pytanie:
czy lampa 430exII podpięta do G11 będzie wspomagała autofocus?
przejrzałem manuala i nic nie znalazłem
pytanie:
czy lampa 430exII podpięta do G11 będzie wspomagała autofocus?
przejrzałem manuala i nic nie znalazłem
Stawiam na to, że nie.
W takim np. G10 z 580EX (I) nie wspomaga. G10 ma własną lampeczkę.
Piotr
recenzja G11:
http://www.luminous-landscape.com/re...eras/g11.shtml
W tym porówanie G11 do "Large Sensor Pocket Camera", w tym przypadku do Panasonica G1. Fragment:
"Which brings us to an IQ comparison. At ISO 100 the differences are visible, but it takes some pixel peeping to see them. The G11's 10MP and the GF1's 12MP are close, and so the degree of enlargibility is similar. It's when the ISO gets to around 400 and up that one can really see the differences, even in web-sized reproduction sizes."
Nie ma na pewno, przynajmniej tak jest w G11 mojej żony. Wbudowany fokus mnie zaskoczył szybkością, jest dużo szybszy niż w Sony R1, czy G6. Z innymi porównań nie mam. Podpiąłem na chwilę 430II, lampa na auto, wyniki trochę mnie rozczarowały - w jasnych pomieszczeniach lampa odbita od sufitu dość widocznie prześwietla, w ciemnych warunkach też do końca sobie nie radzi bo niedoświetla. To tak na szybko, może to kwestia jakiegoś ustawienia, nie miałem więcej czasu aby go bardziej przetestować.
Zachowanie lampy, które opisujesz wskazuje, że aparat mógł być w trybie M. Wtedy lampą trzeba sterować manualnie, inaczej niż jest to przy M i E-TTL w lustrzankach.
Piotr
Rzeczywiście aparat miałem ustawiony na porogram manualny, to wyjaśniałoby zachowanie lampy. Nie wiedziałem, że to zasada w kompaktach Canona, w Sony R1, którego używałem takego zachowania z lampą Metza nie zauważyłem. Sprawdzę później jak zachowuje się 430II z G11 w trybie P. Powinno więc chyba być lepiej.
W "P" czy "A" lampa zadziała automatycznie. W "M" jest Manual. Zarówno dla aparatu jak i lampy. Trudno powiedzieć czy to "gorzej" czy "lepiej". Po prostu inaczej niż w lustrzankach. Jak manual to manual.
Piotr
To wiem. Miałem na myśli to, że powinno więc być lepiej w sytuacji gdy lampę chcemy zostawić na E-TTL, wtedy P a nie M w G11.
Jutro zresztą potestuję.
minęło kilka miesięcy: i co warto kupić g11 za 1800zł ?
ktoś kupił i jest zawiedziony? ktoś się zachwyca?
nx100