Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM
Obiektyw do makrofotografii oraz zdjec portretowych ze stałym swiatlem 2.8, max f=32, silnik USM, gwint na filtry 58mm, oczywiscie FTM (co bardzo sobie cenię).
Szkło ma dwa zakresy ostrzenia: od 0.31m oraz od 0.48m. Robiac portrety polecam ustawic na 0.48, poniewaz inaczej ostrzenie trwa dosc dlugo, AF przeszukuje dolny zakres spodziewajac sie tam znalezc obiekt. Skala odwzorowania 1:1 przy minimalnej odleglosci. Pod slonce utrata kontrastu - ale bardzo niewielka, natomiast wychodza piekne "bliki", szczegolnie poranne slonce daje niesamowite efekty. Rozmycie tła takie, ze duzo ludzi pyta mnie, czy nie ustawiam za owadem jakiegos kartonu albo innej oslony Zreszta tu odsylam do zdjec, gdzie widac to doskonale. Ogolnie przeze mnie oceniany optycznie bardzo wysoko, co potwierdzaja liczne opinie na grupach dyskusyjnych. Nie zauwazam znieksztalcen ani aberracji na calym zakresie przyslon. AF szybki i cichy, gubi sie na jednolitych powierzchniach, ale wystarczy troche swiatla aby pracowal dobrze. W ostatecznosci wlaczam wspomaganie AF z lampy 550EX :-)
Aha - autor watku o Sigmie 180mm Macro pisal, ze do macro uzywa sie recznego ostrzenia - ja w 90% robie macro na AF, a recznie ostrze tylko tam, gdzie AF nie daje rady (np wlochate gasienice). Jakie efekty - widac na zdjeciach.
Obiektyw uzywany przeze mnie do zdjec macro oraz ostatnio fotek plenerowych, sprawdza sie w tych zastosowaniach bardzo dobrze, choc w pomieszczeniach kąt jest za waski (nieszczesny crop 1.6 ).
Teraz fotki: na mojej stronie cala galeria MACRO robiona wlasnie tym szklem bez zadnych dodatkow. Zdjecia zawsze RAW konwertowane C1 na JPEG, nie sa to pelne kadry, lecz wycinki kadru, przecietnie odrzucone okolo 500 pikseli z fotki (czasem mniej, czasem wiecej) http://www.fotojaw.neostrada.pl/makro/ - bez lampy blyskowej, bez statywu (za wyjatkiem fotki "Twierdza")
Portrety z pleneru wykonane tym obiektywem sa w galerii http://www.fotojaw.neostrada.pl/magda/ - pierwsze 14 zdjęć, swiatło dzienne zastane.

Postaram sie odpowiedziec na ewentualne pytania :-)