Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    co o tym myslicie?
    Bardzo przyjemny tekst do poczytania przy popołudniowej kawie..;-)

Najbardziej to rozśmieszył mnie argument o 70-200 f/4. Pojechał po tym szkle człowiek który w swoim systemie takiego nawet nie ma, a ma do wyboru tylko pieruńsko drogi 70-200 f/2.8 VR ze sporą winietą na FX (może w nowej wersji poprawili). Wygląda to jak relacja słabego dziennikarzyny, który narzeka i robi dużo szumu (którego u Canona jest najwięcej;-)) odchodząc od istoty sprawy..

Czy nikon ma alternatywę - OCZYWIŚCIE
    ..że nie

Pozdrawiam

PS: Myślałem, że jak kupisz puszkę, to skończą się Twoje dylematy..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta

PS: Myślałem, że jak kupisz puszkę, to skończą się Twoje dylematy..
    - też mam taką nadzieję
    po prostu czytając cytowany tekst a nie mając rozeznania w temacie - powstają zapytania, które chciałbym rozwiać za pomocą konfrontacji na tym czy innym forum.

dzięki :-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

... no i najważniejsze - efekty = jakość obrazka
    ...no właśnie, dlatego mam Canona .
    Co do tego żeby "wypunktować" kolegę... to jak tu coś mówić przeciw tak (w moim odbiorze!!!) fanatycznej wypowiedzi. A co do tego że był Canonierem, to cóż... nawrócił się, przejrzał, dostał olśnienia, jak zwał tak zwał. Ja się nawróciłem z Nikona właśnie .
    Już nikt nie pamięta ile to Nikon siedział w dołku, a Canon w tym czasie miał już puszki fullframe, mniejsze szumy, lepsze matryce w entry level? Nie pamięta się te reklamy Nikona, jego jedynie słusznego formatu DX (o ile dobrze pamiętam, to były nawet jakieś wzmianki o tym że nawet lepszy niż analogowa klisza, ale dla pewności musiałbym przeszukać te reklamki w archiwum National Geographic), który to niby dawał lepsze obrazowanie od negatywu? I tu właśnie D3.. i teraz FX jest tym super formatem...
    No ale nie ma co wspominać przeszłości, jak to kiedyś było i kto się gdzie potknął. Bo żyjemy dzisiaj i aparat też kupujemy dzisiaj. To wszystko napisałem po to, żeby dojść do tego że może teraz faktycznie może być lepszy system "x", mimo ze kiedyś lepszy był system "y", i to puszki "x" będą dającymi ten syfiasty obrazek. Tylko co będzie za kolejne ileś tam lat? Przecież "y" znów może być lepszy...a potem znów "x" i tak w kółko... Oczywiście można co czas "skakać" z jednego systemu do drugiego, o ile nas stać .

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

po prostu czytając cytowany tekst a nie mając rozeznania w temacie - powstają zapytania, które chciałbym rozwiać za pomocą konfrontacji na tym czy innym forum.
    Fakt, ale takie zapytania będą powstawać ciągle.. Jagular dobrze powiedział, że w internecie można znaleźć argumenty przemawiające za każdym systemem (inaczej wszyscy siedzieliby w jednym) oraz zarówno fanatyków broniących tego w który weszli jak i malkontentów na niego narzekających.

Do czasu aż Nikon zrobił pełnoklatkowego D3 Canon był fajny bo miał korpusy zarówno APS-C, APS-H, jak i 3xFF, (Pardon, 4, bo jeszcze 5D) oraz dominował wśród reporterów swoimi jedynkami i ich rekordową szybkostrzelnością. FX Nikona też był średni, bo miał tylko 12Mpix i do studia mieliśmy Ds'a marka trzeciego. Teraz gdy my czekamy na premierę kolejnego Ds'a Nikon ostro zaatakował wypuszczając D3x i D700. No tak.. "Nikon zdominował rynek, a Canon przysnął..". 5D Mark II też trochę zawiódł parametrami i ceną, bo wszyscy się spodziewali 45 punktów AF.. więc znowu Canon jest "be". Podczas premiery Nikona D3 i D300 (ówcześnie dwóch najlepszych lustrzanek firmy N) duży nacisk kładziono na to, że wbudowany sensor CMOS jest konstrukcją własną Nikona.. Co z tego, gdy Canon prawie od początku produkcji cyfrowych EOS'ów (nie licząc chyba dwóch dla których martycę wyprodukował Kodak) wstawiał CMOS'y własnej produkcji nawet do najniższej klasy luster.. Nikon z kolei ma tylko jedno szkło o zakresie 70-200, Canon 4; o różnej światłosile, opcjonalnej stabilizacji i po zróżnicowanych cenach, ale teraz wypuścił gadającą drukarkę, czyli gra na zwłokę maskując swoją słabość w stosunku do Nikona.. itd. itp..

