Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: ślub cywilny - pierwsze zlecenie

arton
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Koniecznie za symboliczne pieniądze??
    Może Gixxxer ma Klienta, który widział jego fotki (załóżmy, że dobre), jest spokojny o jakość i zapłaci NORMALNE pieniądze, nie SYMBOLICZNE.
    Poza tym Gixxxer pisze o cywilniaku, nie wiem gdzie wyczytałeś, że wesele będzie focił.
    To wesele to wydumałem tak w domyśle, ale to nie zmienia faktu.
    Ja jestem zwolennikiem zastanego oświetlenia, o ile jest to możliwe.
    Jeżeli z lampą to tylko na sufit, też o ile to możliwe.
    Jeżeli nie ma spełnionych żadnych warunków to pozostaje dyfuzor
    Ciekaw jestem na jakim ISO robicie takie reportaże...
    Polecam monopada, robiąc z lampą też warto go zabierać.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arton Zobacz posta
    Ciekaw jestem na jakim ISO robicie takie reportaże...
    Polecam monopada, robiąc z lampą też warto go zabierać.
    ISO 400 - 800 (na 20D), zależnie od jasności/ciemności urzędu

Nie bardzo rozumiem do czego monopod przy krótkim obiektywie, w ciasnym (na ogół) wnętrzu urzędu?

Do autora wątku:
    Co do lampy - palnik odchyl do góry pod kątem ok. 75 stopni i załóż sobie na nią odbłyśnik (może być nawet kawałek białej tektury przymocowany gumką recepturką). W efekcie uzyskasz ładniej oświetlone twarze - bez odbłyśnika będą na nich cienie, zwłaszcza oczy wychodzą ciemne.

Coś już napisał

Domyślnie

Ja uzywam akumulatorow Duracell 2650 i ladowarki 15 minutowej.
    Zawsze ze soba zabieram 3 komplety baterii, zawsze staram sie zuzyty zestaw od razu ladowac, gniazdka sa wszedzie.
    Z jednego zestawu spokojnie robie okolo 300 zdjec z lampa blyskowa ( 580 II )
    Wiem.... szybko ladujesz szybko wyrzucasz.
    Zdecydowanie jednak wole szybka ladowarke i wyrzucic baterie po roku, niz zostac nagle bez naladowanych baterii

sztajmes

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sztajmes Zobacz posta
    Ja uzywam akumulatorow Duracell 2650 i ladowarki 15 minutowej.
    Zawsze ze soba zabieram 3 komplety baterii, zawsze staram sie zuzyty zestaw od razu ladowac, gniazdka sa wszedzie.
    Z jednego zestawu spokojnie robie okolo 300 zdjec z lampa blyskowa ( 580 II )
    Wiem.... szybko ladujesz szybko wyrzucasz.
    Zdecydowanie jednak wole szybka ladowarke i wyrzucic baterie po roku, niz zostac nagle bez naladowanych baterii

sztajmes
    Ja z kolei mam ze sobą dwa komplety akumlatorów Sanyo i biorę też komplet paluszków alkalicznych, średniej klasy. I muszę powiedzieć, że wykorzystałem je dwa razy, raz dałem koledze któremu padły aku, a z którym focę, a drugi raz jak się okazało, że moje enyelopy zostały rozładowane kolejce przez dzieci, a ja o tym nie wiedziałęm.:rolleyes: Często udaje mi się dociągnąć na jednym komplecie, ale ja robie jasnymi szkłami i głównie doświetlam, by wyciągnąć z cieni. A autorowi wątku życzę powodzenia. Trudno jest uczyć się lampy w warunkach bojowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arton Zobacz posta
    hmm...
    Pierwsze zlececie to wypadałoby zrobić za symboliczne pieniądze.
    Trochę się dziwię, a nawet bardzo.
    Wesele wydaje się być trywialnym tematem, ale tak do końca nie jest.
    Można pstrykać i robić zdjęcia, to jest różnica.
    Piszę o małych pieniądzach, bo jak zrobisz dobrze pierwszą fuchę to
    przynajmniej będziesz miał fotki do portfolio, a to jest ważne.
    wyskoczyłem z ceną 500zł - została przyjęta z uśmiechem na ustach
    Wiem, że portfolio mam "gołe", ale za free lub "co łaska" ... nie jestem filantropem, a takie nowiny szybko idą w eter

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    IMO

Ad. 1. Wystarczający
    Ad. 2. Kupić lampę.
    Ad. 3. Kupić lampę.
    Ad. 4. 300 - 500 - 800 ?

Życzę powodzenia!!

580exII i 3 komplety eneloop'ów już w drodze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Września

Domyślnie

Grzybek_75, mądrze to Twoje gadanie wygląda, pewnie się więc na tym znasz... Czy możliwe jest to co napisałem wcześniej - dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz?

Używam tylko markowych aku i ładowarek (mając nadzieję, że to nie podróby) Energizer, GP, Kodak. Ładowarki GP H500, Kodak K600E.
    nie wiem czy się znam, po prostu od lat używam róznych akumulatorów do modelarstwa, gdzie pracują w estremalnych warunkach, więc muszę dbać o nie no i słucham doświadczonych kolegów

Zgadza się, im dłużej ładujesz tym ładowanie jest "dokładniejsze". używam cudzysłowa bo nie jestem elektrochemikiem aby to zjawisko wyjaśnić, ale generalnie zaleca się aku NiMh ładować małym prądem ale przez długi czas a nie odwrotnie.
    ale najważniejsze jest aby aku zostały rozładowane do końca czyli do 1V (poniżej 1V im szkodzi tak samo jak przeładowanie powyżej 1,46V.) wtedy należy rozpocząć ładowanie bez obawy o wspomniany "efekt pamięci". możliwość rozładowania oferują te droższe ładowarki. te tańsze, bez możliwości rozładowania ani co gorasza mozliwości automatycznego wyłączenia aku po prostu niszczą nasze bateryjki nawet jeśli są markowe...
    polecam zajrzeć tu:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pami%C4%99ci
    http://ultra.ap.krakow.pl/~heilig/akunimh.htm
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305973.html

Domyślnie

szukałem i nie znalazłem wątku pt. "torba weselna" ale nie znalazłem (może źle szukałem)

możecie polecić torbę na wesele? mam chcę do niego zmieścić dwie "dwudziestki" z obiektywami (C50mm i T17-50+BGE2) i wcisnąć gdzieś lampę.

możecie polecić konkretny model lub podesłać link na którym ten temat jest poruszany?

dzięki

Początki nałogu

Domyślnie

torbą może być nawet szkolny tornister, jeśli masz dwa body dwa szkła i jedną lampę to i tak wszystko nosisz na sobie podczas ślubu więc problem torby nie istnieje

podczas wesela graty zostawiasz gdzieś przy kapeli i używasz tego co ci w danej chwili potrzebne.

jeśli chodzi o funkcjonalność podczas pracy - chyba pas jest najlepszy, jeśli o przenoszenie sprzętu - torba ma być bezpieczna dla sprzętu i wygodna do noszenia

A jeszcze co do tego USC
    kopnij się tam z koleżanką przed ślubem i obadaj światełko ze sprzętem

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    szukałem i nie znalazłem wątku pt. "torba weselna" ale nie znalazłem (może źle szukałem)

możecie polecić torbę na wesele?

dzięki
    miałeś na myśli teściową..??
    szukaj wątek: "w czym nosić sprzęt "

pierwszy ślub i cywilny, uważaj bo będziesz miał mało czasu
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 19-08-2009 o 19:35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    torbą może być nawet szkolny tornister, jeśli masz dwa body dwa szkła i jedną lampę to i tak wszystko nosisz na sobie podczas ślubu więc problem torby nie istnieje

podczas wesela graty zostawiasz gdzieś przy kapeli i używasz tego co ci w danej chwili potrzebne.

jeśli chodzi o funkcjonalność podczas pracy - chyba pas jest najlepszy, jeśli o przenoszenie sprzętu - torba ma być bezpieczna dla sprzętu i wygodna do noszenia

A jeszcze co do tego USC
    kopnij się tam z koleżanką przed ślubem i obadaj światełko ze sprzętem
    w sumie racja z torbą, pas - nigdy nie brałem pod uwagę (możesz coś polecić?)
    ... a co do USC - w piątek jadę rozeznać warunki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    miałeś na myśli teściową..??
    szukaj wątek: "w czym nosić sprzęt "

pierwszy ślub i cywilny, uważaj bo będziesz miał mało czasu
    hehhhh ... dobre
    :-D TEŚCIOWA = TORBA WESELNA :-D

walę do tego wątku :-D

dzięki !
    Ostatnio edytowane przez gixxxer ; 19-08-2009 o 20:00 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów