Jeżeli chcesz odejść od młodych na kilkanaście metrów to jak zapanujesz nad gośćmi weselnymi, którzy zazwyczaj robią kółko wokół tańczącej młodej pary. Będziesz czekać aż wujek z ciocią się przesuną? :-)
Jedyne rozsądne rozwiązanie to być wewnątrz tego koła - czyli szeroki kąt.
No chyba że weźmiesz ze sobą drabinę żeby znaleźć się powyżej linii tłumu![]()
Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX
Jak przeczytałem pierwszy post...i uzmysłowiłem sobie, że jest pisany najprawdopodobniej na trzeźwo i na poważnie, to spadłem z podłogi.
Chciałem niniejszym zaznaczyć, że trzeba do rozważań wprowadzić zjawiska występujące w czasoprzestrzeni.
Czyli musimy do obliczeń wprowadzić zależność toru lotu światła do obiektywu od masy obiektów będących w okolicy. Czyli jak pani Halince się trochę przytyło, to bidaczka może zakrzywiać linie, po których światło się porusza w jej otoczeniu. Wujek Zdzisiek zapewne zakrzywia czasoprzestrzeń jeszcze bardziej, bo nie dość że pasa ciągle popuszcza, to jeszcze jego oddech wykrzywia każdemu usta...o świetle nie wspominając.
Ach...no i czy wspomniano o tym, że światło ma skończoną prędkość, więc fotografowana scena w miejscu, w którym jest fotograf, jest już przeszłością? Jej wizja w końcu leciała przez "jakiś" czas do fotografa. Czyli należy sobie wyrobić przeświadczenie, że nie fotografujemy wydarzeń bieżących, tylko to, co kiedyś się wydarzyło i do nas dociera jedynie tego czegoś obraz. Depresji można dostać...
Aparaty, obiektywy, lampy.
Jesteście niemożliwi. Wystarczyło napisać dobieraj czas do prędkości poruszającego się obiektu i olej ogniskową.
Panowie ale oso chodźi....![]()
o ile dobrze policzyłem światło przebywa droge 15 m w 0.00000005 sek
jeśli do pary dotrze ta sama ilosć światła ( bo lampa ma na tyle mocy ) to faktycznie na poruszenie mieć to wplywu nie bedzie
ale chyba nie musze mówić że te 2 foty będż sie różnić zasadniczo
Ale skoro te same parametry to na teleobiektywie będzie mniejsza głębia ostrości czyli AutoFocusowi będzie trudniej "trafić" więc procentowo więcej będzie zdjęć nieostrych. Czy dobrze rozumiem??
397D
Chciałbym też zauważyć, że jeśli tańcząca para przesuwa się w stronę fotografa, to zdjęcie będzie bardziej fioletowe, a jeśli się oddala, to bardziej czerwone.
A tak poza tym to nie jestem pewien, czy to nie była prowokacja![]()
50D; C 17-55