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 19-08-2009 o 20:30
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu

Domyślnie

o mózgu... prawdopodobnie pisałeś że masz ograniczony i niewiele do niego dociera (jak dobrze odebrałem twoją wypowiedź). Jesteś och i ach najmadrzejszy na całym forum, słowa złego powiedzieć nie można a przez wpis w stopce uważasz się za fachowca... tylko po co odwracasz kota ogonem zamiast wypunktować przedmówce którego cytowałem? - brak argumentów?

jeżeli chodzi o oprogramowanie i twoje pytania to ty mi powiedz
    w końcu uważasz się za znawcę a ja tylko grzecznie zapytałem
    Drogi kolego, nie będę wykonywał twojej 'roboty'.

To ty, nie ja, wyskakujesz z (cyt. z twojej wypowiedzi):
    "...specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć..."
    Kolego, kto tu pisze o sofcie Nikona - ja czy ty?

Poza tym, ile płacisz za soft Canona? A ile za soft Nikona?
    Skoro o "pozazdroszczeniu" piszesz...to może napiszesz też, na jakiej podstawie jest czegoś zazdrościć?

Punktować "przedmówcy" nie ma sensu.
    Jest to napisane przez człowieka, który niezbyt dużo wie o czym pisze, ale za to nadrabia to pewnie ilością słów/minutę. W tym stylu można naprodukować bzdur na tony. Pół internetu jest wypełnione wypowiedziami fanatycznych zwolenników X, którzy nie mogą zasnąć, żeby nie dokopać właścicielom Y, Z itp. Ludziom kapie piana z ust, kiedy bronią jakiegoś durnego kawałka metalu z jakimś napisem.

Ja proponuję dla ciebie inną drogę, choć obarczoną większą ilością własnej pracy i użycia własnego mózgu:
    1. Rozpisz sobie na kartce, jakie cechy systemu/aparatu są dla ciebie ważne, a jakie są nieistotne.
    Zauważ słowo "dla ciebie". To ty będziesz kupował, a nie anonimowy tłum z internetu. Poza tym tłum z internetu, to nie ty, więc tłum z tego powodu ma inne oczekiwana wobec sprzętu.
    2. Przeglądnij wszystko w necie, co tylko zdołasz znaleźć na temat wszystkich możliwych systemów/aparatów.
    3. Porównaj to, co dostałeś z pkt. 1, z tym, co dostałeś w pkt. 2.
    4. Olej internetowe opinie i ciesz się zabawką i wyplutymi z niej zdjęciami.
    5. Olej przewidywania "co będzie dalej", zlej strategie rozwoju systemu. Kupujesz sprzęt po to, aby nim robić zdjęcia, a nie żeby mieć najnowszy, najlepszy sprzęt na dzielnicy, co?
    No chyba że się mylę w ostatnim zdaniu....
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Domyślnie

co o tym myslicie?
    Myślimy że:
    a) jesteś trollem
    lub/i
    b) jesteś rozkapryszonym dzieciakiem który dosłownie co 5 min zmienia zdania, sam nie wie czego chce i zawraca d^%$ innym.

Więc Twojej wypowiedzi o systemie C nawet nie będę komentował bo jutro i tak zmienisz zadnie....

Z chęcią natomiast poznam twoje doświadczenie w kwestii "wyrawiarek" skoro tak Capture NX 2 Cie urzekł. Capture One 4 waćpan widział ?
    50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro

forest łapie chwile ulotne

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Drogi kolego, nie będę wykonywał twojej 'roboty'.

To ty, nie ja, wyskakujesz z (cyt. z twojej wypowiedzi):
    "...specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć..."
    Kolego, kto tu pisze o sofcie Nikona - ja czy ty?

Poza tym, ile płacisz za soft Canona? A ile za soft Nikona?
    Skoro o "pozazdroszczeniu" piszesz...to może napiszesz też, na jakiej podstawie jest czegoś zazdrościć?

Punktować "przedmówcy" nie ma sensu.
    Jest to napisane przez człowieka, który niezbyt dużo wie o czym pisze, ale za to nadrabia to pewnie ilością słów/minutę. W tym stylu można naprodukować bzdur na tony. Pół internetu jest wypełnione wypowiedziami fanatycznych zwolenników X, którzy nie mogą zasnąć, żeby nie dokopać właścicielom Y, Z itp. Ludziom kapie piana z ust, kiedy bronią jakiegoś durnego kawałka metalu z jakimś napisem.

Ja proponuję dla ciebie inną drogę, choć obarczoną większą ilością własnej pracy i użycia własnego mózgu:
    1. Rozpisz sobie na kartce, jakie cechy systemu/aparatu są dla ciebie ważne, a jakie są nieistotne.
    Zauważ słowo "dla ciebie". To ty będziesz kupował, a nie anonimowy tłum z internetu. Poza tym tłum z internetu, to nie ty, więc tłum z tego powodu ma inne oczekiwana wobec sprzętu.
    2. Przeglądnij wszystko w necie, co tylko zdołasz znaleźć na temat wszystkich możliwych systemów/aparatów.
    3. Porównaj to, co dostałeś z pkt. 1, z tym, co dostałeś w pkt. 2.
    4. Olej internetowe opinie i ciesz się zabawką i wyplutymi z niej zdjęciami.
    5. Olej przewidywania "co będzie dalej", zlej strategie rozwoju systemu. Kupujesz sprzęt po to, aby nim robić zdjęcia, a nie żeby mieć najnowszy, najlepszy sprzęt na dzielnicy, co?
    No chyba że się mylę w ostatnim zdaniu....
    dzięki!
    miło mi czytać "zdrowe" sugestie zamiast wywodów na temat mojego mózgu
    bądź co bądź jak bym wszystko wiedział o co pytam to by mnie tu nie było. A co do rad to na pewno się zastosuję, Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez forestowy Zobacz posta
    Myślimy że:
    a) jesteś trollem
    lub/i
    b) jesteś rozkapryszonym dzieciakiem który dosłownie co 5 min zmienia zdania, sam nie wie czego chce i zawraca d^%$ innym.

Więc Twojej wypowiedzi o systemie C nawet nie będę komentował bo jutro i tak zmienisz zadnie....

Z chęcią natomiast poznam twoje doświadczenie w kwestii "wyrawiarek" skoro tak Capture NX 2 Cie urzekł. Capture One 4 waćpan widział ?
    nie mam zamiaru ani trollować ani kaprysić - jeżeli tak to wychodzi to sorry
    ale nie musisz tego czytać a tym bardziej udzielać się w dyskusji. Za to jak masz coś konkretnego do powiedzenia to chętnie posłucham
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 19-08-2009 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

co o tym myslicie?
    Nieźle się usmiałem

Co już ktoś napisał, koleś jedzie po szkle którego nikon nie posiada i chwali nikonowego 70-200/2.8 VR jako o niebo lepszy, tylko nie wspomina, że jest właściwie 2,5raza droższy a i, że Canon też takie szkło posiada - 70-200/2.8 IS w podobnej cenie i w sumie identycznej jakości optycznej - gdzie tu logika?

Zabawny też był kawałek o kolorowej kupie. Szczególnie, że do momentu wyjścia D3 i D300 Nikon dostawał ostro po dupie w kwestii szumów ze swoimi biednymi matrycami CCD. A teraz dopiero podobno lekko wyprzedził Canona(podobno-różni różnie mówią) ale patrząc po 5DmkII - Canon wcale nie śpi. Niestety wprowadzenie CMOS'a nie poprawiło zgniłej kolorystyki nikona - och jej :-D

Idąc do bezpośredniego tematu - Nikon ma 3 zarąbiste puszki FF - D700, D3 i D3x. Ale! Ja już się na własnej skórze przekonałem, że FF jest wręcz stworzony dla jasnych stałek - czego Nikonowi brakuje - och jej po raz drugi :-D A co więcej Nikon nie jest na razie w stanie FIZYCZNIE tego zmienić - ze względu na mały bagnecik - och jej po raz trzeci :-D Ok Nikon ma 85/1.4 ale zauważyliśmy z miclesem przestrzeliwując nowe 5D, że różnica między 28/1.8 a 35L/1.4 jest zauważalna już w wizjerze - więc nie tylko jasne stałki ale też z półki high-end dają kopa na FF - czyli po raz kolejny bagnet - wystarczy spojrzeć na 85L od tyłu

Ok Nikon ma wypaśne zoomy - 14-24/2.8 to legenda, 24-70 jest dużo lepszy od Canonowskiego odpowiednika, ale przy 70-200 już nie ma różnić a dalej w segmencie super stałek tele króluje Canon - włącz sobie eurosport i się przyjrzyj 8/10 luf jest koloru białego Chociaż co prawda Nikon ma 200-400/4 czego Canonowi brakuje ;-)

Co prawda nikonowe kolory można zniwelować w programie - ktoś pokazywał, że się da no ale po co się męczyć i próbować dojść do czegoś co Canon daje od razu z poziomu puszki?

Dla mnie jest jedna rzecz w której Nikon absolutnie króluje - CLS. No niestety ale bezprzewodowe przeniesienie automatyki flesha w Cannie to koszmar. Marny ST-E2 na podczerwień, albo od niedawna nowe, ale nie za tanie Pockety z E-TTLem(czyli dodatkowy wydatek)

Budowa korpusów i szkieł z najwyższej półki jest porównywala. Ergonomia - w zasadzie też poza jednym faktem - kółko rządzi i miażdży!! :-D

Podsumowując:
    1) Dla amatorów - bez znaczenia
    2) Architektura - Canon ze względu na TS-E, w szczególności 17L :-D
    3) Krajobraz - Nikon ze względu na 14-24, jednak przeważa mimo kolorów - bo je można "zniwelować" ;-)
    4) Wildlife - Canon ze względu na super tele.
    5) Streetphoto, reportaże, gazetowcy - tu trudny wybór ale raczej Canon gdyż wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku przy tej samej w zasadzie jakości.
    6) Sport - tutaj pół na pół chyba. Jeżeli pracujesz z zewnętrznymi lampami(np. snowboard itp) to Nikon ze względu na CLS, Stadionowe to Canon ze względu na super tele i bądź co bądź APS-H, Inne - wedle upodobań. W zasadzie trudno orzec czy remis czy przewaga Canona, powiedzmy, że remis, niech stracę :-P
    7) Studio/moda - Hmm tez ciężko stwierdzić. Jeżeli się nie wykorzystuje najjaśniejszych przysłon w stałkach to raczej Nikon, No ale sporo ludzi też używało i używa do tego celu 5D i 1Ds
    8 ) Portret, ślubniaki - Canon ze względu na jasne stałki

Chyba wszytko. Licząc wygraną za 1 i remis za 0,5 to mamy: 5,5:2,5 dla Canona
    Ale to moje prywatne spostrzeżenia, ja to tak widzę. Wg mnie Canon owszem spoczął ostatnio na laurach i póki co żółw Nikon go wyprzedził ale na razie nieznacznie i też jednocześnie nadal pozostając w pewnych kwestiach w tyle. Jeżeli Canon weźmie się do roboty to jest w stanie szybko znowu zepchnąć Nikona, a czemu? Bo Nikon owszem idzie teraz jak burza ale ostatnio coraz bardziej siłą rozpędu sukcesu D3, D300 i D700. Jeżeli Canon weźmie się wreszcie do roboty to biedny Nikon :-P

Uff to się rozpisałem :-P
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 19-08-2009 o 21:49
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Coś już napisał
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Czy nikomu nie rzuca się w oczy, że ten wątek zaczyna wyglądać identycznie jak niedawny w tej samej kategorii tego samego człowieka i że dyskutujecie sami ze sobą, a autor nie odpowiada "racjonalnie" na żadne pytania i bez żenady znowu zmierza w kierunku obrażania oraz próbuje wywołać kolejną pseudowojenkę? Przepraszam, ale w sumie to on nie odpowiada na żadne pytania, które nie podjudzają lub nie lukrują.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Chociaż co prawda Nikon ma 200-400/4 czego Canonowi brakuje ;-)
    No co ty. jaki fajny. Taki ciemnyyyy

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów