Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Wątek: Zakup 5D mkII -proszę o pomoc praktyczną

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Cóż za wielka zawartość merytoryczna wypowiedzi

I właśnie ten komentarz utwierdza mnie tylko w przekonaniu że autor nie bardzo wie czego chce...
    Dla mnie jest jasne czego Autor wątku chce. Ktoś kto zaleca osobie z takim doświadczeniem kupno kompaktu chyba sam powinien sobie go sprawić, by odczuć co daje lustrzanka w odróżnieniu od maleńkiej matrycy i obecnego tam AF-a.
    Dla mnie idealnym aparatem byłby taki jaki chciałby nadzorca2 : dobre foto z puszki, poprawny WB, obróbka ograniczona do podniesienia kontrastu, wyostrzenia. Efekt : zadowolony Klient, więcej pieniędzy w portfelu, więcej czasu wolnego dla siebie, lepsze samopoczucie i mniej złośliwych komentarzy na CB.

Ps. Kolego nadzorca2, poproszę (jeśli pozwolisz) o maila z informacją jak sprawuje się przyszły nowy nabytek. Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię. Mój adres :
    massenmensch@gmail.com
    Ostatnio edytowane przez ERR ; 22-08-2009 o 11:49
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ERR Zobacz posta
    Dla mnie jest jasne czego Autor wątku chce. Ktoś kto zaleca osobie z takim doświadczeniem kupno kompaktu chyba sam powinien sobie go sprawić, by odczuć co daje lustrzanka w odróżnieniu od maleńkiej matrycy i obecnego tam AF-a.
    Dla mnie idealnym aparatem byłby taki jaki chciałby nadzorca2 : dobre foto z puszki, poprawny WB, obróbka ograniczona do podniesienia kontrastu, wyostrzenia. Efekt : zadowolony Klient, więcej pieniędzy w portfelu, więcej czasu wolnego dla siebie, lepsze samopoczucie i mniej złośliwych komentarzy na CB.

Ps. Kolego nadzorca2, poproszę (jeśli pozwolisz) o maila z informacją jak sprawuje się przyszły nowy nabytek. Bardzo chciałbym poznać Twoją opinię. Mój adres :
    massenmensch@gmail.com
    Dziękuję za te słowa, które mnie podbudował...
    Tak, prześlę fotki z 5DmkII, tylko jak ją kupię. Na razie jestem na etapie finalizowania transakcji sprzedaży D700. Napisz co kupić na poczatek do 5DmkII 16-35L czy 24-105L a może 24-70L?
    mój adres:
    nadzorca2@tlen.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Musisz posiedzieć duuużo dłużej np. w PS-sie żeby wyciągać kanałowo poszczególne kolory a wtedy owszem takie zdjęcie jest naprawdę piękne...tylko jakim kosztem.
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    trzeba by to robić lokalnie a nie zawsze jest tyle czasu na bawienie się w maski itp.
    A split toning?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Dziękuję za te słowa, które mnie podbudował...
    Tak, prześlę fotki z 5DmkII, tylko jak ją kupię. Na razie jestem na etapie finalizowania transakcji sprzedaży D700. Napisz co kupić na poczatek do 5DmkII 16-35L czy 24-105L a może 24-70L?
    mój adres:
    nadzorca2@tlen.pl
    jak lubisz szeroko to 16-35 - jedyny zoom który mi się ostał..
    a jak nie to 24-105 - bardzo fajne uniwersalne szkło, ostre od f4.. stabilizacja też niczego sobie .. miałem ale z powodu używania stałek się kurzyło więc sprzedałem..
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A split toning?
    o czym ty do mnie rozmawiasz ? to już podchodzi pod "bardziejszą" obróbkę, trzeba mieć lajtroma albo fotoszopa a założenie jest takie żeby tego uniknąć..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Tzn. nie obrabiasz w ogóle jpgów z puszki, czy nie obrabiasz rawów?
    Nie wiem - może ja jestem dziwny, ale u mnie do obróbki lecą nawet jpgi z puszki...
    Nie obrabiam jpg-ów z puszki - po to robię raw + jpg.

Mnie tylko dziwi takie ortodoksyjne stawianie sprawy - "jak ktoś nie obarabia zdjęć to kupić kompakt". To ja równie ortodoksyjnie napiszę. Jak ktoś nie odróżnia kompakta od lustrzanki to powinien sprzedać tę ostatnią, bo zmarnował pieniądze albo przynajmniej dać sobie spokój z udzielaniem rad innym.

I na koniec - na prawdę są sytuacje, w których liczy się szybkość i treść - bawienie się wtedy z raw-ami jest kompletnie bez sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

są tacy co nie odróżniają -ale wiesz-zawsze możesz ustawić na 50 tce przysłonę 1.4,lub dać z dobrym zoomem taką piątkę i nie ma bata że foty zrobione przez totalnego laika będą biły zdjęcia zrobione zwykłym kompaktem.te które ja drukuję na papier nie obrabiam-bo nie ma takiej potrzeby

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

5DmkII ( i mkI również)mają idealny WB. Po prostu, patrzę, patrzę i nadziwić się nie mogę :-D Żadnych zafarbów, dziwnego tinta, nic, po prostu perfect! To nawet nie jest kwestia, że sam Canon bo np. 40D(w porównaniu do 5D) ma WB kiepski. Obrazowanie 5D i dobrych szkieł jest wręcz nie do opisania słowami :-P
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    bo np. 40D(w porównaniu do 5D) ma WB kiepski.
    Chyba Twój. Albo tylko na LCD. Mi AWB w 40D spisuje się znakomicie - lepiej niż algorytmy Photoshopowe i prawie tak samo jak pipetka. Do 5D da się porównać - po prostu porównywalnie dobrze .
    No ale to wątek o 5D MkII a nie 40D vs 5D .

Domyślnie

Moja 40-tka AWB ma tak fatalny, ze na na zdjeciach w cieniu wszystko jest niebieskie, a z kolei w pomieszczeniach zolte, ot taki chumor mojego aparatu. Mam to w nosie, bo i tak pracuje w rawach, ale jednak moglo by byc lepiej .....

Dopiero zaczyna Awatar nadzorca2
    Miasto
    Kutno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martyna_p Zobacz posta
    Moja 40-tka AWB ma tak fatalny, ze na na zdjeciach w cieniu wszystko jest niebieskie, a z kolei w pomieszczeniach zolte, ot taki chumor mojego aparatu. Mam to w nosie, bo i tak pracuje w rawach, ale jednak moglo by byc lepiej .....
    Koleżanko jakbyś popracowała na Nikonie D700 na AWB, to dopiero jest jazda...
    Bez PS-a i dodatkowo Color Efex 3.0 Pro nie osiągniesz sukcesów jeżeli chodzi o poprawny kolor.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów