Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leprekan
    Witam.
    Jak już jesteśmy przy tele/macro, to co moglibyście powiedzieć na temat Sigmy 105 f2,8 macro. Będzie bardziej do portretu lub reportażu, niż do macro. Są dwie wersjetego obiektywu - jak się do siebie mają, no i do współpracy z analogiem?
    Do portretu to bedzie za dluga troszke (crop)... ale uzywalem canona 100mm do portretow w plenerku - suuuuper, po prostu miodzio. Jesli chodzi o reportaz, to trzeba by sprawdzic szybkosc i precyzje AF-a. Ja nie znam tych Sigm, widzialem testy szkiel makro w sieci, gdzie Sigma 105mm f/2.8 radzila sobie bardzo dobrze w towarzystwie Canona 100, Tamrona 90, Canona 180mm i Sigmy 180mm. Jednak opinie uzytkownikow sa takie, ze o ile ostosc da sie pokazac ladnie w testach, to jesli chodzi o plastyke obrazu, bokeh, kontrast itp Canon jest górą - ale to tylko subiektywne odczucia przeczytane w necie.
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam.
    Jak już jesteśmy przy tele/macro, to co moglibyście powiedzieć na temat Sigmy 105 f2,8 macro. Będzie bardziej do portretu lub reportażu, niż do macro.
    Sądzę, że sporo już o tym obiektywie może powiedzieć Tytus. Miałem go krótko i interesował mnie tylko w zakresie zdjęć makro. Niestety, jak dla mnie to był za krótki do makro i musiałem zbyt blisko podchodzić do obiektów. Miałem starszą wersję (bez 'DG'). Z tego co pamiętam to miał przeraźliwie wolny AF i niewygodną osłonę przeciwsłoneczną nakręcaną na gwint

Domyślnie

Przy wolnym AF to raczej do reporterki się nie nadaje.
    Porównując AF 50mm 1.8 z AF tej sigmy widać dużą różnicę?
    Przy moim EOS30, 50-tka ostrzy jak burza :wink: jeśli porównywalnie to nie jest tak źle.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy wolnym AF to raczej do reporterki się nie nadaje.
    Porównując AF 50mm 1.8 z AF tej sigmy widać dużą różnicę?
    Przy moim EOS30, 50-tka ostrzy jak burza :wink: jeśli porównywalnie to nie jest tak źle.
    Porównując AF 50-tki jaką mam ze starszą wersją Sigmy uważam, że 50-tka ma nieporównywalnie szybszy AF. Na pewno wpływ na to ma m.in. ilość soczewek jaką musi silnik przemieścić (w 50-tce 6 w 5. grupach a w Sigmie było aż 10 w 9. grupach) a to nie są szybkie silniczki (ani USM ani HSM).

Bywalec Awatar Rudi
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Leprekan. Używam tą Sigme razem z 30. Moje odczucia:
    - AF wolny i głośny, ale do makro i tak MF,a do portretów czy widoczków to nie ma problemów.
    - wkurza mnie osłona nakręcana na gwint i przełącznik AF/MF - nie dość że przełączasz za pomocą przełącznika, to jeszcze musisz przesunąć pierścień ostrości
    - a tak wogóle to ładnie rysuje i to jest dla mnie najważenisze - odbitka z Provii 25x38 ostra jak żyletka.

Linki z plfoto:
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=257220
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=255279
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=253200
    http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=370009

Domyślnie

Witam.
    Ładne widoczki, no i ten "brutal" :wink: .
    Tak sobie myślę, że jednak Sigma odpada. No to teraz pozostaje mi:
    - EF 85 f/1.8 USM (może być krótko - ale świetna optyka i najtańszy)
    - EF 100 f/2 USM (chyba najsłabszy optycznie z tej trójki, ale ogniskowa w sam raz)
    - EF 100 f/2,8 USM (o którym mowa - ale ten najdroższy, a macro mi nie leży).

I masz babo placek.
    Macie może jakieś doświadczenia z dwoma pierwszymi?

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

- EF 100 f/2 USM (chyba najsłabszy optycznie z tej trójki, ale ogniskowa w sam raz)
    Mój szwagier ma ten obiektyw ni nie powiedziałbym, że jest słaby. Genialne szkło
    Poza tym na photo.net wyrażali się o nim w superlatywach, więc nie wiem czemu piszesz, że jest najsłabszy?
    od 85 1.8 różni się światłem i ogniskową, a co do 100 2.8 to obiektyw macro, zupełnie do czego innego. 100 2.0 to świetna portretówka, no chyba że Ci za długi to bież 85 1.8
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam.

I masz babo placek.
    Macie może jakieś doświadczenia z dwoma pierwszymi?
    Najsłabszy optycznie ? Żarty jakieś... Jest absolutnie rewelacyjny, wyraźnie lepszy od 70-200/f4L która generalnie w kwestii ostrości zbiera oceny bardzo dobre od pełnej dziury...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Idzie mi o to, iż wg niektórych testów (są też sprzeczne) EF 100 f/2 z wyżej wymienionej trójki jest najsłabszy optycznie, co nie znaczy że jest zły - róznice są bardzo małe.
    85mm dla mnie jest za krótki, a 100 macro nie będzie mi potrzebny (choć jego cena leci w dół).
    Ostatecznie zdecydowałem się na tegoż EF 100 f/2. (aktualnie 1900 pln w foto plusie)
    Dzięki za podpowiedzi.
    Narka i pozdrowienia :wink:

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

jedno jest pewne
    Żałował nie będziesz...

Udanych zakupów! :wink:
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów