Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 102

Wątek: W jaki system brnąć...? canon, nikon, inny?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawek_b2b Zobacz posta
    Witam,

mam pytanie do Wszystkich
    - jeżeli dzisiaj zaczynalibyście od przysłowiowego zera - mając za zadanie kupić aparat, obiektywy, akcesoria, wyposażyć studio - to w jaki system byście zainwestowali?

CANON? NIKON? PENTAX? OLYMPUS? SONY? FUJI? ...ITP?

proszę nie brać pod uwagę posiadanych szkieł i dupereli.
    Staneliście przed wyborem i musicie podjąć decyzję....
    który wg. Was jest lepszy i będzie lepszy (perspektywy na przyszłość)?

Obiektywnie proszę)
    Najlepiej podejmij decyzję drogą eliminacji poszczególnych systemów z uwagi na ich wady.
    Olek odpada z uwagi na na typowe wady systemu 4/3: jedne z największych szumy, małe i ciemne wizjery, skromną szklarnię.
    (Wiem to z autopsji, bo moją pierwszą lustrzanką cyfrową był właśnie Olek).
    Nie ma i nie będzie miał pełnej klatki w dającej się przewidzieć przyszłości, bo rozwija się w dokładnie przeciwnym kierunku (micro 4/3).

Pentax odpada, bo produkuje typowo amatorskie puszki, nie ma pełnej klatki, co może być istotne jeśli nie teraz, to w przyszłości.

Sony ma obecnie raczej szumiące matryce, choć atrakcyjne ceny i solidny serwis, no i pewną przyszłość, jako wiodąca marka w elektronice.
    To pewna marka.

Oczywista ścisła czołówka - to Canon i Nikon.
    Aktualnie raczej trochę bardziej atrakcyjną ofertę ma Nikon.
    (Sporo osób ostatnio zdradziło Canona na rzecz Nikona).
    Porównywalne (czasem nieco lepsze) aparaty Nikon dziś sprzedaje trochę taniej od Canona.

Canon jest tradycjonalistą i wszelkie techniczne nowinki wprowadza zwykle jako ostatni, ale nadal jest IMHO numerem 1.
    Ma największą i najlepszą szklarnię, choć Nikon niewiele mu pod tym względem ustępuje.
    Na Twoim miejscu wybierałbym spośród tylko tych dwóch marek.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 18-08-2009 o 21:39
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Sony ma obecnie raczej szumiące matryce, choć atrakcyjne ceny i solidny serwis, no i
    A na pewno wiesz gdzie Sony w Polsce ma serwis ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jest. Zaczynając od 0, to tylko Canon lub Nikon w chwili obecnej.
    Sony, jako potężna i ambitna firma może w przyszłości.
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Dawno tak...nazwijmy to delikatnie, nieprzemyślanego tematu nie widziałem.

Każdy system jest nieco inny.
    W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.

Bez jakichkolwiek szczegółowych danych można napisać że najlepsze są wszystkie możliwe systemy.
    Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada.

na optycznych "króluje" D300
    ale nie tyle mi chodzi o samą puszkę co system

podejżewam że jak bym kupił 40d, 50d zamiast d300 to różnicy bym nie zobaczył ale jak kupie canona a za rok czy dwa się okaże, że nikon uciekł konkurencji to zostanę z tym co będe miał i będę stał przed wyborem czy zaczynać od nowa? oczywiście równie dobrze może sytuacja potoczyć się w drugą stronę - dlatego zastanawiam się czy da się to w jakiś sposób przewiedzieć?
    Pomyśl choć trochę:
    załóżmy że kupujesz Canona, kupujesz do niego szkła...jesteś zadowolony.
    I "nagle" np. Nikon wypuszcza sektyliard super szkieł i korpusów?
    A nawet jeżeli, to nagle stajesz się niezadowolony ze swoich zdjęć? Bo co, bo w innym systemie są ostrzejsze obiektywy??? Albo w innym systemie jest o 24 punkty AF więcej? Czy to nagle powoduje, że już nie możesz robić zdjęć, już jesteś nagle niezadowolony ze swojego sprzętu, który nagle staje się zbyt "cienki" dla ciebie?
    W ostateczności, załóżmy że nagle Canon tak strasznie cię uwiera, że już nie możesz na niego patrzeć i marzysz o Nikonie. I co...pozbyć się raz kupionego sprzętu nie można? Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

Swoją wypowiedź dedykuję wszystkim tym, którzy używają mózgu. Tak mało ich zostało...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Dawno tak...nazwijmy to delikatnie...

Swoją wypowiedź dedykuję wszystkim tym, którzy używają mózgu. Tak mało ich zostało...
    być może dla ciebie pewne kwestie są oczywiste... ale spójrz na siebie kilka lat wstecz jak zaczynałeś przygodę z fotografią i na to jaki wtedy byłeś mądry? może wówczas przestaniesz obrażac innych i powalać swoim intelektem

jak już wspominałem nie chodzi tu o sam aparat i obiektywy - chodzi równiez o system np. specjalistyczne oprogramowanie które nikon ma a canon może tylko pozazdrościć, tego nie bierzesz pod uwagę? tego że nikon się rozwija a canon stoi w miejscu?
    Ostatnio edytowane przez slawek_b2b ; 18-08-2009 o 21:45 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pisałem o C i N bo dają największą elastyczność. Czy ktoś może wiedzieć jak zmienią się potrzeby w przyszłości?
    Ostatnio edytowane przez welury ; 18-08-2009 o 21:47
    Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Nie sądzę, żeby ktokolwiek na tym, czy innym forum, potrafił odpowiedzieć na twoje pytania. A już na pewno nikt nie zagwarantuje ci że wybór firmy X będzie przyszłościowy. To, że aktualnie być może, któryś z sytemów ma przewagę, nie znaczy, że za chwilę się to nie zmieni. Tak jak to właśnie Canon zrewolucjonizował świat foto wprowadzeniem systemu EOS w 1989 roku wprowadzając model EOS-1. Cały czas system ten ma wśród małego formatu najlepsze możliwości rozwoju, które niestety przez marketing i księgowych może być skutecznie tłumiony. To, że w Canonie właśnie istnieją najjaśniesze stałki, jest efektem bardzo dobrych parametrów systemu EOS (wielkość bagnetu w szczególności ma tu największe znaczenie). Pewne obiektywy w innych systemach mogą być po prostu nieopłacalne w produkcji. Ale jakie to ma znaczenie dla ciebie? Sam musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć. Canon może równie dobrze skorzystać z minimalnej przewagi jak i to kompletnie zaprzepaścić. W tym momencie wybierając system pomiędzy C i N musisz być świadomy podejmowanego kompromisu. Wybierając jeden system rezygnujesz z zalet drugiego systemu i godzisz się na wady tego pierwszego - i na odwrót. Nic nam nie powiedziałeś o swoich doświadczeniach, one są bardzo istotne w podejmowaniu decyzji. Jeśli w ogóle ich nie masz, to niestety musisz ich trochę nabyć - najłatwiej losując monetą i wybierając dowolny system.
    Z własnego egoistycznego punktu widzenia doradzałbym nikona, przynajmniej ja, jako użytkownik canona, nie będę musiał czytać w przyszłości twoich utyskiwań na forum na temat problemów z AF/FF/BF, Żytnią, hot-pixelami, plamkami na matrycy itd/itp... ;-)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Dawno tak...nazwijmy to delikatnie, nieprzemyślanego tematu nie widziałem.

Każdy system jest nieco inny.
    W zależności od tego, co chcesz fotografować, jakich obiektywów chcesz użyć, ile kasy chcesz wydać, jakie sterowanie lubisz, może się okazać że potrzebujesz "wejść" w taki a nie inny system.

Bez jakichkolwiek szczegółowych danych można napisać że najlepsze są wszystkie możliwe systemy.
    Wśród użytkowników każdego możliwego systemu można znaleźć wymiataczy, którzy potrafią fotografować tak, że kopara opada.

Pomyśl choć trochę:
    załóżmy że kupujesz Canona, kupujesz do niego szkła...jesteś zadowolony.
    I "nagle" np. Nikon wypuszcza sektyliard super szkieł i korpusów?
    A nawet jeżeli, to nagle stajesz się niezadowolony ze swoich zdjęć? Bo co, bo w innym systemie są ostrzejsze obiektywy??? Albo w innym systemie jest o 24 punkty AF więcej? Czy to nagle powoduje, że już nie możesz robić zdjęć, już jesteś nagle niezadowolony ze swojego sprzętu, który nagle staje się zbyt "cienki" dla ciebie?
    W ostateczności, załóżmy że nagle Canon tak strasznie cię uwiera, że już nie możesz na niego patrzeć i marzysz o Nikonie. I co...pozbyć się raz kupionego sprzętu nie można? Jakaś dożywotnia umowa o wyłączność obowiązuje?

Polemizowałbym z takim poglądem.
    Czołówka światowa fotografii używa albo Canona, albo Nikona, to prawie reguła, z bardzo tylko nielicznymi wyjątkami.
    A że i druhem można czasem zrobić ciekawe zdjęcie, to już temat na inną dyskusję.

A zmiana systemu, to z reguły duże straty finansowe.
    (przerabiałem to na własnej skórze :-D)
    Pozdrówka

P.S.
    Z faktu, że ktoś używa mózgu inaczej od Ciebie niekoniecznie musi wynikać coś złego.

m.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

...tego że nikon się rozwija a canon stoi w miejscu?
    Skoro tak uważasz, to kup nikona i nie zawracaj gitary.
    C i N to ta sama pólka, a ich oferta jest komplementarna. Sorry, ale najpierw kup cokolwiek zamiast zamartwiać się perspektywami rozwoju koncernów i rozpisywać po forach...
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

półki co wg mnie canon ma fajniejsze forum - czytelniejsze
    może to jakiś znak?
    A nie mówiłem - trzeba posłodzić to będzie Canonier

Napisz jeszcze na forum Pentaxa - jak tam poczytasz ochy i achy to Canona odrzucisz... oni słodzą w kostkach

A ile masz kasy w ogóle? ...na sprzęt :-D
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów