polecam do canona ) to cala seria tychze exakt nie bedzie dzialala, bez wyjatku z canonem, ale zazwyczaj sa to obiektywy 4 klasy lub piatej i w takie nie chcesz inwestowac, sigma tamron i 50tka canona dzialaja z cyfra jak najbardziej... pozdro
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Dodam do dyskusji swoje trzy grosze. Gdy kupowałem 20D nie było dostępnych kit'ów więc aby mieć szkło kupiłem stałkę 50/1.8 a w tydzień później kolega przywiózł mi z USA 50/2.8 Macro Sigmy a to dlatego, że lubię makro. Potem za radą Vitez'a kupieł 17-85 i to była moja porażka, bo dziś patrząc na tamte zdjęcia to nie wzbudzają entuzjamu. Po sześciu tygodniach straciłem sprzęt i została mi tylko Canonowska 50. Kupiłem 350D no bo nie miałem kasy na 20D i kupiłem Sigmę 105/2.8 Macro. Powód był prosty, była lepsza do makr zwierzaków i jestem z niej bardzo zadowolony. Prawie w tym samym czasie zamówiłem Tamrona 28-75, był chwalony a poza tym miał taki zakres jakiego potrzebowałem najczęsciej. Niestety sklep netowy, ściągał go bardzo długo tak, że w końcu zrezygnowałem z zakupu zwłąszcza, że akurat leciałem na szkolenie do USA. Przed wyjazdem kupiłem 70-200/4L, bardzo dobre szkło a w USA owego Tamrona. Z czasem poczułem brak szerokiego szkła, myślałem na 17-40/4L ale kosztuje sporo a ja tak dużo szerokich kątów nie robię, więc kupiłem Tamrona 17-35/2.8-4.0 i jest o.k. Z czasem okazało mi się, że przydałoby mi się jeszcze coś więcej niż 200 mm i zdecydowałem się na 400/5.6L ale na to muszę poczekać bo to spory wydatek.
    Po tej mojej historii jakieś małe podsumowanie. Po pierwsze pomyśl co chcesz focić i czego będziesz najwięcej fotografować. Po drugie wybieraj jasne szkła. Po trzecie pamiętaj o jednej myśli, którą ktoś uzywa na forum "większość obiektywów jest lepsza niż większość fotografów", to prawda. Po czwarte ale moje subiektywne stwierdzenie wybieraj szkła z mocowaniem EF, nigdy nie wiesz kiedy trafisz pełną klatkę.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mac
    Potem za radą Vitez'a kupieł 17-85 i to była moja porażka, bo dziś patrząc na tamte zdjęcia to nie wzbudzają entuzjamu.
    Prosze tu winy na mnie nie zwalac. Ja nigdy nikomu nie radze "kup to, kup tamto" a tylko przedstawiam za i przeciw roznych modeli aparatow czy szkiel.
    Wybor zawsze nalezy do tego czyje to pieniadze sa wydawane .

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów