Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Wątek: Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Opowiadasz bzdury jakich mało. Skoro jeszcze podkreśliłeś, że jest to dla ciebie poważna rada, to znaczy, że kompletnie nie zrozumiałeś o czym pisze nadzorca2. Właściwie mógłbym zastosować twoje podejście i w tym momencie zakończyć w twoim stylu: skoro nie rozumiesz co ktoś napisał - nie odzywaj się na forum - forum nie jest dla ciebie.

Sprowadziłeś zalety lustrzanki jedynie do obróbki zdjęć - zapewniam cię, że kompletnie nie masz racji. Lustrzanka daje możliwości doboru choćby specjalistycznych obiektywów, współpracy z różnymi akcesoriami, lampami, umożliwia wpływanie na wiele parametrów pracy aparatu i wierz mi, że wiele zastosowań takiej lustrzanki nie wymaga obróbki zdjęć, ba nawet czasem obróbka przeszkadza - pohamuj się więc z tego typu bzdurnymi wypowiedziami, które tylko i wyłącznie rozpalają niepotrzebne emocje.

Co do meritum - zdjęcia prosto z puszki posiadają również pewne parametry, jakie domyślnie w puszce są ustawione: picture style, usuwanie winietowania, poziom odszumiania, auto lighting optimizer i pewnie jeszcze kilka innych o któych pewnie zapomniałem. Warto by było sprecyzować o jaki jpg z puszki chodzi?
    Tak przyznaję mało precyzyjnie określiłem to co potrzebuję od JPG-a w celu subiektywnej oceny zdjęć z 5DmkII. Załóżmy, że mamy ustawienia standardowe jakie Canon posiada (nie wiem jakie bo go nie mam jeszcze), profil np. portret, wyostrzenie na 50% tego co daje oraz bez odszumiania.
    Tak w ogóle podrzućcie mi nawet dwa RAW-y jeden w profilu portret a drugi krajobraz to mi wystarczy i możemy zakończyć temat, żeby nie "rozniecać ognia"...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z 5d2 jpgi wychodzą nie najgorsze ale to i tak bez sensu robić jpgi.. a co do meritum to tak:

masz tu: http://www.starz.pl/forum_cb/5dmk2/ moje pierwsze pstryki z 5d2 - są exify - głównie wysokie iso przy jednej żarówce energooszczędnej (te z początkową numeracją - jpgi prosto z puszki).. dodatkowo wrzuciłem 4 RAWy w wysokiej rozdzielczości i jpgi z nich wywoływane w Capture One 4..trochę tego jest - bo każdy RAW waży po 25mb więc jak wrzucisz je w jakiś program to będziesz widział co i jak.. RAWy ze ślubu więc zobaczysz jak to wygląda w boju w sensie rozpiętości tonalnej itp.
    i prośba:
    jak ktoś nie musi od razu sciągać to niech się wstrzyma trochę bo łącze mi zabijecie
    Dziękuję...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze raz dziękuję Artus, właśnie o to mi chodziło. Np. para w cieniu przy kwiatach różowych, nie widzę tu dominanty niebieskiego koloru na liściach co w Nikonie D700 występuje. Chcąc na szybko zlikwidować tą dominantę muszę podwyższać temperaturę barwową co powoduje zbytnie ocieplenie twarzy. Jeżeli chodzi o zdjęcie pary w świetle słonecznym na balkonie, też lepiej wychodzi niż w Nikonie D700, gdzie liście w głębi oświetlone przez słońce w D700 wychodzą żółte. Jeżeli chodzi o zdjęcia psa to też są raczej naturalne bo to oświetlenie jest żółte.
    Widzicie chciałem właśnie takiego potwierdzenia błędów balansu bieli jakie występują w Nikonie D700 a w Canonie prawie ich nie ma a przynajmniej nie tak monstrualne.
    Właśnie dzięki temu teraz podjąłem decyzję wystawienia na sprzedaż D700 z przebiegiem 3000 zdjęć na gwarancji za 6900zł wraz Nikkorem 24-70/2.8 za 4800zł, Sigmę 150/2.8 macro na gwarancji za 2200zł oraz SB800.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 20-08-2009 o 22:42 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów