Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 91

Wątek: Sigma - rozczarowanie...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    dopowiadac bajki???
    a gdzie napisales, ze czytales instrukcje?
    poza tym - ja wytluscilem to, co mi wskazuje na ,,logike Kalego'' - to sa tylko Twoje slowa.
    natomiast o rysie sie wypowiedzialem - mam podobne zdanie co Ty.

wiec jesli sie dziwisz mi, to przeczytaj uwaznie wybrane przez mnie fragmenty i sie sam zastanow. pozdr.
    Przeczytaj najpierw moj post nad Twoim... tym w ktorym sie wywnetrzasz nad nieprzeczytana instrukcja.

Moze mam jeszcze zamiescic liste lektur, ktore przeczytalem w podstawowce i ogolniaku zebys sie zorientowal ze nie mowie od rzeczy... W psychoanalize mozesz sie bawic na innych forach.

Bez jaj, nie chce sie klocic bo poco. Nie pisalem tego posta zeby ktos mi robil test ze znajomosci instrukcji. Dokladnie napisalem ze glowny sprawdzian obiektywu zrobilem na spokojnie....

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Sam piszesz ze to rownie dobrze mogl byc syf a nie rysa... Brzegi soczewek jest dosyc ciezko doczyscic i czesto tam pojawiaja sie jakies brudy wszelkiej masci. Przeciagnales po tym jakas mikrofaza albo czyms podobnym? Takich "rys" to ja ze swoich szkiel juz dziesiatki usuwalem... Choc fakt ze na poczatku to prawie zawal jak wyciagnalem szklo z odpadnietym deklem i zobaczylem piekna kreske przez srodek

Dwa ze wspomniana piecdziesiatka czy tego typu sigma kurzy sie od lezenia nawet... To wystarczy postawic na troche i bedzie zasyfione. Moje byly czyste moze z godzine po wyjeciu z opakowania... Sigme wystarczy raz czy dwa zzoomowac w normalnym pokoju zeby miec kupe syfu w srodku... A jeszcze zagladnales na syfy od frontu przez calkiem niezle szklo powiekszajace...

Robisz afere a prawda jest taka ze nawet jak przyjdzie ultra czyste to zanim z nim pojdziesz na pierwsza sesje to w trakcie testowania zasyfisz te szkla tak samo.
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Tak effendi, masz racje. Mam nadzieje ze trafisz przy kolejnym zakupie na podobny obiektyw... choc zle Ci nie zycze.

Nie kupuje obiektywu po to zeby sie martwic i czyscic go zaraz po zakupie, jak przyjdzie ultra czyste to bede mial satysfakcje ze sam go zasyfilem a nie jakis bubek w sklepie. Takie jest moje prawo jako klienta, jak masz inne poglady na ten temat to prosze trymaj sie takowych i nie pouczaj mnie przy okazji bo nie ma sensu, swoich nie zmienie.

A teraz moze spokojniej i bez glupich wtykow na kazdym kroku i przy kazdym poscie...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A nie dopuszczasz możliwości, że sam zasyfiłeś ten lens podczas testów? Przecież syf zauważyłeś dopiero po pewnym czasie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    USA

Domyślnie

Nie tak dawno podczas zakupow dostalem w sklepie (b&h) obiektyw z pieknym odciskiem przez srodek przedniej soczewki, wypaciany jakims syfem tlustym po bokach, zarysowany na obudowie...

Myslisz ze ten ktory ty wymacales wroci odrazu do fabryki? Wcisna go nastepnemu, pewnie sie nawet nie wysila przejechac jakims czyscidelkiem.

Bylo o tym juz na forum i napewno jeszcze sporo bedzie. Tak dzialaja sprzedawcy. Ty sobie mozesz chciec miec super czysty... Ja tez bym chcial takie, pachnace nowoscia a nie z setka odciskow dookola.

Lepiej obniz jednak wymagania... Jest duza szansa, ze wogole nie dostaniesz takiego sprzetu. Szkoda nerwow.
    ...

Uzależniony

Domyślnie

Ten czas to bylo okolo 15min, z czego 1min mialem obiektyw w dloniach po przyjezdzie kuriera, potem lezal w futerale z zapietymi deklami jakies 10min i finalnie zapialem go znow do aparatu strzeliel z 10 fotek i zaczalem go ogaldac. Wewnatrz aparatu nie mam tartaku a sam sprzet ma 3 tygodnie. Nie ma takiej mozliwosci zeby cos zostalo wciagniete do srodka, nie pracuje w srodowisku w ktorym mogly by sie dziac podobne rzeczy. Z optyka, moze nie foto ale jednak mam spore doswiadczenie i nie ma mozliwosci zeby obiektyw zostal zabrudzony przezemnie. Poprostu nie bylo warunkow do powstania podobnej sytuacji...

Miasto
    USA

Domyślnie

W normalnym pokoju wystarczy tym zakrecic dwa razy ta sigma i widac syf w srodku ktory wciagnela. To jest jak odkurzacz.

Wiesz... Jest taki sposob... W nocy wez przyslon lampke zostawiajac waski snop swiatla (np. swiec przez tekture z mala dziurka) i zobacz ile syfu przelatuje w powietrzu... Wiem wiem... bylo czysto i sprzatane...

Teraz jeszcze uwzglednij ze ten odkurzacz ktory wciaga to powietrze ma wbudowane szklo powiekszajace zeby bylo lepiej widac co wciagnal...

Naprawde... 15 min wystarczy... Ja wiem ze wiara czyni cuda, ale to jest tylko "tania sigma". Nawet ta twoja minuta na fotke to wystarczajaco duzo.

No chyba ze testujesz sprzet i pracuejsz w komorze bezpylowej i chodzisz w takich ubrankach jakie maja w fabrykach procesorow
    ...

Zablokowany Awatar pn_
    Miasto
    Wiesbaden

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    W normalnym pokoju wystarczy tym zakrecic dwa razy ta sigma i widac syf w srodku ktory wciagnela. To jest jak odkurzacz.
    Nie wierze, KuchateK. Troche to naciagane z Twojej strony, zeby tylko miec racje.

I nawet nie chodzi o ten, tego, Panie, pomidor :-)

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Wiesz... Jest taki sposob... W nocy wez przyslon lampke zostawiajac waski snop swiatla (np. swiec przez tekture z mala dziurka) i zobacz ile syfu przelatuje w powietrzu... Wiem wiem... bylo czysto i sprzatane...
    Sprobowalem. U mnie nic nie przelatuje. Moze posprzataj troche czasem? :-)

Uzależniony

Domyślnie

Powiedz mi Kuchatek gdzie Ty pracujesz w tym NY? Albo lepiej nic nie mow... Nie napisalem tego posta i nie zaczalem tematu zeby wysluchiwac jakichs bzdur, bo niestety takie czytam z malymi wyjatkami. Mialem realny problem przy zakupie, mam nadzieje ze za dzien lub 2 sie rozwiaze. Kupilem konkretny obiektyw pod konkretne zastosowania, rzadalem jakosci adekwatnej do wydanych pieniedzy bo za to place. Chyba zyjesz w jakiej innej "ameryce" skoro takie tam macie podejscie do tematu klienta. Musze przy okazji blachego tematu o tanim obiektywie zrewidowac swoje poglady o "american dream", a przeciez nie o to mi chodzilo. W sumie moze to dobrze

Miasto
    USA

Domyślnie

Rozebranie piecdziesiatki (a specjalnie wczesniej sprzatalem i zainstalowalem nowe geste filtry w klime zeby bylo lepiej) skonczylo sie kilkoma probami poskladania jej bez syfu na soczewkach.

Rozbieralem juz pare razy szkla w roznych warunkach i naprawde sie nie da tego zrobic bez klecia i dmuchania na rozne sposoby zeby pozbyc sie syfu w trakcie skladania.

Ale co ja sie tam znam... Widocznie nie umiem sprzatac.
    ...

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów