Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 28-08-2009 o 23:38
Fioletowy kwiatek
Masz mojego e-mail`a .Wysłałem Ci kiedys raw`a z piątki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki. Faktycznie, skwierczy.
Ostatnio edytowane przez Sławek ; 29-08-2009 o 00:43 Powód: Automerged Doublepost
Ale zobacz skórę, tym razem z Nikona bliższa rzeczywistości...dziwne co?
I jak tu dojść do ładu z tymi systemami. Kolega sprzedając D700+24-70/2.8+70-200/2.8 kupił Canona 50D +16-35/2.8L+70-200/2.8/L i jest bardziej zadowolony nawet z AF, który nota bene jest szybszy (tak twierdzi) w 50D![]()
Fioletowy kwiatek
Własnie tak. Decyzje podjełeś przed poważnym potestowaniem (osobiście!) róznych sprzetów. Prosisz o (tylko) 2 jpgi, zrobione przy nie wiadomo jakim świetle by podjąc decyzję o prawidłowym działaniu AWB ?!!!
Ano niby dziwne, a niby nie. Jestem jedną z pierwszych osób, która fotografowała D700 (udostępnione przez fotopolis) i ... AWB mi się (wtedy) nie podobał. Ja fotografowałem wcześniej kilka lat na D200, z matrycą CCD co istotne (i najczęściej jednak na WB PRE, a nia AUTO). Miałem więc inne przyzwyczajenia co do barwy.
Od tej pory (gdy kupiłem D700 więcej robię poza studiem) zacząłem jednak częściej fotografować w RAW i na Auto WB. I okazuje się, że nie taki diabeł straszny. Aparat myli się, OK, ale ..... inne się też mylą. Mam kolegów wśród canonierów, chodzimy razem fotografować. Jeden z nich (tu na forum poważany janmar - można się go zapytać) ma 1Dsmk3. Mam pełne komplety jego zdjęć u siebie na kompie (miniaturki, dla modelek) i widzę jak 1Ds dobierał balans w WB AUTO. No i zaskoczenie. 3 razy robiliśmy coś w ciężkich warunkach oświetleniowych i za każdym razem balans zaproponowany przez D700 był ciekawszy, poprawniejszy (co nie znaczy idealny). Jedna z sesji (modelki) była przy zachodzącym słońcu, inna to były zwykłe pstryki - zdj nocne na rynku w Toruniu, światło, które podświetla budynki, z wystaw sklepowych itp.
Od tej pory nie mam zamiaru narzekać na WB Auto w D700. Ba, raz idealnie ustawił kolor skóry na nocnym zdjęciu, modelka tylko w świetle wystawy sklepowej. A to ciężkie wyzwanie dla sprzętu. Chyba to był przypadek.
Zanim się przyjmie stereotypy za pewnik lepiej samemu posprawdzać dwa aparaty w tych samych warunkach oświetleniowych.
uwaga:
Nie miałem okazji porównywać WAB D700 z 5Dmk2.
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Jacek_Z masz rację...jednak D700 jest naprawdę rewelacyjny ale ze stałkami z poprzedniej epoki. Ten 24-70/2.8 daje zdjęcia niesamowicie ostre, kontrastowe ale raczej techniczne, bez plastyki dlatego ludzie nadal kupują Nikkory 17-35/2.8 lub zamiennie Tamrony 17-35/2.8-4.0 z rozmydleniem w rogach ale za to piękne robią zdjęcia.
Fioletowy kwiatek