Witaj Sławek_b2b, a ja powiem Ci tak, na mojej histori.
Otóż pewnego dnia wszedłem do sklepu i zobaczyłem 400D oraz Nikona D80 i w pierwszym momencie chiałem Nikona, dlaczego? bo miał go kolega i polecał. W sklepie okazało się, że Nikon nie był tani w zakupie i poprostu nie było mnie stać na niego. Stwierdziłem, że kupie Canona 400D, bo jeszcze wtedy 40D był także drogi. Na początku miałem tylko standardowy obiektyw 18-55, który ww pewnych zakresach był niezły ale nie dokońca mnie zadawalał. Postanowiłem kupić 70-200 L/f4, który dał mi dużo radości i całkiem udanch zdjęć.
Potem planowałem wymienićpuszkę na coś bardziej profesjonalnego ale niestety zawsze przychodziła ta myśl czy wybrać aparat, czy szkło? Dzięki mądrym tu na forum osobą kupowaem szkła, i tak 85mm f/1.8 oraz 28mm/f1.8 i powiem szczerze, że teraz dopiero widzę co można wycisnąć z mojej 400D. Zdjęcia stały się ostre nabrały lepszego kontrastu a portrety, które robie są jak dla mie i moich klientów zadawalające.
Po co Ci to pisze? Ponieważ wybór sysemu nie należy do łatwych i rozumiem, że masz z tym dylemat - większość go miała.
Myślę, że tak naprawdę najważniejsze są chęci, aby robić zdjęcia, nie ważne czy zrobisz je Nikonem, Canonem, czy Olimpusem, za każdym razem możesz pokazać coś co zaskoczy nas wszystkich. Dziś nie ma zlych aparatów, każdy producent kusi czymś nowym. Zgadzam się z Tobą, że w tym roku Nikon zdominował rynek, wypuścił, szereg puszek, dla amatorów, dla profesjonalistów oraz dla zawodowców, W tej ofercie jest również D700, który także uważany jest za lepszy niż 5DII Mark.
Powiem Ci tak, że oprócz systemu który wybierzesz, będziesz także wybierał forum, a za tem społeczeństwo, które powinno sobie wzajemnie pomagać, doradzać i uczyć. W Canonie siedzę od 2 lat czyli krótko ale mimo to mogę stwierdzić, że forumowicze tu zarejestrowani są bardzo koleżeńscy i chętnie udzielają rad w sytuacji kiedy sami nie wiemy jak do czegoś dojść. Zauważyłem ,że tu również są naprawdę zawodowie fotografowie, którzy mają ugruntowaną więdze i zawsze pomogą jak zajdzie taka potrzeba.
Ja dziś również skłaniam się do 50D ponieważ to naprawdę świetny aparat, także bardzo dobrze oceniali go ludzie przeprowadzający testy.
Oczywiście na forum Nikona powiedzą wszystko co się da by Cię przekonać do Nikona i słusznie bo to także dobra puszka. Czasami zdarza się tak, że aparar wybieramy ppod presją innych, bo mają dali się pobawić i czasami mówimy tak to to. Dla mnie zaś wyznacznikiem jest nie puszka ale moi klienci, którzy chętnie pozują do zdjęć, mimo, że przecież pstrykam amatorską puszką. Wiem ile mam jeszcze przed sobą nauki i wiem, że także nie dorównam tym najlepszym ale oni mogą pomóc w poprawie mojego warsztatu a wierz mi tu znajdziesz takich ludzi.
Jestem dumny, że mam Canona. Uważam, że kiedyś powinniśmy wszyscy się zoorganizowaći gdzieś wspólnie spotkać sięna fotkach, wtedy na spokojnie kazdy mógłby wymieniać się wiedzą, poradami itp.
Widzę, że zdecydowałeś się na Canona 50D, jeśli tak zrobisz to będziesz szczęśliwy z posiadania tego aparatu i zobaczysz, że szklarnia Canona, jest cenowo dopasowana do klienta tz. znajdziesz szkła dla każdego ceny są takie, że w zależności czym się ineresujesz i co chciałbyś robić będziesz mógł kupić obiektyw do tego celu.
I zapamiętaj jeszcze jedno, bez względu na to którą markę wybierzesz dołączysz do grona fotografów.
Powodzenia, wybierz tak jak ci dusza podpowiada. Nikt na siłę Ci niczego nie wciśnie, Ty musisz zrobić sobie na kartce papieru porownanie co jest na plus w Canonie i Nikonie a co na minus. Zasanów sięczy te minusy naprawdę będą utrudniać Ci życie?
Powodzenia.