Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Punkty AF w 5D - podświetlenie

Mieszany widok

Domyślnie Punkty AF w 5D - podświetlenie

Witam Wszystkich.

Mam pytanie odnośnie punktów AF w Canonie 5D.
    Problem mój polega na tym, ze od jakiegoś czasu (kilka dni!!!)punkty AF w wizjerze nie są dokładnie widoczne. Tzn. czerwony kolor podświetlenia występuje tylko w lewym górnym rogu każdego z punktów, a dwa najbardziej skrajne punkty są prawie nie widoczne(przy dobrym świetle zupełnie ich nie widać).
    Podświetlenie to jest bardzo słabe na każdym z kwadracików danego punktu.
    Nie wiem czym zostało to spowodowane i bardzo utrudnia manualne wybieranie któregoś z nich. ??:
    Zacząłem się już tym wszystkim ostro martwic. Uzyskałem nawet informację że prawdopodobnie mógł zostać uszkodzony moduł AF w puszce !!!

Jeśli ktoś wie co jest tego przyczyną, bądz miał podobną sytuację proszę o pomoc.
    No i oczywiście jak tą wadę teraz usunąć. Dodam tylko że gwarancji już nie ma

PS. Po delikatnych oględzinach stwierdzam że matówka jest na swoim miejscu i raczej poprawnie osadzona.

Dzięki z góry i pozdrawiam
    szmitkens

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

spróbuj wyjąć i włożyć matówkę, ewentualnie przeczyść gruszką czujniki autofokusa (na dole w komorze lustra)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Dziś właśnie to zrobiłem. Matówka została wyciągnięta i przedmuchana, czujniki AF też.
    I nic. Dalej to samo.
    Może to wina matówki!!!??? Nie wiem. Dzięki za szybką odp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Wyciągnij matówkę, odkręć górną osłonę płytki punktów AF, podważ lewy dzyndzel, wyciągnij podkładki (pamiętaj kolejność i ułożenie), podważ prawy dzyndzel - płytka punktów AF opadnie na lewy dzyndzel, podważ go, wyciągnij płytkę, przedmuchaj. Pamiętaj, nie palcować płytki ani matówki. Składasz w odwrotnej kolejności, pamiętając, że płytka AF i podkładki muszą wskoczyć w nacięcia w głębi. W razie strachu, niepewności lub zaburzeń manualno-motorycznych nie podejmuj się zabiegu. Wtedy, jeśli Ci to mocno przeszkadza, puszka do serwisu.
    PS. Układ AF jest na spodzie komory lustra i nie ma nic do wyświetlania punktów AF w wizjerze.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Układ AF jest na spodzie komory lustra i nie ma nic do wyświetlania punktów AF w wizjerze.
    Czyli rozumiem że nie ma powodów do paniki :-) Jak mi nerwy trochę opadną i nabiorę pewności to się za to wezmę.
    Najważniejsze że samemu można z tym powalczyć, no w najgorszym wypadku zostanie serwis.

Dzięki za odpowiedz.
    Pozdro

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chwila, chwila. To nie działa ci AF czy masz problem z podświetleniem punktów na matówce?
    Jeśli ostrzenie przebiega prawidłowo a tylko wybrany punkt (lub wszystkie punkty) jest nieczytelnie podświetlony, to nie widzę powodu do grzebania przy autofokusie.
    Zrób jakieś testy i zobacz, co ci działa a co nie. Bez tego ciężko zalecać kręcenie tu, wyciąganie tam lub ruszanie dzyndzla jeszcze gdzie indziej.
    Pozdrowienia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scanus Zobacz posta
    Chwila, chwila. To nie działa ci AF czy masz problem z podświetleniem punktów na matówce?
    Przecież napisał w pierwszym poście.
    Jeśli ostrzenie przebiega prawidłowo a tylko wybrany punkt (lub wszystkie punkty) jest nieczytelnie podświetlony, to nie widzę powodu do grzebania przy autofokusie.
    Chyba nikt nie widzi, dlatego nie ma takich propozycji.
    Zrób jakieś testy i zobacz, co ci działa a co nie. Bez tego ciężko zalecać kręcenie tu, wyciąganie tam lub ruszanie dzyndzla jeszcze gdzie indziej.
    Ale po co testy jeśli to kwestia wyświetlania punktu AF. Bez odkręcenia osłonki nad matówką nie sprawdzisz czy płytka z punktami siedzi prawidłowo.
    .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dr11,
    Przedstawiłeś tu obszerną instrukcję rozebrania (i złożenia) układu podświetlania punktów autofokusa ale autor wątku sam chyba nie do końca wie na czym polega jego problem:
    Zacząłem się już tym wszystkim ostro martwic. Uzyskałem nawet informację że prawdopodobnie mógł zostać uszkodzony moduł AF w puszce !!!
    Stąd moja sugestia, aby najpierw na drodze doświadczalnej szmitken zawęził obszar poszukiwń uszkodzenia. Tylko tyle.
    Kiedy już będzie wiadomo, która funkacja działa a która nie, można zacząć szukać rozwiązania.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ostrzenie jest spoko( jak na sigmę którą mam podpiętą pod puszkę...).
    Rozpocząłem ten wątek ponieważ zanik punktów nastąpił z niewyjaśnionej jak dla mnie przyczyny no i jest dość uciążliwy w wybieraniu manualnym AF.
    No a do tego, jeśli coś jest nie tak to lepiej spytać kogoś innego zanim wyda się jakiekolwiek pieniądze i uda się do serwisu Canona.

Sorki, że nie wyraziłem się może dość jasno, ale chodzi mi o to, że punkty AF w wizjerze nie są tak dobrze widoczne jak wcześniej, a może nawet niektóre z nich są nie widoczne. A informację o rzekomym uszkodzeniu modułu uzyskałem od jednego z serwisantów/sprzedawców w salonie ze sprzętem fotograficznym stąd moje obawy i pytania.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez szmitkens ; 16-08-2009 o 18:30

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli autofokus działa - to dobra wiadomość.
    Włącz podświetlenie wszystkich punktów i sprawdź czy defekt dotyczy każdego punktu - tak jest przeważnie. Jeśli tak, to kierunek i stopień osłabienia podświetlenia też są zbliżone we wszystkich punktach. Oznacza to mechaniczne przesunięcie/odchylenie zespołu oświetlaczy - zastosuj wtedy instrukcję dr11 i sprawdź, co się tam dzieje.

To mało prawdopodobne, ale jeśli wada dotyczy części punktów autofokusa a kilka działa prawidłowo, to prawdopodobnie jest to awaria elektroniki i raczej nie będziesz w stanie sam zdiagnozować usterki.

Niezależnie od rodzaju problemu, jeśli nie czujesz się na siłach grzebać w puszce, to nie rób tego. Często nie do końca przemyślana interwencja użytkownika powoduje szkody, których usunięcie jest bardziej kosztowne niż "wyprostowanie" pierwotnego problemu.

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów