Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Lampa blyskowa - studyjna

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Lampa blyskowa - studyjna

Jestem ciekaw jakie waszym zdaniem potrzebne sa w niej opcje Tak troche z nudow, troche z checi posiadania lampy, stworzylem sobie urzadzonko ktore przeszlo pomyslnie testy i jestem zadowolony z wlozonej w nie pracy, ale jestem tez ciekaw o czym zapomnialem Regulacja mocy w zakresie 1/1 - 1/16 - a niedlugo rozwine sobie opcje do 1/32 Zasilana z sieci, z bezpiecznym dla cyfrowek napieciem wyzwalania niecale 3V Z wyliczen wyszlo mi ze gdybym chcial wyciagnac z niej maxa to bylo by to w granicach 190-200Ws wiec nie jest zle, jak na poczatek Sam wpadlem jeszcze na dwa pomysly:

- zasilanie z akumulatora 12v
    - swiatlo modelujace

A co Wy byscie do takiej lampy dodali ?

Domyślnie

Fotocele ponieważ jak będziesz miał dwie takie lampy to jakoś tą drugą musisz wzbudzać. Po za tym jak dla mnie ten twój "samo rób" ma wszystko.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

to pisz przepis, a nie chwalisz sie

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ooooo wlasnie, fotocela Ale to bedzie w drugiej takiej samej, pierwsza wyzwalam znienawidzonym przez wszystkich PT-04 ktory spisuje sie reeewelacyjnie w tym przypadku, a zeby nie wydawac kasy na kolejny odbiornik to fotocela bedzie w sam raz do drugiej lampki Przepis bedzie jak wszystko do konca ogarne, narazie jest polaczone "na pajaka" w dosc ladnej obudowie z duuuzym odblysnikiem, ale niedlugo wytrawie plytke testowa i posprawdzam dosc mocno czy jest calosc stabilna Mozliwe ze zrobie wtedy nawet jakiegos KIT'a do skladania dla odwaznych i pare wersji gotowych dla zainteresowanych w przystepnych cenach Najgorzej jest z kondensatorami bo cholerstwa na 300V drogie sa Regulacje mam w sumie rozwiazana do 1/2048 w wersji hardcore A taka budzetowa moze byc do 1/64, regulacja za pomoca przelacznika "1/1" i "1/x" gdzie w ustawieniu na "1/x" mozemy przelaczac od 1/2 do 1/64

I wiem ze swiatlo pilotujace musi byc chociazby dlatego zeby sie AF nie gubil, wiec to jest kolejna rzecz ktora bedzie on-board

Temat na pewno bede odswierzal

Domyślnie

Zainteresowałeś mnie tym tematem, bo sam lubię dłubać :P
    Trzymam kciuki za projekt!
    Na ile szacujesz całkowity koszt ?:P
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Prawdziwi dzentelmeni nie rozmawiaja o pieniadzach A tak serio to nie wiem jeszcze w jakiej ilosci bede kupowac kondensatory bo tylko to podnosi znacznie czesc elektroniczna Wiadomo - im wiecej, tym taniej. Jak bede znal jakies przyblizone koszta to na pewno dam znac

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

skąd wziąłeś/jak zrobiłeś palnik?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

właśnie - jakiej mocy palnik..
    no i jak szaleź to szaleć - ETTL dorób to będziesz bogatym człowiekiem ..
    albo chociaż zdalne sterowanie mocą z jakiegoś pilota - RC5 najlepiej.. coś typu kanał plus / minus itp..żeby nie trzeba było po lampach skakać..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 21-08-2009 o 15:11
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Ciekawy wątek. Powodzenia w dłubaniu.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Palnik to ifk120, sam w sobie z tego co pamietam potrafi wlasnie blysnac z moca 120Ws. Narazie nie testowalem jego maxymalnych mozliwosci, ale zadnym problemem nie jest zamontowanie 1,2 albo 4 palnikow ktore dadza wtedy 100, 200 albo 400 Ws z delikatnym marginesem bezpieczenstwa dla dluzszego uzytkowania Jest to palnik stroboskopowy wiec nawet czeste blyskanie mu nie straszne Tryb strobo tez moglby byc ciekawy - kolejny punkt do realizacji

ETTL - hmmmm bylo by conajmniej ciekawie i "bogato" Tylko jak tam jest rozwiazana ta petla pomiarowa

Pilot zdalnego sterowania - w sumie mozna by to rowiazac na podczerwien (bo to w miare proste i kierunkowe, czyli mozna by z jednego pilota sterowac kazda lampa bezproblemowo) i malutki pilocik z dwoma przyciskami wiecej/mniej + wyswietlacz w lampie pokazujacy aktualny stan - sie pomysli Kazda uwaga przydatna

A jak komus mocy brak to mozna zastosowac xop-15 ktory wg producenta blyska moca 1500W ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów