Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

to ja podam dwa linki, byly juz ale szukac sie nikomu nie chce
    a tutaj porownanie 50 i tamrona

http://etischer.com/300d/Tamron28-75.html

a tutaj eLki i tamrona

http://www.pbase.com/norm/canon_v_tamron
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Domyślnie

A ja bym polecił [podobnie jak muflon] - najpierw sigmę, następnie stałkę... a później zobaczysz - to w tym momencie też moja droga 'rozwoju'.

Będziesz miała pokrycie w ogniskowych 18-300 (z małą, nieznaczącą dziurą) i po pewnym czasie, sama sobie powiesz: aha, z tych a tych ogniskowych nie korzystam wogóle, natomiast lubię te i te. I wtedy dobierzesz szkło wyższej (wysokiej) klasy. I to będzie przemyślana i dobra decyzja. Poparta _swoim_ doświadczeniem - nie licz, że ktokolwiek pomoże ominąć Ci ten punkt programu
    Ostatnio edytowane przez rysiaczek ; 02-09-2005 o 12:51

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nickifor
    Tokin!

Gdy zobaczysz,że brakuje Ci np. szerokiego kąta

zgoda. Święte słowa. Tyle tylko że ja tak na dziś widzę że brakuje mi.....jakości fotek Daleka jestem od stwierdzenia że KIT to shit i nie da się tym obiektywem robić zdjęć ale wszyscy wiemy że nie jest to ósmy cud świata gdy chodzi o jakość fotek, choć przyznam szczerze zanim kupiłam mój zestaw naczytałam tyle złego o tym obiektywie że po zakupie spotkało mnie miłe rozczarowanie
    Tyle że ja jestem zwolennikiem tzw "żylety" a ostrośc fotek wychodząca spod KITa nie jest w stanie sprostać tym wymogom - choć całkiem źle nie jest.
    Stąd moje poszukiwania czegoś lepszego a plany snuję właśnie dlatego aby wszystko było przemyślane. Tak na teraz skłaniam sie by uskładać na Tamrona - jest najbardziej uniwersalny i jak mam nadzieję podniesie jakość fotek a potem z tamronem przypietym do body moge zastanawiać się co dalej... pewnie stałka.
    No chyba że ktoś mnie przekona, że to bez sensu - fakt kupując sigmę mam pokrycie dużego zakresu ogniskowych ale zakres od szerokiego kąta jest taki sobie

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.
    Jak najbardziej popieram
    Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
    Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
    P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach (jak był większy zastrzyk gotówki - nie było tamronika,więc poszło 70-200)
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    Jak najbardziej popieram
    Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
    To tak samo jak ja, no z małą różnicą - mam 300D
    Do kita najpierw Tamron 75-300, potem 50 i na koniec wymieniłem kita na Sigmę 18-125 ze wzgl. na bardzo wygodny zakres ogniskowych w jednym.
    Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
    P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach
    Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległych
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    Tyle że ja jestem zwolennikiem tzw "żylety" a ostrośc fotek wychodząca spod KITa nie jest w stanie sprostać tym wymogom - choć całkiem źle nie jest.
    W takim bądź razie idź do sklepu, załóż 50/1.8 i sprawdź czy on daje ostrość, jakiej potrzebujesz - może się okazać, że ogólnie puszka (filtr AA) daje 'blura' który jest u Ciebie niepożądany...

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległych
    No ja po cichu liczę na wrzesień-październik. :smile:
    Może wyrobie z kasą
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN
    zgoda. Święte słowa. Tyle tylko że ja tak na dziś widzę że brakuje mi.....jakości fotek Daleka jestem od stwierdzenia że KIT to shit i nie da się tym obiektywem robić zdjęć ale wszyscy wiemy że nie jest to ósmy cud świata gdy chodzi o jakość fotek, choć przyznam szczerze zanim kupiłam mój zestaw naczytałam tyle złego o tym obiektywie że po zakupie spotkało mnie miłe rozczarowanie
    Stąd moje poszukiwania czegoś lepszego a plany snuję właśnie dlatego aby wszystko było przemyślane. Tak na teraz skłaniam sie by uskładać na Tamrona - jest najbardziej uniwersalny i jak mam nadzieję podniesie jakość fotek a potem z tamronem przypietym do body moge zastanawiać się co dalej... pewnie stałka.
    No chyba że ktoś mnie przekona, że to bez sensu - fakt kupując sigmę mam pokrycie dużego zakresu ogniskowych ale zakres od szerokiego kąta jest taki sobie
    Myślę iż Tamron jest dobrym wyborem - i bedę to powtarzał dla tych co kit ich nie zadawala. Ja po zakupie lustrzanki byłem również rozczarowany jakością zdjęć więc kupiłem tamrona 28-75 - który to na początek spokojnie mi wystarczył , cena była ok a jakość bezduskysyjnie lepsza niż kit-a - ok nie do końca ten zakres . Potem jak wiedziałem co chcę robić czy tele czy szeroki kupowałem dalej - niestety wybrałem i tele i szeroki i na końcu stałkę - która jest najostrzejsza ale przynajmniej przeze mnie nie tak często używana
    Ostatnio edytowane przez Semtex ; 02-09-2005 o 11:10
    5d + L plecak

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.
    Ja bym zrobił dokładnie tak samo. Najpierw pokryć zakres z małą przerwą w środku potem reszta. Choc oczywiście zalezy to od preferencji. Ale dzięki pokryciu zakresu mozna i widoczek i portreci i ptaszka na gałęzi. A jak się zacznie od 50 -tki to potem juz reszta tak nie smakuje . Chyba że ograniczymy jej użycie do pełnego otworu.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tez bym radzil najpierw tele (Sigme 70-300) o ile masz kita.

Pozniej - w miare pstrykania (na razie nie rob jeszcze dalekosieznych planow, ja swoje plany kilkanascie razy zmienialem ) zauwazasz czego ci zaczyna ewentualnie brakowac i zamieniasz/dokupujesz.
    Oceniasz sama jakich ogniskowych najczesciej uzywasz, jakiej ostrosci, szybkosci wymagasz, jakiego swiatla obiektywow i dodatkowych bajerow (rozmiar filtra, stabilizacja, czy do matrycy typu APS czyli kategoria "EF-S" czy do pelnej klatki rowneiz, stalki czy zoomy).

A teraz uwaga do wszystkich Panow bioracych udzial w tym watku - zanim odpowiecie w watku - CZYTAJCIE to co autor/ka pisze.
    Czytajcie dokladnie, zwracajac uwage nie tylko na tresc ale rowniez forme.
    TOKIN to KOBIETA ! Co wyraznie widac po uzywanych koncowkach "mialam, chcialam itp" ... a co najmniej kilku Panow poprzez czytanie tylko po lebkach i pospiech "byle jak najszybciej cos napisac" uzywa wobec kobiety koncowek meskich.
    Wielki blad gramatyczny czy merytoryczny to to nie jest.
    Ale wobec jednej z niewielu kobiet na forum - jest to spory blad kurtuazyjny

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów