Pozniej to sie pojawil Canon 1Ds Mark II. Dokladnie 5 dni pozniej. :-)Zamieszczone przez akustyk
Pozniej to sie pojawil Canon 1Ds Mark II. Dokladnie 5 dni pozniej. :-)Zamieszczone przez akustyk
Z tymi szumami to oprócz jednego testu gdzie napisali podane przez Ciebie dane reszta informacji jasno precyzowała że nikon szumi bardzo bardzo w porównaniu do canona nie ma co porównywać. Nawet w polskich gazetach gdzie widać wszedzie w reklamówkach nikona przy zerowej obecności canona piszą iż największa wada nicona to kosmicznie szumiące matryce sony. Tak więc raczej nikon szumi jak dla mnie bardziej ale co tam konkurencja musi byćZamieszczone przez pn_
Ostatnio edytowane przez Semtex ; 01-09-2005 o 17:57
5d + L plecak
Aaa tam, cicho byc.Zamieszczone przez Semtex
Coby tylko na swoich testach ISO i Fotomagazine nie polegac, zajrzalem na dpreview co tam pisza:Zamieszczone przez Semtex
"
As well as shooting our studio test scene at each camera's lowest sensitivity we also shot it higher sensitivities (ISO1600, przyp. PN). As you can see from the crops below all of the cameras use a combination of reduced sharpening and/or noise reduction. The cleanest image with the most retained detail is from the Nikon D50 closely followed by the Canon EOS 350D and the Nikon D70s.
"
Zgadza się oczywiście - nikon 50 to postęp w kategorii szumienia tylko podobno kosztem innego filtra i oprogramowania . Trochę to dziwne ale nie wiem dlaczego aparat z nizszej półki czyli d50 szumi mniej niż d70s ?? Gdyby Nicon znalazł w końcu receptę na to to kto wie .... z tego co widziałem to w 200d iso tylko do 800 więc chyba nie bedzie dużo lepiej ale może lepiej kosztem ostrości jak w d50. W sumie według mnie nicon troszeczkę odstaje w wyścigu i jakiś ruch do przodu bardzo by się przydał - większa konkurencja to zawsze wybór i niższe ceny dla nas konsumentówZamieszczone przez pn_
Ostatnio edytowane przez Semtex ; 01-09-2005 o 18:38
5d + L plecak
Zamieszczone przez Semtex
"Raz kosmicznie szumiace", drugi raz "zgadza sie oczywiscie" na informacje, ze D50 przoduje, a closely blisko reszta peletonu w osobach 350D i D70s...Zamieszczone przez Semtex
Zdecyduj sie na jakas wersje, bo powyzsze sie wykluczaja.
Miałem na myśli iż d50 oczywiście w kategorii super noise jest krokiem w dobrą stronę o ile nie odbyło się to bardzo kosztem ostrosci reszta czyli d70 i d70s szumi jak niagara i moim zdaniem zdecydowanie za bardzo nie tylko w stosunku do canona ale też innych graczy , co jeszcze raz powtarzam nie oznacza iż jest to zły sprzęt - pod paroma względami nikon jest równie dobry pod paroma lepszy niż canon.
Ostatnio edytowane przez Semtex ; 01-09-2005 o 18:44
5d + L plecak
dpreview.com:Zamieszczone przez Semtex
"
As well as shooting our studio test scene at each camera's lowest sensitivity we also shot it at ISO 800 and 1600. As you can see from the crops below all of the cameras use a combination of reduced sharpening and/or noise reduction. The cleanest ISO 1600 image is delivered by the EOS 20D, closely followed by the D70, EOS 300D and 350D. The E-300's noise and loss of detail is higher than the rest.
"
ROTFLZamieszczone przez pn_
![]()
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9