Witajcie wszyscy!
Już parę razy wsparliście mnie wiedzą i poradą - mam nadzieję że będzie tak i teraz.Chcę zaplanować kolejnośc zakupów obiektywów do 350d i "trochę" sie pogubiłam. Mam kita i nie jest źle ale wiem, że w perspektywie chcę mieć coś lepszego.
![]()
Wymyśliłam sobie tak zupełnie "nieprofesjonalnie" takie zakupy - choć co do kolejności to właśnie mam problem.
a)Canon 50mm 1,8 II
b)Sigma 70-300 APO macro.... ( nie pamiętam tych wszystkich symboli i oznaczeń - ma to być sigma do cyfry
c) Tamron 28-75mm 2,8 (chwalony na tym i innych forach)
I teraz nie wiem czy ta kolejnośc ma jakiś sens czy raczej najpierw należałoby zaoszczędzić na tamrona i mieć go w zastępstwie 18-55 - kit zostałby wtedy tylko do szerokich kątów - pejzaże, wnetrza z duzą ilością osób itp. Tyle że może jak Tamron to stałka 50mm nie jest tak konieczna? Na pewno 50mm jest dośc uniwersalna ale w analogu w cyfrze po pomnożeniu przez 1,6 daje jakieś 80mm - i to juz nie jest chyba tak uniwersalne??? :eek:![]()
Cop do sigmy to razcej jestem przekonana - no chyba że jakiś niepojety przypływ gotówki mi się przydarzy to może Canon 100-300??? Natomiast największą zagwózdkę mam z tym Tamronem i 50mm. Dodatkowo stałke mogłabym miec szybciej bo to ok 400zł a na tamrona tzreba by dłużej składać - no ale z kolei jak zakupię stałkę to Tamron się oddali w czasie. Z pewnościa zapytacie co fotografuję - otóż wszystko i pejzaż i ludzie i przyroda makro też bym chciała - czyli typowy fotoamator bez zbytnio sprecyzowanych prefencji.
Namotałam strasznie ale wiecie, że ja wiem, że na Was zawsze moge liczyć....