Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Koleś - zadając takie pytanie na forum canona - to jakiej odpowiedzi się spodziewasz?

Zadałeś pewnie takie pytanie na kilku forach i czekasz na to, którzy najwięcej posłodzą??

Wybierz ten na który Cię stać - popatrz na ceny akcesoriów - porównaj dostępność różnych rzeczy, których nie ma np w innych systemach i powinieneś dojść sam do tego.

Ja miałem Pentaxa, ale się nie podobało co dostawałem z RAW, kolega miał d80 - nie podobały mi się jak cholera przyciski, Canon to było optimum dla mnie.

Tak na prawdę to liczy się Canon i Nikon - porównaj ceny podobnych obiektywów, akcesoriów i sam wybierz.

Acha - wybierz Canona
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sławek, ja to bym radził przejść na judaizm, wtedy będziesz marudził rabinowi

A tak serio - na forum Canona pytasz o system? Jaki to ma sens?

Dopiero zaczyna Awatar goblin
    Miasto
    Głucholazy

Domyślnie

Canon - ze względu ergonomię i dużą ilość szkieł AF. Cenowo taniej niż Nikon. Z obiektywami manualnymi jest pomiar światła
    Nikon - ze względu na dużą ilość szkieł AF i manualnych (które dają potwierdzenie ostrości, pomiar światła w zależności od puszki), oraz ze względu na możliwość używania puszki Nikona i Fuji z tymi samymi obiektywami
    Pentax - jeżeli ma się zamiar stosować manualne obiektywy (jest potwierdzenie ostrości i pomiar światła)
    Jeżeli nie chce się specjalnie eksperymentować i wystarczy Ci jedno lub dwa szkła to każdy system jest dobry
    Wybór nie jest prosty, można osiwieć - poważnie
    Jeżeli coś źle napisałem to proszę o sprostowanie
    pzdr
    goblin
    Fuji S5Pro

Coś już napisał

Domyślnie

myślałem, że znajdzie się ktoś kto ma canona a powiem mi dlaczego warto inwestować w nikona, ktoś kto ma nikona a chciałby się przesiąść na canona lub ktoś kto ma canona i nie zamieni tego systemu na inny za żadne skarby)

półki co wg mnie canon ma fajniejsze forum - czytelniejsze
    może to jakiś znak?
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 18-08-2009 o 21:02

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    myślałem, że znajdzie się<...> ktoś kto ma canona i nie zamieni tego systemu na inny za żadne skarby) ale półki co nie widzę, żadnych argumentów....
    Czy to nie są argumenty: 85/1,2L,135/2L,100-400/4,5-5,6L IS,300/2,8L IS,400/2,8L IS... :smile:

Coś już napisał
    Miasto
    londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Czy to nie są argumenty: 85/1,2L,135/2L,100-400/4,5-5,6L IS,300/2,8L IS,400/2,8L IS... :smile:
    A ja żadnego z nich nie mam:-D

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

wejdź na forum optycznych
    tam będziesz miał wszystkie systemy świata i ich przedstawicieli

a ja wybrałam canona "bo tak wyszło" -- nikon był "niewygodny" a reszta za mało rozwinięta ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    Chodziło mi raczej o to który z systemów jest lepszy na dzien dzisiejszy oraz czy da się przewidzieć jak sytuacja potoczy się w najbliższych latach?
    Nie ma lepszego systemu. Jeden ma lepsze to drugi tamto. Gdyby było inaczej to ten gorszy by upadł. Ze względu na ilość i dostępność szkieł i akcesoriów to Canon lub Nikon. Poza tym nie wiadomo ile chcesz wydać 80 tys, 20 tys czy 4 tys.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    wejdź na forum optycznych
    tam będziesz miał wszystkie systemy świata i ich przedstawicieli

a ja wybrałam canona "bo tak wyszło" -- nikon był "niewygodny" a reszta za mało rozwinięta ;-)
    na optycznych "króluje" D300
    ale nie tyle mi chodzi o samą puszkę co system

podejżewam że jak bym kupił 40d, 50d zamiast d300 to różnicy bym nie zobaczył ale jak kupie canona a za rok czy dwa się okaże, że nikon uciekł konkurencji to zostanę z tym co będe miał i będę stał przed wyborem czy zaczynać od nowa? oczywiście równie dobrze może sytuacja potoczyć się w drugą stronę - dlatego zastanawiam się czy da się to w jakiś sposób przewiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 18-08-2009 o 21:23

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zidus Zobacz posta
    Trochę głupie pytanie, ponieważ nie sądzę aby byli na forum użytkownicy marki Nikon, w końcu to Canon'owskie forum xD
    Może nie, bo jestem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    [QUOTE=KMV10;688915]Sławek, ja to bym radził przejść na judaizm, wtedy będziesz marudził rabinowi

Canon jest koszerny?
    Ostatnio edytowane przez welury ; 18-08-2009 o 21:27 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów