Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 221

Wątek: Twoj podstawowy obiektyw to...

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

coz, najczesciej mam zapiety 17-40. daje dosc duza swobode w foceniu w miescie. nie robi co prawda zdjec wlasnym plecom jak 10-22 ale mnie wystarcza. czesto uzywam takze 50. cykam nia najczesciej postaci i zblizenia. 70-200 uzywam tylko w zoo i na plenerach widokowych oraz tam gdzie nie wystarcza mi ognoskowa dwoch pozostalych.
    jesli mialbym sie decydowac na zakup uzywanego, jednego obiektywu, bez wahania kupilbym 50. praktycznie nie ma mozliwosci trafienia bubla a i sam proces uzytkowania przez kogos innego nie zrobi pewnie temu szklu krzywdy, poniewaz nie ma sie tam co zepsuc.
    pozdrawiam,
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wydawało mi się że trzeba było wymienić jeden najczęsciej używany, a nie przy portretach ten, przy krajobrazach tamten itd...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Thumbs up

Niestety najczesciej watek traktuje o kobietach a konczy sie na samochodach... ;-)

luckar
    Guest

Domyślnie

Ponieważ nie zauwazyłem, aby ktoś wspomniał "mój" obiektyw, to dodam do listy pozostalych Canon 28-70 3,5-4,5 II. Jest to leciwa konstrukcja, o którą trudno dzisiaj, a jest nie gorsza od nowych zoomów. Miałem możliwość dzisiaj porównać ją z Sigmą 24-70 2.8 DG i się nie zdecydowałem na zmianę (choć Sigma IMHO była niezłym egzemplarzem), porównywałem głownie ostrość, światło miało drugorzędne znaczenie. Do porównania razem z nimi stanął 50 1.8 MkI. Jak dla mnie to nie widze specjalnej różnicy między całą trójką, pewnie ślepy jestem...

luckar
    Guest

Domyślnie

A przy okazji okazało się jak "najlepsze" filtry B+W za 500 zł potrafią popsuć ostrość...

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Moim podstawowym obiektywem jest Tamron 28-77/2.8 - dobrze rysuje i jasny a przedewszystkim uniwersalny zakres jako spacerowy obiektyw

Domyślnie

Podstawowy to moja Sigma 70-300 APO... Lubię reporterkę więc dla mnie jak znalazł. Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A Roqfort ma smieszna stopke trala la la

No to moze w koncu ja napisze z czym biegam i dlaczego.
    Moim glownym obiektywem jest (i chyba juz zostanie) 17-40 f4. Lubie szerokie katy, gdyz nadaja sie idealnie do ciasnych pomieszczen i krajobrazow. Jakosc zdjec mnie w zupelnosci zadowala - ostre, bez CA i beczek - i mysle, ze nawet jak zakupie 70-200 f2.8 IS + cos jeszcze (niespodzianka) to poczciwy 17-40 bedzie nadal moja podsawa.

ps
    a moja 350 to chyba benzyna

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wszyscy prawie jada L-kami a ja powiem ze moig podstawowy m obiektywem jest kotowy 28-90. Jak dla moich celów całkowicie wystarcza a na inne po prostu nie mam pieniędzy.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Dopiero zaczyna Awatar Marcoone
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No to może ja też coś napiszę. Ponieważ jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich.
    A co do tematyki wątku to obecnie moim podstawowym obiektywem jest Sigma 70-300. Trochę z uwagi na lepszą jakość w stosunku do kita, a trochę z uwagi na atrakcyjność nowości (Sigmę posiadam od niedawna).
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki

Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów