Pokaż wyniki od 1 do 10 z 221

Wątek: Twoj podstawowy obiektyw to...

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Sigma 18-125. najczesciej w najszerszym kacie, bo to jest ogniskowa przy ktorej sie dobrze czuje, i ktora moje oczy patrza
    Canon 50/1.8 - absolutnie nie podzielam radochy. poza portretem ogniskowa o kant d... w cyfrze, a do close-upow przy takim paskudnym bokehu, to to szklo sie nie nadaje. wole Pancolara 1.8/50, bo przynajmniej ma 6-listna przeslone i ladnie rysuje nieostrosci. jedyna zaleta Canona 50/1.8 jest niesamowita ostrosc. na odbitkach 20x30 bezdyskusyjnie to szklo spiewa.
    Zeiss Sonnar 3.5/135 - moja postawa do przyrody. ostre, dosc ladnie rysujace, z orgiastycznym odwzorowaniem kolorow i kontrastem.
    Porst 2.8/35 - nowe szklo, wiec wiele nie moge powiedziec. na pewno ogniskowa wyjatkowo wygodna do portretu (w odroznieniu od 50-tki).

podstawowe szkla to Sigma i Sonnar. w planach Jupiter 200 i Tokina 12-24, jak z nieba sie pare groszy sypnie moze kiedys 17-40 ze wzgledu na dobry kolor, albo pancerna Tokina 20-35... ale to przyszlosc. bede mial kase, bede sie zastanawial
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

odkąd mam 400/5.6 L to chyba jest najczęściej używany przez mnie obiektyw. Choć pewnie i dlatego, że otwarły się przede mną nowe możliwości, i na razie mocno eksploruję te wcześniej mi nie znane obszary fotografii. Tak w ujęciu szerszym to chyba po równo EF 400/5.6 L i Sigma 70-200/2.8 EX - gdzieś po 40%. Do tego Tamron 28-75/2.8 i kit po około 10%.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uprawnienia umieszczania postów