to ja podam dwa linki, byly juz ale szukac sie nikomu nie chce
a tutaj porownanie 50 i tamrona
http://etischer.com/300d/Tamron28-75.html
a tutaj eLki i tamrona
http://www.pbase.com/norm/canon_v_tamron
to ja podam dwa linki, byly juz ale szukac sie nikomu nie chce
a tutaj porownanie 50 i tamrona
http://etischer.com/300d/Tamron28-75.html
a tutaj eLki i tamrona
http://www.pbase.com/norm/canon_v_tamron
przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.
A ja bym polecił [podobnie jak muflon] - najpierw sigmę, następnie stałkę... a później zobaczysz - to w tym momencie też moja droga 'rozwoju'.
Będziesz miała pokrycie w ogniskowych 18-300 (z małą, nieznaczącą dziurą) i po pewnym czasie, sama sobie powiesz: aha, z tych a tych ogniskowych nie korzystam wogóle, natomiast lubię te i te. I wtedy dobierzesz szkło wyższej (wysokiej) klasy. I to będzie przemyślana i dobra decyzja. Poparta _swoim_ doświadczeniem - nie licz, że ktokolwiek pomoże ominąć Ci ten punkt programu![]()
Ostatnio edytowane przez rysiaczek ; 02-09-2005 o 12:51
Zamieszczone przez Nickifor
zgoda. Święte słowa. Tyle tylko że ja tak na dziś widzę że brakuje mi.....jakości fotek
Daleka jestem od stwierdzenia że KIT to shit i nie da się tym obiektywem robić zdjęć ale wszyscy wiemy że nie jest to ósmy cud świata gdy chodzi o jakość fotek, choć przyznam szczerze zanim kupiłam mój zestaw naczytałam tyle złego o tym obiektywie że po zakupie spotkało mnie miłe rozczarowanie
Tyle że ja jestem zwolennikiem tzw "żylety" a ostrośc fotek wychodząca spod KITa nie jest w stanie sprostać tym wymogom - choć całkiem źle nie jest.
Stąd moje poszukiwania czegoś lepszego a plany snuję właśnie dlatego aby wszystko było przemyślane. Tak na teraz skłaniam sie by uskładać na Tamrona - jest najbardziej uniwersalny i jak mam nadzieję podniesie jakość fotek a potem z tamronem przypietym do body moge zastanawiać się co dalej... pewnie stałka.
No chyba że ktoś mnie przekona, że to bez sensu - fakt kupując sigmę mam pokrycie dużego zakresu ogniskowych ale zakres od szerokiego kąta jest taki sobie![]()
Jak najbardziej popieramZamieszczone przez muflon
Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach (jak był większy zastrzyk gotówki - nie było tamronika,więc poszło 70-200)
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Do kita najpierw Tamron 75-300, potem 50 i na koniec wymieniłem kita na Sigmę 18-125 ze wzgl. na bardzo wygodny zakres ogniskowych w jednym.
Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległychZamieszczone przez mxdanish
![]()
EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro
W takim bądź razie idź do sklepu, załóż 50/1.8 i sprawdź czy on daje ostrość, jakiej potrzebujesz - może się okazać, że ogólnie puszka (filtr AA) daje 'blura' który jest u Ciebie niepożądany...Zamieszczone przez TOKIN
No ja po cichu liczę na wrzesień-październik. :smile:Zamieszczone przez GoTo
Może wyrobie z kasą![]()
5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC
Myślę iż Tamron jest dobrym wyborem - i bedę to powtarzał dla tych co kit ich nie zadawala. Ja po zakupie lustrzanki byłem również rozczarowany jakością zdjęć więc kupiłem tamrona 28-75 - który to na początek spokojnie mi wystarczył , cena była ok a jakość bezduskysyjnie lepsza niż kit-a - ok nie do końca ten zakres . Potem jak wiedziałem co chcę robić czy tele czy szeroki kupowałem dalej - niestety wybrałem i tele i szeroki i na końcu stałkę - która jest najostrzejsza ale przynajmniej przeze mnie nie tak często używanaZamieszczone przez TOKIN
Ostatnio edytowane przez Semtex ; 02-09-2005 o 11:10
5d + L plecak
Ja bym zrobił dokładnie tak samo. Najpierw pokryć zakres z małą przerwą w środku potem reszta. Choc oczywiście zalezy to od preferencji. Ale dzięki pokryciu zakresu mozna i widoczek i portreci i ptaszka na gałęzi. A jak się zacznie od 50 -tki to potem juz reszta tak nie smakujeZamieszczone przez muflon
. Chyba że ograniczymy jej użycie do pełnego otworu.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Tez bym radzil najpierw tele (Sigme 70-300) o ile masz kita.
Pozniej - w miare pstrykania (na razie nie rob jeszcze dalekosieznych planow, ja swoje plany kilkanascie razy zmienialem) zauwazasz czego ci zaczyna ewentualnie brakowac i zamieniasz/dokupujesz.
Oceniasz sama jakich ogniskowych najczesciej uzywasz, jakiej ostrosci, szybkosci wymagasz, jakiego swiatla obiektywow i dodatkowych bajerow (rozmiar filtra, stabilizacja, czy do matrycy typu APS czyli kategoria "EF-S" czy do pelnej klatki rowneiz, stalki czy zoomy).
A teraz uwaga do wszystkich Panow bioracych udzial w tym watku - zanim odpowiecie w watku - CZYTAJCIE to co autor/ka pisze.
Czytajcie dokladnie, zwracajac uwage nie tylko na tresc ale rowniez forme.
TOKIN to KOBIETA ! Co wyraznie widac po uzywanych koncowkach "mialam, chcialam itp" ... a co najmniej kilku Panow poprzez czytanie tylko po lebkach i pospiech "byle jak najszybciej cos napisac" uzywa wobec kobiety koncowek meskich.
Wielki blad gramatyczny czy merytoryczny to to nie jest.
Ale wobec jednej z niewielu kobiet na forum - jest to spory blad kurtuazyjny![]()