Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witaj Sławek_b2b, a ja powiem Ci tak, na mojej histori.

Otóż pewnego dnia wszedłem do sklepu i zobaczyłem 400D oraz Nikona D80 i w pierwszym momencie chiałem Nikona, dlaczego? bo miał go kolega i polecał. W sklepie okazało się, że Nikon nie był tani w zakupie i poprostu nie było mnie stać na niego. Stwierdziłem, że kupie Canona 400D, bo jeszcze wtedy 40D był także drogi. Na początku miałem tylko standardowy obiektyw 18-55, który ww pewnych zakresach był niezły ale nie dokońca mnie zadawalał. Postanowiłem kupić 70-200 L/f4, który dał mi dużo radości i całkiem udanch zdjęć.
    Potem planowałem wymienićpuszkę na coś bardziej profesjonalnego ale niestety zawsze przychodziła ta myśl czy wybrać aparat, czy szkło? Dzięki mądrym tu na forum osobą kupowaem szkła, i tak 85mm f/1.8 oraz 28mm/f1.8 i powiem szczerze, że teraz dopiero widzę co można wycisnąć z mojej 400D. Zdjęcia stały się ostre nabrały lepszego kontrastu a portrety, które robie są jak dla mie i moich klientów zadawalające.

Po co Ci to pisze? Ponieważ wybór sysemu nie należy do łatwych i rozumiem, że masz z tym dylemat - większość go miała.

Myślę, że tak naprawdę najważniejsze są chęci, aby robić zdjęcia, nie ważne czy zrobisz je Nikonem, Canonem, czy Olimpusem, za każdym razem możesz pokazać coś co zaskoczy nas wszystkich. Dziś nie ma zlych aparatów, każdy producent kusi czymś nowym. Zgadzam się z Tobą, że w tym roku Nikon zdominował rynek, wypuścił, szereg puszek, dla amatorów, dla profesjonalistów oraz dla zawodowców, W tej ofercie jest również D700, który także uważany jest za lepszy niż 5DII Mark.

Powiem Ci tak, że oprócz systemu który wybierzesz, będziesz także wybierał forum, a za tem społeczeństwo, które powinno sobie wzajemnie pomagać, doradzać i uczyć. W Canonie siedzę od 2 lat czyli krótko ale mimo to mogę stwierdzić, że forumowicze tu zarejestrowani są bardzo koleżeńscy i chętnie udzielają rad w sytuacji kiedy sami nie wiemy jak do czegoś dojść. Zauważyłem ,że tu również są naprawdę zawodowie fotografowie, którzy mają ugruntowaną więdze i zawsze pomogą jak zajdzie taka potrzeba.

Ja dziś również skłaniam się do 50D ponieważ to naprawdę świetny aparat, także bardzo dobrze oceniali go ludzie przeprowadzający testy.

Oczywiście na forum Nikona powiedzą wszystko co się da by Cię przekonać do Nikona i słusznie bo to także dobra puszka. Czasami zdarza się tak, że aparar wybieramy ppod presją innych, bo mają dali się pobawić i czasami mówimy tak to to. Dla mnie zaś wyznacznikiem jest nie puszka ale moi klienci, którzy chętnie pozują do zdjęć, mimo, że przecież pstrykam amatorską puszką. Wiem ile mam jeszcze przed sobą nauki i wiem, że także nie dorównam tym najlepszym ale oni mogą pomóc w poprawie mojego warsztatu a wierz mi tu znajdziesz takich ludzi.
    Jestem dumny, że mam Canona. Uważam, że kiedyś powinniśmy wszyscy się zoorganizowaći gdzieś wspólnie spotkać sięna fotkach, wtedy na spokojnie kazdy mógłby wymieniać się wiedzą, poradami itp.

Widzę, że zdecydowałeś się na Canona 50D, jeśli tak zrobisz to będziesz szczęśliwy z posiadania tego aparatu i zobaczysz, że szklarnia Canona, jest cenowo dopasowana do klienta tz. znajdziesz szkła dla każdego ceny są takie, że w zależności czym się ineresujesz i co chciałbyś robić będziesz mógł kupić obiektyw do tego celu.

I zapamiętaj jeszcze jedno, bez względu na to którą markę wybierzesz dołączysz do grona fotografów.

Powodzenia, wybierz tak jak ci dusza podpowiada. Nikt na siłę Ci niczego nie wciśnie, Ty musisz zrobić sobie na kartce papieru porownanie co jest na plus w Canonie i Nikonie a co na minus. Zasanów sięczy te minusy naprawdę będą utrudniać Ci życie?

Powodzenia.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iDD Zobacz posta
    Czy nikomu nie rzuca się w oczy, że ten wątek zaczyna wyglądać identycznie jak niedawny w tej samej kategorii tego samego człowieka i że dyskutujecie sami ze sobą, a autor nie odpowiada "racjonalnie" na żadne pytania i bez żenady znowu zmierza w kierunku obrażania oraz próbuje wywołać kolejną pseudowojenkę? Przepraszam, ale w sumie to on nie odpowiada na żadne pytania, które nie podjudzają lub nie lukrują.
    Tak to jest jak sie karmi trolla Wystarczyloby ignorowac jego posty i nie byloby glupich dyskusji. Koles nie zadal sobie zadnego trudu aby przebrnac przez pierdylion sryliardow watkow jakie kraza po necie nt. wyboru systemu, a w zamian zada wiedzy podanej na tacy... Ale zamiast podziekowac za czas i cierpliwosc bardziej doswiadczonych forumowiczow w odpowiadaniu na jego "pytania" trolluje, obraza, maci i sieje fermentacje na forum. Dziwi mnie, ze ktos ma jeszcze sile wogole odpisywac na takie zaczepki

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iDD Zobacz posta
    Czy nikomu nie rzuca się w oczy, że ten wątek zaczyna wyglądać identycznie jak niedawny w tej samej kategorii tego samego człowieka i że dyskutujecie sami ze sobą, a autor nie odpowiada "racjonalnie" na żadne pytania i bez żenady znowu zmierza w kierunku obrażania oraz próbuje wywołać kolejną pseudowojenkę? Przepraszam, ale w sumie to on nie odpowiada na żadne pytania, które nie podjudzają lub nie lukrują.
    niestety rozczaruję cię - nie mam zamiaru wywoływać żadnej wojenki a poprzedni wątek widać trafił w twoje prawdziwe oblicze skoro do dzisiaj tak bardzo to przeżywasz - poza tym powiedz co w nim nie było prawdziwego?

jak ktoś tu lukruje to raczej twoja osoba w stosunku do reszty canonowiczów, moje zdanie nie musi być zgodne z twoimi oczekiwaniami

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta

Po co Ci to pisze? Ponieważ wybór sysemu nie należy do łatwych i rozumiem, że masz z tym dylemat - większość go miała.
    niestety większość uważa, że trolluje i obrażam innych
    nie rozumem tego, bo co ? bo mam inne zdanie? bo mam wątpliwości co do wyboru i co do sugestii pewnych osób?

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Widzę, że zdecydowałeś się na Canona 50D, jeśli tak zrobisz to będziesz szczęśliwy z posiadania tego aparatu i zobaczysz, że szklarnia Canona, jest cenowo dopasowana do klienta tz. znajdziesz szkła dla każdego ceny są takie, że w zależności czym się ineresujesz i co chciałbyś robić będziesz mógł kupić obiektyw do tego celu.
    jestem praktycznie przekonany ku canonowi, nie tylko za radą forumowiczów ale również za sprawą własnego rachunku sumienia. Canon to korzystniejsze rozwiązanie finansowe a jak na początek to i tak nie wycisnę z tego aparatu (50D) pewnie nawet 20% możliwości, więc może najwyższa pora przestać czytać komentarze a udać się do sklepu i zakupić odpowiedni sprzęt bo im dłużej tu jestem tym gorzej

z ostatniej chwili...
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=51432
    wklejam link trochę z mieszanymi uczuciami bo zaraz i tak pewnie zostanę posądzony o sianie paniki, trollowanie i ch... wie co jeszcze - tego akurat na tym forum jak by nie patrzeć zrozumieć nie mogę
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 20-08-2009 o 09:46 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Wybacz autorze, ale naprawdę sprawiasz mi tym wątkiem wiele radości.

Ludzie uważają cię za trolla, gdyż właśnie nie masz własnego zdania, zaś sam problem, o który tu się toczy bój, jest dosyć kontrowersyjny.

A co do wyszukiwania linków z problemami:
    Wiesz, jak się odrobinę postarasz, to znajdziesz wątki opisujące mrożące krew w żyłach sytuacje związane z każdym możliwym sprzętem każdego możliwego producenta.
    Nie dość, że wszystko się psuje, to jeszcze wielu autorów "problemowych" wątków ma problem bo...np. nie przeczytało instrukcji obsługi (nie istnieje sprzęt, który by nie miał przynajmniej jednego niezadowolonego użytkownika). I z tak błahych powodów czasami wynika piana z ust toczona przez pół życia.

W przypadku takiej psychozy, mam inną propozycję:
    Kup...nic. Nic się nie psuje, nie ma wątków opisujących problemy z tym 'nic'. Nic nic nie kosztuje. Żadnego back/front focusa nie ma.
    I nie blokuje możliwości narzekania, zawsze można czekać na nic II, nic III.

Czasami zastanawianie się nie prowadzi do wyboru. Czasami jest celem samym w sobie.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Tak czytam i czytam i się dziwię, że wam się jeszcze nie znudziło? Do autora: kup cokolwiek i rób zdjęcia. Jak poznasz swój sprzęt (nie ważne, z której stajni) to będziesz wiedział co zrobić żeby robił zdjęcia tak dobre jak TEN DRUGI. Różnice będą widoczne dla puszek z "różnych półek" cenowych. Reszta to umiejętności i świadomość fotografującego. Mój 400D regularnie nie doświetla, ale są sytuacje kiedy automatyka aparatu potrafi prześwietlić. Ja decyduję kiedy jakie korekty wprowadzić. Jakbym przesiadł się na inny model to musiałbym się tego uczyć od nowa. Nie aparat robi zdjęcie, a fotograf. Sprzęt może tylko pomagać lub przeszkadzać, im lepiej go poznasz tym będzie przeszkadzał mniej. Na tym radzę się skupić. Pytanie kogokolwiek o wybór systemu nie ma (moim zdaniem sensu). Lepiej pytać jak robić udane zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 20-08-2009 o 12:53
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu

Domyślnie

Eee tam.
    Ja pisałem o niczym fotograficznym. No wiesz, full frejm nic mark II.
    W twoich linkach nie ma nic o niczym fotograficznym :P
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

u mnie wyglądało to tak: w 2004 roku spontanicznie poszedłem do sklepu i chciałem kupić aparat do zrobienia fotek z urlopu w tatrach... sprzedawca doradził mi canona, byłem z niego zadowolony... potem kupiłem innego canona i też byłem zadowolony, więc ostatni zakup też był canonem i następne też pewnie będą... to się nazywa chyba lojalność wobec "znaczka"

jeżeli o nikona chodzi, to raz zdarzyło mi się znaleźć się w takiej sytuacji (nie wiedziałem jeszcze wtedy że istnieje jakaś wojna canonowców z nikonowcami): mianowicie kolega kupił sobie nikona specjalnie na wyjazd, ja również nabyłem wtedy nowy aparat... on zachwalał swój, ja siedziałem cicho, bo nie jestem fanatykiem... jego nikon popsuł się w pierwszym dniu wyjazdu, mój canon działa do dzisiaj - jasny i prosty przykład co lepsze
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Coś już napisał

Domyślnie

może i macie fajne forum - z pewnością jest kilka osób, które chcą pomóc, pomogli, służyli radą i podchodzą do sprawy poważnie ale jednak kolegami nie zostaniemy ufff, ohhh i ahhhhh))

Żałosne jest to, że macie tutaj przesyt formy nad treścią oraz kilku zacnych użytkowników - uważanych za święte krowy, którzy tak na
    prawdę niewiele wnoszą a włączają się do każdej dyskusji - poza pokazaniem siebie - jaki to ja jestem spec, obrażeniem przedmówcy i podkreśleniem swojej przewagi, czy tym się zyskuje na forum reputację?. Zamiast pomagać - wyśmiewają, a chyba nie o to w tym miejscu chodzi. Na konkretne zarzuty daje się zauważyć: mataczenie, omijanie tematu oraz jeszcze ostrzejsze ataki na pytającego. A ja wam powiem: uwierzcie, że ktoś może tego nie wiedzieć! niekoniecznie musi od razu pytać dla jaj i wywołania systemowej wojenki - i tak nie zrozumieją.

więcej wątku nie założę, mówicie sobie i piszcie co chcecie dla mnie to jakaś porażka i paranoja a skoro każdy temat wywołuje u was sraczkę oraz powody do popuszczeń to współczuje najbliższym i otoczeniu. To zapewne wspomniana sraczka rzutuje później na ogólny obraz z matrycy

co nie znaczy, że nie kupię CANONA

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Moment, moment... Ile procent 8 stronicowego wątku to próby odpowiedzi na Twoje pytanie?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów