D2X byl w Niemczech w MediaMarkt juz w pazdzierniku 2004.Zamieszczone przez sven
A w ogole, to to jest OT, bo mowa byla o nagrodzie "EISA European Professional Camera of the Year 2005 - 2006" dla D2X.
D2X byl w Niemczech w MediaMarkt juz w pazdzierniku 2004.Zamieszczone przez sven
A w ogole, to to jest OT, bo mowa byla o nagrodzie "EISA European Professional Camera of the Year 2005 - 2006" dla D2X.
Do tych nagród proponowałbym nie przywiązywać wielkiej wagi. Chyba rok temu pierwsze miejsce w swojej klasie zdobył Sony F828; IMHO cudo aparat, ale tak potwornie szumiący, że w zasadzie nieużyteczny.Zamieszczone przez pn_
Taaa miałem 828 i niestety oprócz najniższego iso to raczej reszta było ciężko użyteczna - a miało być tak piękne 4-kolorowa matrycaZamieszczone przez Jurek Plieth
5d + L plecak
Ja osobiscie wyzej cenie zdanie ekspertow z 18 krajow, od zdania Kolegi. ;-)Zamieszczone przez Jurek Plieth
Ależ to nie jest tylko moje zdanie! Obydwaj mamy dostęp do internetu, więc co za sztuka wygooglać. A sam aparat jest boski - kapitalny obiektyw, niezwykle ergonomiczna budowa i ten wspaniały korpus! Magnezowy szkielet oblany dobrym tworzywem - po prostu bajka.Zamieszczone przez pn_
A te testy i związane z nimi nagrody są tak konstruowane aby nikogo nie skrzywdzić; przecież czytasz je nie od dzisiaj, więc zdajesz sobie z tego sprawę. Oczywiste jest dlaczego tak się dzieje, więc nie będę niepotrzebnie nadwyrężał klawiatury.
Skoro to jest dla Ciebie taki ważny argument w dyskusji jak ta nagroda, to dodam np. , że 350D również otrzymał "EISA European Camera Awards 2005/2006" a 1D Mk II "EISA European Professional Camera of the Year 2004 - 2005". I co z tego?Zamieszczone przez pn_
Znaczy Canon ma lepszego trabanta do zabawy, a Nikon lepszego profa do cykaniaZamieszczone przez p13ka
![]()
![]()
![]()
zobacz sobie dowolne zawody sportowe, a zobaczysz co wybieraja profesjonalisciZamieszczone przez pn_
Ostatnio w Schlossparku w Wiesbaden byly miedzynarodowe zawody hippiczne i Canonierow i Nikoniarzy bylo, tak na oko, plus minus kciuk, po rowno.Zamieszczone przez sven
Za to studyjni tutaj preferuja Fujifilm i Nikona. Ci znaczniejsi (i zasobniejsi) Hasselblada z cyfrowym tylem za jedyne 19000 euro :-)
Jak pisałem ostatnio, byłem w strefie zero na koncercie Jarre'a. Widziałem wielu profi, z różnych krajów. I tylko jednego nikoniarza!Zamieszczone przez pn_
Może inaczej. Załóżmy (hipotetycznie niestety), że mam nieograniczone możliwości finansowe. Co powinienem kupić do reportażu, aby wybór ten był racjonalny?
Jaki jest podtekst tego pytania. Wydaje mi się, acz nie mam oczywiście na to żadnych dowodów popartych badaniami, że klientami dSLR Nikona są ludzie "umoczeni" w wyśmienite, może nawet najlepsze na świecie, szkła tego producenta, które posiadają jeszcze z epoki korpusów analogowych. Wiem skądinąd (i na to mam dowody), że w Polsce, gdzie choćby z racji ubóstwa pragmatyzm jest szczególnie w cenie, zdecydowana większość zawodowych fotoreporterów wycofuje się z rynku Nikona. Zdziwiłbym się, gdyby w bogatszym świecie było inaczej![]()