Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Obiektyw do 500D na koncerty

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomash23 Zobacz posta
    Po co stabilizacja na koncertach - bo nie rozumiem?
    bo moze ktos chce pokazać ruch, a nie poruszyć tła
    bo moze ktos chce wieksza glebie ostrosci niz 10cm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    bo moze ktos chce pokazać ruch, a nie poruszyć tła
    bo moze ktos chce wieksza glebie ostrosci niz 10cm
    Z pierwszym się zgodze, chociaż efekty jak dla mnie mocno średnie. A co ma głębia ostrości do stabilizacji? No chyba, że jesteś zwolennikiem ostrego tła a nie pierwszego planu

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tymi 10cm głębi ostrości to trochę przesadziłeś. No chyba że mówimy o robieniu zdjęć ze sceny przy pomocy 85/1.2 ;-)

IS na koncertach jest jak najbardziej przydatny, jak wszędzie gdzie jest mało światła - choć oczywiście nie jest substytutem jasnego obiektywu z wiadomych względów.

Co do wyboru - na początek brałbym Tamrona 28-75 ze względu na uniwersalność - możesz zrobić zarówno w miarę szeroki plan a także jakieś zbliżenie. Używałem tego obiektywu na koncertach z 350D/20D, czasem trochę brakowało światła, ale dało sie przeżyć (Używałem ISO 800/1600).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

(...) A co ma głębia ostrości do stabilizacji? (...)
    Dużo. Jeśli chcesz mieć większą głębie, musisz przymknąć obiektyw a wtedy przydaje się IS
    Ostatnio edytowane przez ukasz ; 18-08-2009 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

10 cm oczywiscie ze było przesadzone, ale chodziło mi o generalną myśl, która jak mysle wiekszosc inteligentnych osób odczyta

bylem z tamronem na koncercie raz. z tamronem 28-75 i 85mm. stalem pod sceną. tamron mial troche klopotow z tempem AF i ciut przyciemny. 85mm problemow takich nie mial, ale za dlugi był.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po co stabilizacja na koncertach - bo nie rozumiem?
    Po paru godzinach się przydaje (festiwale, Juwenalia). Łapki trochę zmęczone, piwka trochę się wypije i już nawet 1/500 potrafi drgnąć a stabilizacja daje pewność wyeliminowania tego ryzyka.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    [...]

Dużo. Jeśli chcesz mieć większą głębie, musisz przymknąć obiektyw a wtedy przydaje się IS
    Zwlaszcza jak focisz ruszajacych sie dosc energicznie czlonkow zespolu.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie napisałeś (albo mi umknęło), jaki rodzaj muzyki chcesz fotografować. Czy to mają być duże koncerty plenerowe, czy filharmonia, czy też jazz w małych klubach, gdzie jest b. ciemno. Zastanów się, czy to maja być porterty muzyków, czy raczej całe zespoły. Wiedz, że do fotografowania pod sceną potrzebna jest akredytacja i to, że często można robic zdjęcia tylko przez pierwszych 10 min. Ja fotografuję jazz od wielu lat. Nigdy nie pcham się przed scenę, siadam tam gdzie mogę, albo staję z boku, używam długiej rurki, a w klubach 50 1,8. Jednym obiektywem nie obskoczysz tematu. Optymalne są jasne stałki i dobry zoom ze stabilizacją (lub monopod).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Merauder: chodziło mi o to co ma IS do głębi ostrości w ogóle, a nie tylko na koncercie Poza tym nie zawsze muzycy na koncercie szybko sie ruszają, w każdym razie nie cały czas

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz Zobacz posta
    Merauder: chodziło mi o to co ma IS do głębi ostrości w ogóle, a nie tylko na koncercie Poza tym nie zawsze muzycy na koncercie szybko sie ruszają, w każdym razie nie cały czas
    No tak tylko to jest ze soba scisle powiazane, jesli masz dynamiczna scene to IS przy wiekszym przymknieciu przyslony i zarazem koniecznym dluzszym czasie ekspozycji na nie wiele sie zda.

A co do koncertow to owszem, sa takie gdzie zespol nie za wiele sie rusza, ja patrze przez pryzmat koncertow jakie ja bym ewentualnie robil czyli rock i cos ostrzejszego
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Nie napisałeś (albo mi umknęło), jaki rodzaj muzyki chcesz fotografować. Czy to mają być duże koncerty plenerowe, czy filharmonia, czy też jazz w małych klubach, gdzie jest b. ciemno. Zastanów się, czy to maja być porterty muzyków, czy raczej całe zespoły. Wiedz, że do fotografowania pod sceną potrzebna jest akredytacja i to, że często można robic zdjęcia tylko przez pierwszych 10 min. Ja fotografuję jazz od wielu lat. Nigdy nie pcham się przed scenę, siadam tam gdzie mogę, albo staję z boku, używam długiej rurki, a w klubach 50 1,8. Jednym obiektywem nie obskoczysz tematu. Optymalne są jasne stałki i dobry zoom ze stabilizacją (lub monopod).
    Rodzaj muzyki - metal + rock od czasu do czasu, wiec muzycy dosc intensywnie sie ruszaja :P. Akredytacje mam zawsze, wiec foto spod sceny / z fosy. Celuje glownie w portrety, ale glownie nie znaczy wylacznie.
    Ostatecznie padlo na canon 85mm 1.8 plus tamron 17-50mm 2.8 i na razie musi wystarczyc. Raz jeszcze dzieki za rady.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów