ETTL w studio.... po co, do czego.
co do pilota na podczerwień to pytanie z innej beczki, czy takie cudo, nie bedzie przypadkiem "odpalac" lamp przez fotocele.
ETTL w studio.... po co, do czego.
co do pilota na podczerwień to pytanie z innej beczki, czy takie cudo, nie bedzie przypadkiem "odpalac" lamp przez fotocele.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
Ciekawe pytanie na ktore nie potrafie odpowiedziecJak ktos ma fotocele + pilota do telewizora to niech sproboje odpalic lampe z fotocela za pomoca takiego pilota
Wtedy bedzie wiadomo
Wydaje mi sie ze to zbyt slaby sygnal by fotocela zareagowala
![]()
a jak planujesz rozwiązać kwestię obudowy? Wiadomo, że jakiś softbox z czasem by przypasiło móc zamontować.
W tej kwesti sa dwie opcje:
Nad tym jeszcze nie myslalem za duzo, narazie skupiam sie na czescie elektronicznej zeby to dzialalo bezawaryjnie przez dlugi czas, dawalo dobre efekty i nie bylo mega drogie
1. Stworzenie wlasnego systemu mocowania + produkcja osprzetu
2. System dopasowany do innych systemow - i chyba ta opcja jest lepsza dla ludzi
To wszystko to jest kwestia tego co Wy mi podpowiecieCzego wam brakuje, co jest zbedne, na co sie wkurzacie a za co naprawde byscie byli zaplacic extra gdyby taki sprzet sie pojawil na rynku
Wiadomo ze nie dzis, nie jutro, ale byc moze niedlugo powstanie sprzet ktory zbudowany przez "pasjonata - dla pasjonatow", czego czasami innym sprzetom brakuje pomimo ze ludzie bardzo pragna :neutral:
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 21-08-2009 o 20:14
Pamiętam, że za czasów podstawówki zrobiłem sobię iluminofonię i wlasnie stroboskop na IFK120Wiem, że parę imprez przeżył (oczywiście cały czas nie błyskał) - jakiś rok temu odpalałem też na imprezie, ale tam nie przeżył już...upadku
![]()
Nie pamietam jak to bylo sterowane, napewno byl trafo i potencjometrem sie zwiekszalo...bo bylo to na wysokie napiecie.
Tak czy siak, błyskało dość przyzwoicie, także bez problemu można oprzeć to właśnie na 2 takich z jakimś odbłyśnikiem![]()
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
Co do obudowy, to przyszło mi do głowy kupno, zepsutego "chińczyka" z mocowaniem "bowensa" i po kłopocie.
Piotr Talarczyk
1ds III 1d
jeśli dobrze pamiętam, to 2 palniki 100Ws nie dadzą 200Ws, a jedynie (√(x) * moc palnika gdzie x to ilość palników => √2*100Ws) czyli 141Ws
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
Już był taki jeden co budował lampę studyjną. Może coś podpowie w tym temacie.
Tu jest link do jednego z postów http://www.cyberfoto.pl/studio-fotog...tm#post1525314
Rozwiala sie jedna rzecz. Ze wzgledu na duza ilosc roznych mocowan akcesorii, najprawdopodobniej beda wymienne laczniki roznych systemow co by nie bylo placzu ze ktos ma jakies elfo a lampa ma system bowensa czy odwrotnie*
*przykladowo bo jeszcze nie zaglebialem sie jakie mocowanie ma elfo a jakie bowens i inni producenci :P
Ws liczone sa z pojemnosci kondensatora i napiecia jakie moze skumulowac, wiec nie sadze ze 2 palniki 100Ws dadza mniej niz 200WsJesli tak by bylo to uzywajac palnika 200Ws i tych samych kondensatorow rowniez osiagali bysmy dalej duzo ponizej 200
No i sytuacja kiedy mamy dwie osobne lampy 100Ws. Co wtedy ? Dadza razem 200 czy tylko 141
?
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 22-08-2009 o 23:59
Zyje projekt?