Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Lampa blyskowa - studyjna

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ETTL w studio.... po co, do czego.
    co do pilota na podczerwień to pytanie z innej beczki, czy takie cudo, nie bedzie przypadkiem "odpalac" lamp przez fotocele.
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ciekawe pytanie na ktore nie potrafie odpowiedziec Jak ktos ma fotocele + pilota do telewizora to niech sproboje odpalic lampe z fotocela za pomoca takiego pilota Wtedy bedzie wiadomo Wydaje mi sie ze to zbyt slaby sygnal by fotocela zareagowala

Domyślnie

a jak planujesz rozwiązać kwestię obudowy? Wiadomo, że jakiś softbox z czasem by przypasiło móc zamontować.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

W tej kwesti sa dwie opcje:

Nad tym jeszcze nie myslalem za duzo, narazie skupiam sie na czescie elektronicznej zeby to dzialalo bezawaryjnie przez dlugi czas, dawalo dobre efekty i nie bylo mega drogie

1. Stworzenie wlasnego systemu mocowania + produkcja osprzetu
    2. System dopasowany do innych systemow - i chyba ta opcja jest lepsza dla ludzi

To wszystko to jest kwestia tego co Wy mi podpowiecie Czego wam brakuje, co jest zbedne, na co sie wkurzacie a za co naprawde byscie byli zaplacic extra gdyby taki sprzet sie pojawil na rynku Wiadomo ze nie dzis, nie jutro, ale byc moze niedlugo powstanie sprzet ktory zbudowany przez "pasjonata - dla pasjonatow", czego czasami innym sprzetom brakuje pomimo ze ludzie bardzo pragna :neutral:
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 21-08-2009 o 20:14

Domyślnie

Pamiętam, że za czasów podstawówki zrobiłem sobię iluminofonię i wlasnie stroboskop na IFK120 Wiem, że parę imprez przeżył (oczywiście cały czas nie błyskał) - jakiś rok temu odpalałem też na imprezie, ale tam nie przeżył już...upadku
    Nie pamietam jak to bylo sterowane, napewno byl trafo i potencjometrem sie zwiekszalo...bo bylo to na wysokie napiecie.
    Tak czy siak, błyskało dość przyzwoicie, także bez problemu można oprzeć to właśnie na 2 takich z jakimś odbłyśnikiem
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co do obudowy, to przyszło mi do głowy kupno, zepsutego "chińczyka" z mocowaniem "bowensa" i po kłopocie.
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

jeśli dobrze pamiętam, to 2 palniki 100Ws nie dadzą 200Ws, a jedynie (√(x) * moc palnika gdzie x to ilość palników => √2*100Ws) czyli 141Ws
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Coś już napisał Awatar kpinek
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Już był taki jeden co budował lampę studyjną. Może coś podpowie w tym temacie.
    Tu jest link do jednego z postów http://www.cyberfoto.pl/studio-fotog...tm#post1525314

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Rozwiala sie jedna rzecz. Ze wzgledu na duza ilosc roznych mocowan akcesorii, najprawdopodobniej beda wymienne laczniki roznych systemow co by nie bylo placzu ze ktos ma jakies elfo a lampa ma system bowensa czy odwrotnie*

*przykladowo bo jeszcze nie zaglebialem sie jakie mocowanie ma elfo a jakie bowens i inni producenci :P

Ws liczone sa z pojemnosci kondensatora i napiecia jakie moze skumulowac, wiec nie sadze ze 2 palniki 100Ws dadza mniej niz 200Ws Jesli tak by bylo to uzywajac palnika 200Ws i tych samych kondensatorow rowniez osiagali bysmy dalej duzo ponizej 200 No i sytuacja kiedy mamy dwie osobne lampy 100Ws. Co wtedy ? Dadza razem 200 czy tylko 141 ?
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 22-08-2009 o 23:59

Domyślnie

Zyje projekt?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów