Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Punkty AF w 5D - podświetlenie

Domyślnie

Zaistniała wada podswietlenia występuje w każdym punkcie. Wszystkie z 9 punktów AF są podświetlone w zasadzie tylko w górnym rogu, z wyjątkiem tych 2 skrajnych-lewego i prawego.
    Mam nadzieję że problem jest do rozwiązania i jakoś się z tym uporam.
    Dzięki za odpowiedzi i instrukcje dotyczące czyszczenia płytki AF
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Jest druga możliwość (oby nie). Przesunął się w jakiś bliżej niewyjaśniony sposób, od puknięcia czy innego wstrząsu, element emitujący światło na punkty AF. Ten zestaw diod umiejscowiony jest powyżej układu wizjera i emituje podświetlenie w pryzmat, korzystając z niemalże tego samego toru optycznego co obraz pochodzący z matówki, tylko w odwrotnym kierunku. Wtedy poprawianie płytki AF nic nie da.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    To mało prawdopodobne, ale jeśli wada dotyczy części punktów autofokusa a kilka działa prawidłowo, to prawdopodobnie jest to awaria elektroniki...
    No i mam problem!!!
    Dzisiaj to już zupełnie coś sie pomieszało. Mały ekran(ten przy spuście) pokazywał zupełnie co innego, niż wizjer...:sad:
    Np. środkowy punkt AF na małym ekranie, a w wizjerze kawalek górnego(górny róg). Na małym ekranie prawy dolny punkt AF, a w wizjerze cały prawy górny.
    Do tego jeśli wybiorę wszystkie to w wizjerze mam tylko 3!!! reszta sie nawet nie podświetla.

To przyczyniło się do tego, że zastosowałem się do instrukcji udzielonej przez dr11 i wyciągnąłem płytkę AF i ją przedmuchałem. Wszystko zmontowałem tak jak być powinno i nadal jest to samo.
    Nie wiem co mam robić i myśleć. W tym momencie podświetlone są tylko 3 punkty, do tego każdy z nich wskazuje zupełnie co innego niż powinno być.

Jest jeszcze jakieś rozwiązanie, którego mogę sam spróbować???
    Proszę o pomoc.

Unhappy

Po ilości odpowiedzi widzę że temat nie jest zbyt znany . Najwidoczniej za bardzo nikt nie miał styczności z takim problemem( i całe szczęście...).Zostaje chyba tylko odesłać puszkę do serwisu. Dzięki dla tych, co próbowali pomóc i udzielili jakichkolwiek wskazówek. Pozdrawiam

almakot
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Podbiję wątek.
    Rozpocząłem ostatnio obcowanie z Canonem od 5d, kupionym z drugiej ręki, zza oceanu.
    Świetna sprawa, poza problemami z podświetleniem punktów AF.

Ustaliłem, że dioda podświetlająca świeci, lecz prawdopodobnie jest przestawiona.

Objawy są takie, że podczas używania AF działa poprawnie, punkty się nie zapalają (jeden widać minimalnie, na rogu), lecz gdy nacisnąć przycisk wyboru punktów AF, słabo świecą wszystkie i widać rozmyte ich odbicie ze sporym przesunięciem.

Zastosowałem się do procedury dr11, bez skutku. Czy coś jeszcze mogę zrobić?

Pozdrawiam,
    Marek

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

http://www.ascent-design.com/photo/Clean5D/

tu manual do czyszczenia pryzmatu i plytki AF w 5D moze sie przyda
    .

Bywalec
    Miasto
    Clare

Domyślnie

U mnie tak bylo w 5d po zalozeniu szkla m42 z dandelionem owe kwadraciki swiecily tylko w polowie ale to same szklo i dandelion w 30d dzialalo bez problemu i po licznych badaniach ogledzinach wiem na 100% ze zwiazek z problemem mialy styki pod lustrem. ...dowodem jest to ze odkleilem dandelion i wszystko dziala normalnie. wiec moze u ciebie cos ze stykami hmm...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów