Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 67

Wątek: ślub cywilny - pierwsze zlecenie

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapytam z ciekawości: porównywał ktoś na ile procentowo (mniej więcej) eneloop'y są wydajniejsze od GP o takiej samej pojemności?
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    ... a co do USC - w piątek jadę rozeznać warunki
    Pochwal się efektami później... Z ceremonii oczywiście...

Domyślnie

byłem na sali USC ... masakra, luksusy z epoki PRL = ciemna boazeria na ścianach i suficie, chyba 10 żyrandoli z 20W żarówkami

linki z fotkami:

Jakie będą najpewniejsze ustawienia w takim przypadku, jaki zrobić pomiar światła, jakie iso, czas ... 580ex już mam + stofen, ale nie miałem czasu w USC dłużej zabawić

Wiem, że bez kompletnej wiedzy i doświadczenia wyrywam się z motyką na słońce, ale liczę na pomoc i doświadczenie forumowiczów, dla których takie warunki jakie dzisiaj rano zastałem w USC to chleb powszedni.

Z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez gixxxer ; 26-08-2009 o 11:18

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

byłem na sali USC ... masakra, luksusy z epoki PRL = ciemna boazeria na ścianach i suficie, chyba 10 żyrandoli z 20W żarówkami
    [...]
    Wiem, że bez kompletnej wiedzy i doświadczenia wyrywam się z motyką na słońce, ale liczę na pomoc i doświadczenie forumowiczów, dla których takie warunki jakie dzisiaj rano zastałem w USC to chleb powszedni.
    woooww... Nie za ciekawie...

Ze względu na to że nie ma od czego odbijać flesza to wg mnie wysokie iso - 800 lub wyżej no i pełna dziura na tym Twoim Tamronie lub jeśli dasz radę wszystko połapać zapnij tę 50kę i wtedy przysłona 1.8 - 2.
    Żeby łapać parę razem w GO będziesz musiał przysłaniać do 4.
    Błyskanie na wprost ale tylko żeby doświetlić.
    Pstrykasz RAWy, balans bieli na kompie...

Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś mądrego podpowie.

PS
    Podejrzałem EXIFy w Twoich samplach.
    Wychodzi na to, że tragedii nie ma.
    Miałeś 1/100, F/4, ISO200. Daj ISO na 400 lub na 800 i będzie git.
    Ostatnio edytowane przez AMMarshall ; 26-08-2009 o 13:28
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja obleciałem cały ślub, plener po ślubie (każde zdjęcie doświetlane) i 3/4 wesela na jednych eneloopach (na samym końcu zmieniłem na nowy komplet. Tyle że każde zdjęcie na przyjęciu było z lampą (ciemna sala jak ....brązowe ściany i sufit jakies 8 metrów nade mną - ogólnie masakra). Fotek było cos powyżej 900. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. ładowarka to BC-700. Szczerze polecam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

linki z fotkami:

Jakie będą najpewniejsze ustawienia w takim przypadku, jaki zrobić pomiar światła, jakie iso, czas ... 580ex już mam + stofen, ale nie miałem czasu w USC dłużej zabawić

Z góry dzięki za pomoc
    Ja bym jeszcze spróbował walnąć w sufit z wyciągniętym odbłyśnikiem tak w 1/4 - ale to tak na próbę żeby zobaczyć co z tego wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez smelbo ; 26-08-2009 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    woooww... Nie za ciekawie...

Ze względu na to że nie ma od czego odbijać flesza to wg mnie wysokie iso - 800 lub wyżej no i pełna dziura na tym Twoim Tamronie lub jeśli dasz radę wszystko połapać zapnij tę 50kę i wtedy przysłona 1.8 - 2.
    Żeby łapać parę razem w GO będziesz musiał przysłaniać do 4.
    Błyskanie na wprost ale tylko żeby doświetlić.
    Pstrykasz RAWy, balans bieli na kompie...

Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś mądrego podpowie.

PS
    Podejrzałem EXIFy w Twoich samplach.
    Wychodzi na to, że tragedii nie ma.
    Miałeś 1/100, F/4, ISO200. Daj ISO na 400 lub na 800 i będzie git.
    Dzięki za cenne wskazówki

Cały czas ogarniam jeszcze lampę - czasami lampa (skierowana do przodu) odpali mi centralnie w obiekt, obiekt jest przepalony natomiast za nim jest ciemno.
    1. Czy można "doświetlać" w zacienionych miejscach lampą skierowaną do przodu?
    2. Jaki wybrać pomiar światła używając lampy? Matrycowy, uśredniony?

Czasami przesadzam z kalibrem pytań i niebawem zostanę zlinczowany, ale kto pyta ....:-D

Miasto

Domyślnie

Gixxxer, napisz jak Ci poszło.. Jakie wrażenia? Mam nadzieję, że sobie poradziłeś.

Wrzuć może jakieś foto...
    Adam Marczak Marshall

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki za cenne wskazówki

Cały czas ogarniam jeszcze lampę - czasami lampa (skierowana do przodu) odpali mi centralnie w obiekt, obiekt jest przepalony natomiast za nim jest ciemno.
    1. Czy można "doświetlać" w zacienionych miejscach lampą skierowaną do przodu?
    2. Jaki wybrać pomiar światła używając lampy? Matrycowy, uśredniony?

Czasami przesadzam z kalibrem pytań i niebawem zostanę zlinczowany, ale kto pyta ....:-D
    1.nie - to nie jest bog co , wiec zeby ci doswietlalo aly kadr tak jak bys tego chcial , schodzisz z czasem , dajesz wieksze iso i ciemnicy nie masz
    2.w zaleznosci od warunkow i potrzeb tak naprawde
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 15-09-2009 o 09:45
    no comment...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

No i mnie czeka pierwszy cywilny.

Jak to jest na cywilnym po kolei, żeby czegoś nie przegapić...
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Miasto

Domyślnie

Cywilniak, to w sumie jakieś 17 minut wszystkiego.
    Najpierw jest piękna recytacja urzędnika/czki, później przysięga, no i najważniejszy moment to chyba obrączki. Nie przegapisz, wszystko idzie szybko ale jakoś tak poukładanie, miarowo i bez pośpiechu. Później pewnie jakiś toast, szampan i pozamiatane.

Dasz radę. Po prostu fotografuj!
    Adam Marczak Marshall

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów