Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Mieszany widok

Początki nałogu

Question Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Witajcie wszyscy!
    Już parę razy wsparliście mnie wiedzą i poradą - mam nadzieję że będzie tak i teraz. Chcę zaplanować kolejnośc zakupów obiektywów do 350d i "trochę" sie pogubiłam. Mam kita i nie jest źle ale wiem, że w perspektywie chcę mieć coś lepszego.
    Wymyśliłam sobie tak zupełnie "nieprofesjonalnie" takie zakupy - choć co do kolejności to właśnie mam problem.
    a)Canon 50mm 1,8 II
    b)Sigma 70-300 APO macro.... ( nie pamiętam tych wszystkich symboli i oznaczeń - ma to być sigma do cyfry
    c) Tamron 28-75mm 2,8 (chwalony na tym i innych forach)

I teraz nie wiem czy ta kolejnośc ma jakiś sens czy raczej najpierw należałoby zaoszczędzić na tamrona i mieć go w zastępstwie 18-55 - kit zostałby wtedy tylko do szerokich kątów - pejzaże, wnetrza z duzą ilością osób itp. Tyle że może jak Tamron to stałka 50mm nie jest tak konieczna? Na pewno 50mm jest dośc uniwersalna ale w analogu w cyfrze po pomnożeniu przez 1,6 daje jakieś 80mm - i to juz nie jest chyba tak uniwersalne??? :eek:
    Cop do sigmy to razcej jestem przekonana - no chyba że jakiś niepojety przypływ gotówki mi się przydarzy to może Canon 100-300??? Natomiast największą zagwózdkę mam z tym Tamronem i 50mm. Dodatkowo stałke mogłabym miec szybciej bo to ok 400zł a na tamrona tzreba by dłużej składać - no ale z kolei jak zakupię stałkę to Tamron się oddali w czasie. Z pewnościa zapytacie co fotografuję - otóż wszystko i pejzaż i ludzie i przyroda makro też bym chciała - czyli typowy fotoamator bez zbytnio sprecyzowanych prefencji.
    Namotałam strasznie ale wiecie, że ja wiem, że na Was zawsze moge liczyć....

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

pomijajac to co napisal mmsza, a ma on racje to zrobilbym tak jak tu juz radzono na forum, wpierw dobry obiektyw z ktorego bedziemy zadowoleni w miare uniwersalny a potem zobaczyc jakich ogniskowych brakuje nam czesciej pod reka... czyli w kolejnosci
    1. Tamron
    2. Sigma lub portretowa 50

ale takie sa moje zalozenia i takimi ja sie kierowalem, (narazie bawie sie tamronem i nie moge sie zdecydowac czy brak mi szerokiego czy tele, wiec jesli sie tym nie martwie to nie jest zle )
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.

Początki nałogu

Domyślnie

To jeszcze mnie ciekawi taka kwestia. Dużo czytałam że Canon bywa wybredny gdy chodzi o obiektywy niezalezne - tzn współpracuje niechętnie lub wcale. Z drugiej strony wielu userów chwali sobie rzeczonego tamrona i rzeczoną sigmę. Czy zatem mogę liczyć na to iż skoro Tamron działa OK z ilomaś egzemplarzami 350D to z moim tez bedzie oK czy tez wszystko okaże się w praniu? Nie chodzi mi tutaj o ff/bf.
    Apropos sigmy ktos na tym forum narzekał ostatnio ze jest głośna i wolna - co to oznacza w praktyce? Czy wolniejsza od kita? Głośna czyli co? Wiem że to wszystko pojęcia względne co dla kogo głosne/ciche czy szybkie/wolne - ale gdyby tak odnieść te cechy do kitowego 18-55 (który nawiasem mówiąc jest moim zdaniem szybszy od 28-80 który mam w EOSie300), to jak takie porównanie wypadnie?
    Jeśłi chodzi o Wasze rady to jak widac kazdy ma nieco inne zdanie ale jakoś wewnetrznie przychylam sie do kolejności Tamron - a potem zaleznie od potrzeb sigma lub stałka 50mm. Napiszcie może do jakich zastosowań uzywacie 50mm f 1,8? Chodzi oczywiście o to szkiełko podpięte do cyfry - w analogu dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić jego liczne zastosowania

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.
    Jak najbardziej popieram
    Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
    Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
    P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach (jak był większy zastrzyk gotówki - nie było tamronika,więc poszło 70-200)
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    Jak najbardziej popieram
    Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
    To tak samo jak ja, no z małą różnicą - mam 300D
    Do kita najpierw Tamron 75-300, potem 50 i na koniec wymieniłem kita na Sigmę 18-125 ze wzgl. na bardzo wygodny zakres ogniskowych w jednym.
    Cytat Zamieszczone przez mxdanish
    Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
    P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach
    Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległych
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Uzależniony Awatar mxdanish
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoTo
    Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległych
    No ja po cichu liczę na wrzesień-październik. :smile:
    Może wyrobie z kasą
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ja bym zrobił dokładnie tak samo. Najpierw pokryć zakres z małą przerwą w środku potem reszta. Choc oczywiście zalezy to od preferencji. Ale dzięki pokryciu zakresu mozna i widoczek i portreci i ptaszka na gałęzi. A jak się zacznie od 50 -tki to potem juz reszta tak nie smakuje . Chyba że ograniczymy jej użycie do pełnego otworu.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tez bym radzil najpierw tele (Sigme 70-300) o ile masz kita.

Pozniej - w miare pstrykania (na razie nie rob jeszcze dalekosieznych planow, ja swoje plany kilkanascie razy zmienialem ) zauwazasz czego ci zaczyna ewentualnie brakowac i zamieniasz/dokupujesz.
    Oceniasz sama jakich ogniskowych najczesciej uzywasz, jakiej ostrosci, szybkosci wymagasz, jakiego swiatla obiektywow i dodatkowych bajerow (rozmiar filtra, stabilizacja, czy do matrycy typu APS czyli kategoria "EF-S" czy do pelnej klatki rowneiz, stalki czy zoomy).

A teraz uwaga do wszystkich Panow bioracych udzial w tym watku - zanim odpowiecie w watku - CZYTAJCIE to co autor/ka pisze.
    Czytajcie dokladnie, zwracajac uwage nie tylko na tresc ale rowniez forme.
    TOKIN to KOBIETA ! Co wyraznie widac po uzywanych koncowkach "mialam, chcialam itp" ... a co najmniej kilku Panow poprzez czytanie tylko po lebkach i pospiech "byle jak najszybciej cos napisac" uzywa wobec kobiety koncowek meskich.
    Wielki blad gramatyczny czy merytoryczny to to nie jest.
    Ale wobec jednej z niewielu kobiet na forum - jest to spory blad kurtuazyjny

Początki nałogu

Domyślnie

W sumie to co radzi większość z Was jest dla mnie i mojej kieszeni korzystniejsze, bo Sigma tańsza od Tamrona O filtrze AA wiem ale też zadałam sobie trud przeglądnięcia fotek z KITa i porównania ich z tamronem i Sigmą. Wynik jak dla mnie jest jednoznaczny - jakość jest dużo bardziej zadowalająca z obiektywów Sigmy i Tamrona. Czyli powinnam być zadowolona
    Niestety w Waszych wypowiedziach brak mi potwierdzenia czy te obiektywy niezależne będą współpracować dobrze z moim 350d. Jak pisałam wiem, że wielu userów ma te szkiełka z 350d i sobie chwali. Natomiast ja po przeczytaniu kilku opinii na temat "kulawej" współpracy obiektywów niezależnych z puszkami Canona zastanawiam się czy mam 100% pewności, że każdy egzemplarz sigmy czy tamrona (mowa o wwymienionych na poczatku modelach) będzie działał dobrze z moja puszką? Czy może zdarzyć się tak, że z jedną puszką działa a z inną nie? Dopytuję, bo znajomy twierdzi, że jego "analogowa" sigma w ogóle nie pracowała z 300D Niestety nie mam możliwości zakupu w realnym sklepie na żywo i nie będę mogła sparwdzić tych rzeczy przy zakupie stąd wole zapytać przed faktem niz potem żałować

TOKIN(ka)
    PS Już się przyzwyczaiłam, że fotografia to jest męski świat

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów