dzięki za jednoznaczną definicję dobrych aku
... idąc za ciosem - jaką ładowarkę kupić ? ceny są naprawdę różne ...
dzięki za jednoznaczną definicję dobrych aku
... idąc za ciosem - jaką ładowarkę kupić ? ceny są naprawdę różne ...
Ostatnio edytowane przez gixxxer ; 18-08-2009 o 10:38
może to pomoże http://canon-board.info/showthread.php?t=16599
Ciekawostka:
4xENERGIZER NiMH 2000 mAH w lampie 430EXII po ładowaniu nową, "szybką" ładowarką GP wytrzymał mi około 1/2 zlecenia (ślub, plener, wesele)
ten sam komplet ENERGIZERA naładowany zwykłą, starszą ładowarką KODAK wytrzymał całe takie same zlecenie... Zdziwko mnie łapnęło mocno...
hmm...
Pierwsze zlececie to wypadałoby zrobić za symboliczne pieniądze.
Trochę się dziwię, a nawet bardzo.
Wesele wydaje się być trywialnym tematem, ale tak do końca nie jest.
Można pstrykać i robić zdjęcia, to jest różnica.
Piszę o małych pieniądzach, bo jak zrobisz dobrze pierwszą fuchę to
przynajmniej będziesz miał fotki do portfolio, a to jest ważne.
Koniecznie za symboliczne pieniądze??
Może Gixxxer ma Klienta, który widział jego fotki (załóżmy, że dobre), jest spokojny o jakość i zapłaci NORMALNE pieniądze, nie SYMBOLICZNE.
Poza tym Gixxxer pisze o cywilniaku, nie wiem gdzie wyczytałeś, że wesele będzie focił.
Loome, ta szybsza GP ładuje 4 szt. w ok. 4 godz.
Tego KODAKA mam ze 3 lata, ładuje 4 szt. w 10 - 12 godzin.
Ostatnio edytowane przez AMMarshall ; 18-08-2009 o 14:35
dzieki AMMarshall,
ja mam popularną
http://allegro.pl/item712604445_szyb...od_ss_krk.html
ok 6 godzin ładuje i wydaje mi się, ze akumulatorki całkiem długo wytrzymują - aktualnie od przygotowań do 1 w nocy 2 komplety akumulatorkow potrzebuje. blyskam dosc sporo, bo ultra jasnych szkiel sie nie dorobilem jeszcze.
witam,
odnośnie akumulatorków i ich ładowania:
1. ich wydajność zależy od pojemności - tak więc czas, jaki dadzą radę ładować kondensator zależy od ich pojemności a nie tego czy to enloopy czy inne GP (choc ja również enloopy uważam za bezkonkurencyjne).
należy uważać na tanie chińskie akumulatorki za 2,99 sztuka, na których producent informuje o kosmicznych pojemnościach. kupować tylko markowe.
2. to ile aku wytrzymają zależy bardzo od tego jak je traktujemy. ładowanie zbyt dużym prądem w trybie fast po pierwsze skraca ich zywot, po drugie nie jest efektywne. do tego dochodzi problem tzw. "efektu pamięci" czyli jeśli podłączymy do ładowania aku, ktore nie zostały rozładowane "do końca" to nie spodziewajmy się, że wydadzą nam tyle prądu ile jest na nich napisane.
3. do ładowania używam procesorowej ładowarki modelarskiej Shark 10 która sama laduje aku cyklami, za każdym razem jakby je "formując" czyli rozładowuje i dopiero po tym ładuje. niestety nie jest tania, ale skoro już ją mam...
pozdrawiam
Też błyskam sporo i zdziwiłem się, że wystarczył mi jeden komplet!!Wychodzi na to, że dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz...
Grzybek_75, mądrze to Twoje gadanie wygląda, pewnie się więc na tym znasz... Czy możliwe jest to co napisałem wcześniej - dłużej ładujesz -> dłużej jedziesz?
Używam tylko markowych aku i ładowarek (mając nadzieję, że to nie podróby) Energizer, GP, Kodak. Ładowarki GP H500, Kodak K600E.
Cywil + obiad weselny i cos tam jeszcze, mozna poleciec "spokojnie" na jednym zestawie eneloop'ow (580 EXII). Kwestia tego ile bedzie blyskal i z jaka moca. Ciemne szklo to szybciej zejdzie. Inna sprawa jest to, ze mozna sobie szybko takiego eneloopa obezwladnic walac pare razy zaledwie pelna moca (jak sie nie ma wyczucia-szczegolnie przy 1 zleceniu;>). Wiec, trzeba na to tez zwrocic uwage. I miec przy sobie przynajmniej 2x4szt eneloop + 1-2 zestawy innych bakterii... Ladowarka MW 8168 GS jest wystarczajaca wg moich doswiadczen![]()