Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Początki nałogu

Question Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Witajcie wszyscy!
    Już parę razy wsparliście mnie wiedzą i poradą - mam nadzieję że będzie tak i teraz. Chcę zaplanować kolejnośc zakupów obiektywów do 350d i "trochę" sie pogubiłam. Mam kita i nie jest źle ale wiem, że w perspektywie chcę mieć coś lepszego.
    Wymyśliłam sobie tak zupełnie "nieprofesjonalnie" takie zakupy - choć co do kolejności to właśnie mam problem.
    a)Canon 50mm 1,8 II
    b)Sigma 70-300 APO macro.... ( nie pamiętam tych wszystkich symboli i oznaczeń - ma to być sigma do cyfry
    c) Tamron 28-75mm 2,8 (chwalony na tym i innych forach)

I teraz nie wiem czy ta kolejnośc ma jakiś sens czy raczej najpierw należałoby zaoszczędzić na tamrona i mieć go w zastępstwie 18-55 - kit zostałby wtedy tylko do szerokich kątów - pejzaże, wnetrza z duzą ilością osób itp. Tyle że może jak Tamron to stałka 50mm nie jest tak konieczna? Na pewno 50mm jest dośc uniwersalna ale w analogu w cyfrze po pomnożeniu przez 1,6 daje jakieś 80mm - i to juz nie jest chyba tak uniwersalne??? :eek:
    Cop do sigmy to razcej jestem przekonana - no chyba że jakiś niepojety przypływ gotówki mi się przydarzy to może Canon 100-300??? Natomiast największą zagwózdkę mam z tym Tamronem i 50mm. Dodatkowo stałke mogłabym miec szybciej bo to ok 400zł a na tamrona tzreba by dłużej składać - no ale z kolei jak zakupię stałkę to Tamron się oddali w czasie. Z pewnościa zapytacie co fotografuję - otóż wszystko i pejzaż i ludzie i przyroda makro też bym chciała - czyli typowy fotoamator bez zbytnio sprecyzowanych prefencji.
    Namotałam strasznie ale wiecie, że ja wiem, że na Was zawsze moge liczyć....

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

pomijajac to co napisal mmsza, a ma on racje to zrobilbym tak jak tu juz radzono na forum, wpierw dobry obiektyw z ktorego bedziemy zadowoleni w miare uniwersalny a potem zobaczyc jakich ogniskowych brakuje nam czesciej pod reka... czyli w kolejnosci
    1. Tamron
    2. Sigma lub portretowa 50

ale takie sa moje zalozenia i takimi ja sie kierowalem, (narazie bawie sie tamronem i nie moge sie zdecydowac czy brak mi szerokiego czy tele, wiec jesli sie tym nie martwie to nie jest zle )
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.

Początki nałogu

Domyślnie

To jeszcze mnie ciekawi taka kwestia. Dużo czytałam że Canon bywa wybredny gdy chodzi o obiektywy niezalezne - tzn współpracuje niechętnie lub wcale. Z drugiej strony wielu userów chwali sobie rzeczonego tamrona i rzeczoną sigmę. Czy zatem mogę liczyć na to iż skoro Tamron działa OK z ilomaś egzemplarzami 350D to z moim tez bedzie oK czy tez wszystko okaże się w praniu? Nie chodzi mi tutaj o ff/bf.
    Apropos sigmy ktos na tym forum narzekał ostatnio ze jest głośna i wolna - co to oznacza w praktyce? Czy wolniejsza od kita? Głośna czyli co? Wiem że to wszystko pojęcia względne co dla kogo głosne/ciche czy szybkie/wolne - ale gdyby tak odnieść te cechy do kitowego 18-55 (który nawiasem mówiąc jest moim zdaniem szybszy od 28-80 który mam w EOSie300), to jak takie porównanie wypadnie?
    Jeśłi chodzi o Wasze rady to jak widac kazdy ma nieco inne zdanie ale jakoś wewnetrznie przychylam sie do kolejności Tamron - a potem zaleznie od potrzeb sigma lub stałka 50mm. Napiszcie może do jakich zastosowań uzywacie 50mm f 1,8? Chodzi oczywiście o to szkiełko podpięte do cyfry - w analogu dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić jego liczne zastosowania

Początki nałogu

Domyślnie

no i jeszcze jedno: jak wypada porównanie ostrości 50mm i Tamrona? Stałka dużo lepiej ostrzy???

Dopiero zaczyna Awatar Marcin Kułak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To może ja się podzielę moimi doświadzczeniami - co prawda mam 300v, ale najpierw zanabyłem Tamrona 28-80 (w radach znajomych lepszy niz kitowy 28-90), potem Tamrona 70-300 (macro 1:2, bo są dwa takie obiektyw). Jak się orientowałem to spotkałem się z opinią że Tamron 70-300 lepszy od Sigmy... Nie wiem jak jest, ja z Tamrona jestm zadowolony...

Dopiero zaczyna Awatar Marcin Kułak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje Tamrony działają bez zarzutu, może jedynie AF działa wolniej niż z Canonowymi obiektywami...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    no i jeszcze jedno: jak wypada porównanie ostrości 50mm i Tamrona? Stałka dużo lepiej ostrzy???
    Na stałkę nie ma mocnych ale Tamron też jest ok więc jeżeli komuś wystarcza jakość kit-a ja bym kupił coś dalej np sigma - mi nie wystrczała więc kupiłem to co najczęsciej używałem tamrona - fajny , jasny i w miarę ostry+ naczęsciej używany przeze mnie wtedy zakres - szeroki słaby ale jakiś był + fajny do portretów , jeżeli chodzi o szybkośc to usm canona nas rozpieścił co wcale nie oznacza iż np taki tamron jest wolny - jest dość szybki chociaż nie jak usm i stosunkowo głośny ale w porównaniu do kit-a i tak jest super
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 01-09-2005 o 22:12
    5d + L plecak

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Duzo lepiej to duzo za malo powiedziane...
    Do czego 50mm?Mozesz sobie wyobrazic do czego sluzy w analogu?
    W cyfrze do tego samego.Jesli zrobisz cos przy ISO 400 cyfra,to wyjdzie to znacznie lepiej kiedy zrobisz to przy ISO 100,a zrobisz wlasnie 50-tka...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    Duzo lepiej to duzo za malo powiedziane...
    Do czego 50mm?Mozesz sobie wyobrazic do czego sluzy w analogu?
    W cyfrze do tego samego.Jesli zrobisz cos przy ISO 400 cyfra,to wyjdzie to znacznie lepiej kiedy zrobisz to przy ISO 100,a zrobisz wlasnie 50-tka...

Ja używam 50 w zasadzie tylko kiedy jest ciemno - ale ostatnio jak kupiłem lampę to używam częsciej 17-40 L , co do portretu to jasne że 50 jest ostrzejsza ale z drugiej strony i 17-40 L i Tamron jest dla mnie wystarczająco ostry więc jak kto lubi.
    5d + L plecak

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów