No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteśZamieszczone przez Jac
![]()
No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteśZamieszczone przez Jac
![]()
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
staram sie nie szalec ;-)Zamieszczone przez Robson01
Od dziś Tamron 28-75 2.8. Właśnie kupiłem od naszego kolegi z forum i jestem bardzo zadowolony:grin:
EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
PLFOTO
najczęściej używam canona 50/2,5 macro do zdjęć macro oczywiście i portretowych. Od niedawna do przyrody Sonnar 135/3,5 i Sonnar 180/2,8.
Odnise sie do tej lekkiej prowokacji ;-) bo domyslam sie ze ten watek czesto czytaja ludzie majacy wlasnie problem z podjecie decyzji, jaki obiektyw kupic i im nalezy sie krotkie uzasadnienie mojego wyboru.Zamieszczone przez Pikczer
Oczywiscie mozna, np. 70-200 2,8 (vs 50/1.8, 85/1.8, 135/2.0) ale mi on nie pasuje. Na temat jakosci zdjec nie wypowiadam sie, zrobiono tone testow mozna je przestudiowac w necie. Inne istotne cech ktore wplynely na moj wybor to:
1. Waga, niewielkie wymiary. Ludzie widzac gigantyczny obiektyw (w paski) zachowuja sie jak przed plutonem egzekucyjnym)
2. Zbedna ogniskowa <150 staram sie nie oddalac od fotografowanych osob.
3. Stala ogniskowa, paradoksalnie ma lepszy wplyw na kadr niz zoom. Tracac latwosc przekadrowania sceny zyskuje wicej czasu na myslenie o niej.
Pozdrawiam
Borys
Ty tu sie nie odnos..., tylko wytlumacz biedakom, dlaczego nie wymieniles 17-40Zamieszczone przez borysx
bo to chyba nie stalka
A przeciez w tym zakresie jest bardzo dobra salka - a Ty jednak zooma kupiles :rolleyes:
ps
pewnie zaras sie wtraci Jac![]()
17-40L rozczarowałem się na slajdzie/analogu. i powoli skłaniam się*ku rozwiązaniu: 24-105L na spacer bez specjalnych wymogów, 50/1_4 i 135L do portretu (chociaż ostatnio robiłem portret w studiu zoomem i było ok), 90 i 180 na 6x7 do fotografii. większość rzeczy które robie to portret, dokupię jakiś odpowiednik 24mm na średni format i mam zestaw :-) odpowienik 45mm mam na 90tce Sekora, 90mm -> na 180tce. z 35/1_4 narazie się wyleczylem, zostawiłem tylko 85/1_2L. no i puszkę chyba zmienię, bo 5-tkę miałem w ręku i nie było*źle. 135L miód, 50/1_4 miód i co dziwne ostre (po zdjęciach testowych Vitez'a zacząłem już wątpić w te szkło na FF), 24-105L jak na zoom naprawdę ok. jako że podglądaczem nie jestem (i zapotrzebowanie na długą ogniskową coraz bardziej maleje), FF jest dla mnie coraz bardziej milszy (czasy i rozmiar matrycy).
gra i buczy bebop
Watek to: "Twoj PODSTAWOWY obiektyw", nie twierdze ze nie mam zoomow ale nie sa to moje podstawowe obiektywy.Zamieszczone przez Pikczer
Zamieszczone przez bebop
Przeciez pisalem wyraznie ze to nie sa zdjecia testowe tylko ot tak pstrykniete. Jesli cos zawiodlo to pstrykajacy a nie szklo. Wg mnie poruszylem lekko z emocji trzymania 5d 8)
tak Cię tylko podpuszczam :-) jak wiadomo testy szkieł mnie walą delikatnie mówiąc. tak nie a propos moje 24-105L z ponoć walniętej pierwszej serii nie ma wady. a zupełnie a propos to kiedy nowe zdjęcia pokażesz? pytam na poważnie, bez złośliwości.Zamieszczone przez Vitez
gra i buczy bebop