Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Dawno tak...nazwijmy to delikatnie, nieprzemyślanego tematu nie widziałem.

Każdy system jest nieco inny.
    W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.

Bez jakichkolwiek szczegółowych danych można napisać że najlepsze są wszystkie możliwe systemy.
    Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada.

Pomyśl choć trochę:
    załóżmy że kupujesz Canona, kupujesz do niego szkła...jesteś zadowolony.
    I "nagle" np. Nikon wypuszcza sektyliard super szkieł i korpusów?
    A nawet jeżeli, to nagle stajesz się niezadowolony ze swoich zdjęć? Bo co, bo w innym systemie są ostrzejsze obiektywy??? Albo w innym systemie jest o 24 punkty AF więcej? Czy to nagle powoduje, że już nie możesz robić zdjęć, już jesteś nagle niezadowolony ze swojego sprzętu, który nagle staje się zbyt "cienki" dla ciebie?
    W ostateczności, załóżmy że nagle Canon tak strasznie cię uwiera, że już nie możesz na niego patrzeć i marzysz o Nikonie. I co...pozbyć się raz kupionego sprzętu nie można? Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

Swoją wypowiedź dedykuję wszystkim tym, którzy używają mózgu. Tak mało ich zostało...

Polemizowałbym z takim poglądem.
    Czołówka światowa fotografii używa albo Canona, albo Nikona, to prawie reguła, z bardzo tylko nielicznymi wyjątkami.
    A że i druhem można czasem zrobić ciekawe zdjęcie, to już temat na inną dyskusję.

A zmiana systemu, to z reguły duże straty finansowe.
    (przerabiałem to na własnej skórze :-D)
    Pozdrówka

P.S.
    Z faktu, że ktoś używa mózgu inaczej od Ciebie niekoniecznie musi wynikać coś złego.

m.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał

Domyślnie

cholera.... jeszcze rok temu brał bym canona w ciemno bo ta firma od małego kojarzyła mi się z jakością ale dzisiaj kieruję się ku nikonowi, trochę z żalem bo marka canon za mna przemawią ale przynajmniej nie będziecie musieli czytać moich problemów na forum;P

a tak poważnie, to nikt nie zaprzecza mojemu stwierdzeniu, że canon stoi w miejscu. Czyli musi być coś na rzeczy... no i być może mając nikona nie będę musiał mieć takiej dużej głowy jak kolega JAGULAR

DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Uzależniony

Domyślnie

Samsung, zdecydowanie Samsung jest najbardziej perspektywicznym systemem. Najpierw pożre Pentaksa, a następnie, tak jak sam zapowiadał w 2012 będzie numerem jeden w fotografii cyfrowej. No, ale z drugiej strony w 2012 roku nastąpi koniec świata, więc jakiego systemu nie wybrałbyś, za dużo to się nie nafotografujesz. :-D

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    cholera.... jeszcze rok temu brał bym canona w ciemno bo ta firma od małego kojarzyła mi się z jakością ale dzisiaj kieruję się ku nikonowi, trochę z żalem bo marka canon za mna przemawią ale przynajmniej nie będziecie musieli czytać moich problemów na forum;P

a tak poważnie, to nikt nie zaprzecza mojemu stwierdzeniu, że canon stoi w miejscu. Czyli musi być coś na rzeczy... no i być może mając nikona nie będę musiał mieć takiej dużej głowy jak kolega JAGULAR

DZIĘKUJĘ ZA POMOC

Spoko,
    Czy wejdziesz w Canona, czy w Nikona, nie będziesz żałował.
    To najlepszy, pewny wybór.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uprawnienia umieszczania postów