Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Początki nałogu

Domyślnie

W sumie to co radzi większość z Was jest dla mnie i mojej kieszeni korzystniejsze, bo Sigma tańsza od Tamrona O filtrze AA wiem ale też zadałam sobie trud przeglądnięcia fotek z KITa i porównania ich z tamronem i Sigmą. Wynik jak dla mnie jest jednoznaczny - jakość jest dużo bardziej zadowalająca z obiektywów Sigmy i Tamrona. Czyli powinnam być zadowolona
    Niestety w Waszych wypowiedziach brak mi potwierdzenia czy te obiektywy niezależne będą współpracować dobrze z moim 350d. Jak pisałam wiem, że wielu userów ma te szkiełka z 350d i sobie chwali. Natomiast ja po przeczytaniu kilku opinii na temat "kulawej" współpracy obiektywów niezależnych z puszkami Canona zastanawiam się czy mam 100% pewności, że każdy egzemplarz sigmy czy tamrona (mowa o wwymienionych na poczatku modelach) będzie działał dobrze z moja puszką? Czy może zdarzyć się tak, że z jedną puszką działa a z inną nie? Dopytuję, bo znajomy twierdzi, że jego "analogowa" sigma w ogóle nie pracowała z 300D Niestety nie mam możliwości zakupu w realnym sklepie na żywo i nie będę mogła sparwdzić tych rzeczy przy zakupie stąd wole zapytać przed faktem niz potem żałować

TOKIN(ka)
    PS Już się przyzwyczaiłam, że fotografia to jest męski świat

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

TOKIN: Wszystkie te rady są fajne, ale... Ja zacząłem dawno temu kompletację sprzętu od lampy z obrotową głowicą. Powód: rodzinno/znajome fotki mam czas robić głównie po południu, kiedy już ciemno. A flesz świecący na wprost to zupełnie nie to

Co do obiektywów: mój algorytm myślenia (jak już miałem flesz) był taki: robię dużo zdjęć dzieci i psów, więc najpierw długi zoom. Potem stałka 50. A dopiero potem reszta.
    Teraz zbieram na jakąś żyletę AF. Natomiast jak chciałem robić ostre fotki, to korzystałem ze szkieł M42. I daje się tak żyć, w miare tanio

A co do gwarancji że będą działać: nie ma. Trzeba brać z takiego żródła, które przyjmie szkło z powrotem jak będzie źle.
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    W sumie to co radzi większość z Was jest dla mnie i mojej kieszeni korzystniejsze, bo Sigma tańsza od Tamrona O filtrze AA wiem ale też zadałam sobie trud przeglądnięcia fotek z KITa i porównania ich z tamronem i Sigmą. Wynik jak dla mnie jest jednoznaczny - jakość jest dużo bardziej zadowalająca z obiektywów Sigmy i Tamrona. Czyli powinnam być zadowolona
    Niestety w Waszych wypowiedziach brak mi potwierdzenia czy te obiektywy niezależne będą współpracować dobrze z moim 350d. Jak pisałam wiem, że wielu userów ma te szkiełka z 350d i sobie chwali. Natomiast ja po przeczytaniu kilku opinii na temat "kulawej" współpracy obiektywów niezależnych z puszkami Canona zastanawiam się czy mam 100% pewności, że każdy egzemplarz sigmy czy tamrona (mowa o wwymienionych na poczatku modelach) będzie działał dobrze z moja puszką? Czy może zdarzyć się tak, że z jedną puszką działa a z inną nie?
    Naprawdę, nie martw się tym - to problem właściwie marginalny, poza tym nawet gdybyś kupowała u TIP'a, wystarczy, że napiszesz w mailu (czy w rozmowie tel powiesz), że obiektyw idzie do 350D - wyślą bez zająknięcia
    Dopytuję, bo znajomy twierdzi, że jego "analogowa" sigma w ogóle nie pracowała z 300D
    Był czas i seria Sigm, które wymagały zmiany/przeprogramowania elektroniki w obiektywie, ale nie tyczy się to wymienionego przez Ciebie 70-300 (szczególnie, że i tak kupisz tegoroczny model DG, wcześniejszy 'zwykły' już tylko z rynku wtórnego podejrzewam)

Już się przyzwyczaiłam, że fotografia to jest męski świat
    Boże broń!!! toż to smutny świat byłby... I ja w pośpiechu uczyniłem Cię mężczyzną, chylę czoła i przepraszam serdecznie - TOKIN(ka) mnie zmyliło... :rolleyes:

Bierz sprzęt spokojnie na 99,9999% będzie ok :grin:

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

\ Dopytuję, bo znajomy twierdzi, że jego "analogowa" sigma w ogóle nie pracowała z 300D Niestety nie mam możliwości zakupu w realnym sklepie na żywo i nie będę mogła sparwdzić tych rzeczy przy zakupie stąd wole zapytać przed faktem niz potem żałować

hmmm no raczej nie ma reguly jak to juz pisano, ale przewazaja stare obiektywy, czyli 10 letnie conajmniej jesli idzie o niechcenie dzialania, te nowsze dzialaja bez problemu, to nie jest kwestia widzimisie poszczegolnego egzemplarza, ale raczej ulomnosc calej serii danego modelu...
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorin
    to nie jest kwestia widzimisie poszczegolnego egzemplarza, ale raczej ulomnosc calej serii danego modelu...
    Poprawcie mnie jeśli się mylę - ale chodzi o ułomność serii danego modelu obiektywu??

Bywalec Awatar ziemna
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Tak.
    I mam takie niemiłe wrażenie że nasza ulubiona firma nie jest całkiem bez winy...
    EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42

Domyślnie

Niestety w Waszych wypowiedziach brak mi potwierdzenia czy te obiektywy niezależne będą współpracować dobrze z moim 350d.
    I tu rodzi się pytanie: jaka jest definicja Twojego "dobrze"?

Jeden będzie zadowolony z szybkości Sigmy, drugi nie. Jednemu będzie przeszkadzało, że nie jest to "L-ka" i jest nie uszczelniona ( wczoraj czytałem wypowiedź, że Sigma 70-300 to zwykły "odkurzacz" ). Mnie np. nie przeszkadza głośność Sigmy, a inni odrzucają ją z tego zwględu na starcie.

Jak dla mnie ( nie jestem fotofilem, a zwykłym zjadaczem chleba ) jest ok. Mam ją od miesiąca i stwierdzam, że spełniła moje oczekiwania, szczególnie przy porównaniu do cen "L-ek" itp.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033

Jak dla mnie ( nie jestem fotofilem, a zwykłym zjadaczem chleba ) jest ok. Mam ją od miesiąca i stwierdzam, że spełniła moje oczekiwania, szczególnie przy porównaniu do cen "L-ek" itp.
    No ale skoro masz też 18-55 to jak porównasz te dwa obiektywy? szybkość, głośność/cichość? Może źle zakładam ale wydaje mo się że sigma nie powinna byc w tym zakresie gorsza od KITa?

Domyślnie

No ale skoro masz też 18-55 to jak porównasz te dwa obiektywy? szybkość, głośność/cichość? Może źle zakładam ale wydaje mo się że sigma nie powinna byc w tym zakresie gorsza od KITa?

Hmm ... szybkość ... będziesz robiła zdjęcia sportowe??? Szybkość to znowu pojęcie względne.

Co do głośności to rzeczywiście słychać Sigmę, ale mnie to nie przeszkadza. Ja robię zdjęcia, a nie słucham jak ustawia ostrość.

Powiem Ci, że zdarzyło mi się, że zablokowała mi się po przełączeniu na tryb Macro i nie mogłem jej odblokować, ale od wczoraj wiem, że to była moja głupota i nie przeczytanie instrukcji ( odblokowałem ją, ale jak się dowiedziałem wczoraj wystarczyło ją przeostrzyć na dalszy plan, wtedy da się przejść do trybu normalnego ).

Aha, jak Macro to tylko MF inaczej silnik ma kłopoty.

O tych wadach wiedziałem przed zakupem i tak jak Ci napisałem wyżej cena wygrała.

W mojej ocenie "L-ki" są dla ludzi którzy zajmują się profesjonalnym robieniem zdjęć i mają z tego kasę na te "L-ki".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ms714033
    I tu rodzi się pytanie: jaka jest definicja Twojego "dobrze"?
    Myślę, iż TOKIN(ka) pytała, czy nie będzie żadnych zgrzytów we współpracy obiektywu z body, czy po prostu będzie działało...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów