24-105 , potwierdzam.. w słonecznych krajach rzadko go zdejmowałem. Jeśli, to tylko kiedy zmieniałem go na 70-200. Te dwa polecam na wyjazd.
I takie podejście mi się podoba. U mnie zawsze jest tak, że na bylejaką wycieczkę zabieramy z żoną 2 plecaki - ja ze sprzętem, ona z resztą potrzebnego ekwipunku (nie jest nigdy zachwycona
). Nie ma zmiłuj, tylko na narty zabieram kieszonkowego lumixa.
Jak chcesz z miesięcznego wyjazdu mieć pamiątkowe fotki a nie zdjęcia to nie potrzeba zabierać 5D, wystarczy byle pstrykacz. Jeżeli chcesz przywieźć coś z czego później można być dumnym, to trzeba zmienić podejście.
Jeżeli mimo wszystko tylko jedno szkło to zdecydowanie 24-105.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Skoro autor nie wie jaki chce obiektyw i nie precyzuje, i jesli nie jest to wycieczka na safari, tzn ze wszystko po trochu, jak to na wycieczce: street, pejzaz, architektura. Pewnie jakby mial sprecyzowane to by nie pytal o uniwersalny zestaw.Wszyscy sie rozpisuja, doradzaja, a nikt nie ma zielonego pojecia do czego ma mu sie przydac - tylko jajas kobieca intuicja
zawsze można wziąć 50 1.8 II, w sumie mały, lekki i zawsze gdzieś się zmieści
Nie szukam uniwersalnej lustrzankiTylko jak jedziesz na misiąc z samym plecakiem na road trip to nie chcesz drugiego takiego samego zestawu brać w sprzęcie fotograficznym. Gdym chciał mieć kompakta to bym kupił G10 i nie pytało zdanie.8)
Poza tym pytam się jakie jest Wasze zdanie a nie szukam odpowiedzi jaka jest moja motywacja zabrania jednego uniwersalnego obiektywu i czy powinienem kupić kompakta czy lustrzankę
Ostatnio edytowane przez mp79 ; 17-08-2009 o 09:54
Co do bagażu to max 10 kg podręcznego mogę mieć i to tylko jedną sztukę, więc aparat muszę wrzucić do plecaka, który będę miał w ręku - Rayanair ma takie zasady. W czarterach jest może tak jak mówicie. Dalej lecę innymi liniami i tam już tacy rygorystyczni nie są, ale do Lądka jakoś dolecieć ze sprzętem trzeba. Najchętniej zabrałbym ze 3 obiektywy, jednak czasami się nie da i stąd moje pytanie o uniwersalny obiektyw.