Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: WIELKI test popularnych tele!!! eLki Canona 70-200 F4 i F2.8 vs SIGMA 70-200 2.8 II

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie WIELKI test popularnych tele!!! eLki Canona 70-200 F4 i F2.8 vs SIGMA 70-200 2.8 II

Witam,
    Od dawna wielki problem wśród fotografów amatorów i półprofesjonalistów, to wybór dobrego, taniego tele! Sam stałem przed takim wyborem, nie mogłem się zdecydować.
    Postanowiłem zrobić test ostrości, szybkości i trafialności najpopularniejszych i najchętniej kupowanych teleobiektywów klasy średniej. Będzie on iście obiektywny i mam nadzieję, że pomoże w wyborze tele niejednemu fotografowi.

TESTOWANE OBIEKTYWY:

-Canon 70-200 F4 L USM
    -Canon 70-200 F2.8 L USM
    -Canon 75-300 IS F4-5,6 USM
    -Sigma 70-200 F2.8 EX DG MACRO II (Najnowsze tele sigmy)

W teście brakuje szkieł 70-200 F4 IS oraz 70-200 F2.8 IS z dwóch powodów, cena, która uniemożliwiła mi zakup tych szkieł do testów oraz fakt, iż wszystkie testowe zdjęcia będą robione ze statywu. (mam świadomości różnic optycznych pomiędzy szkłami IS a bez IS, ale niestety ich nie mam, żeby przetestować)

Dodam że mam te wszystkie obiektywy w domu, są one moje, kupiłem je specjalnie do tego testu (używane w idealnych stanach...) (najlepszy,prawdopodobnie eLka 2.8, zostanie u mnie, reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie).
    Wszystkie obiektywy, dla pewności będę testował na 2 body 400d i 40d.

Metody testu...
    1 metoda standardowych kart do testowania autofocusa Back focus/Front focus,
    2 metoda bateryjkowa
    3 metoda kart AF pokazująca ostrość obiektywów na poszczególnych wartościach otworu względnego-przysłony F2.8 , F4, F5.6 F9 oraz F11
    4 jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na sprawdzenie AF proszę o podsunięcie mi go na PM

Test odbędzie się w poniedziałek, ew wtorek, tego samego dnia będę chciał wszystko dokładnie zaprezentować dla Was tutaj na forum...

Mam nadzieję, że to co zrobię rozwieje wątpliwości lub chociażby pomoże w wyborze sprzętu wielu osobom...
    Pozdrawiam serdecznie
    Konrad

P.S
    Sam już jestem cholernie ciekaw wyników...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kurcze:/ chyba to nie ta kategoria, bardzo proszę Kogoś z Moderatorów o przeniesienie wątku do podforum testy sprzętu...GAPA ze mnie:/
    Ostatnio edytowane przez Conrado5 ; 15-08-2009 o 22:01 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

hehe marketingu sie u Cichego uczyles?

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

hehehe nie no nie uczyłem się myślę po prostu, że taki test się przyda...

Jeżeli metody podane przeze mnie wydają się, albo są prymitywne, proszę o pomysły i propozycje...pozdrawiam
    Konrad

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conrado5 Zobacz posta
    Kurcze:/ chyba to nie ta kategoria, bardzo proszę Kogoś z Moderatorów o przeniesienie wątku do podforum testy sprzętu...GAPA ze mnie:/
    Jak/jeśli wykonasz taki test to przeniesiemy. Na razie widzę tylko szumną zapowiedź .

Co do sugestii 'marketingu od Cichego' to rzeczywiście warto brać przykład ale w nieco inną stronę - Cichy publikuje od razu gotowe testy a nie zapowiedzi testów (chyba że coś tam napomknie o kolejnym planowanym teście, nigdy w osobnym wątku).

Domyślnie

Zeby bylo jasne, z mojej strony to nie zarzut tylko takie luzne skojarzenie i dodam ze bardzo cenie testy Cichego

Co do testu to chyba warto by porownac bokeh przy jakis naturalnych scenach.
    AF proponuje testowac dla 2 skrajnych ogniskowych i przy roznych odelaglosciach od celu.
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 15-08-2009 o 23:12

Zablokowany
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zapowiedziałem test celowo...żebyście Moi Drodzy Koledzy mogli mi pomóc...podsuwając pomysły na test AF...to jak Wy to sprawdzacie...nie chcę z góry SZTYWNO narzucać metod testu, chciałbym, żeby to było jak najbardziej obiektywne... Ja z mojej strony wrzucę również sporo zdjęć zrobionych w warunkach "normalnych"...to jest wyjdę na miasto i będę strzelał foty
    Będzie tego gadania o teście...trzeba się brać do roboty
    Czekam na propozycje

A Cichego sam bardzo cenięlubię jego testy,
    Ostatnio edytowane przez Conrado5 ; 15-08-2009 o 23:15

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Wybacz kolego, ale nie widzę większego sensu takiego testu.

Po pierwsze jak sam zauwazyłeś, w teście brakuje dwóch canonów, brakuje też tamrona 70-200/2.8. czyli wlasciewie połowy stawki brakuje.

poza tym wiekszosc z proponowanych przez ciebie metod testowych co najwyzej moze wykazac wade BF/FF tego konkretnego egzemplarza, ktory masz wlasnie w domu. Co to ma do ogółu? Niestety nic.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jak ja wybierałem obiektyw to mi brakowało np. konkretnych sampli z Sigmy 70-200 (bardzo niewiele tego w sieci), więc może warto żeby zamieścić takie foty z normalnego użytkowania dodatkowo poza testem. To taka moja luźna propozycja i oczywiście zależy od autora. Myślę, że to może więcej powiedzieć potencjalnemu nabywcy.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Conrado5 Zobacz posta
    ...najlepszy,prawdopodobnie eLka 2.8, zostanie u mnie, reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie...
    ...wynik testu jest chyba z góry przesądzony :-)
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Hehe, no tak. White Power
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów