Weź nie strasz, u mnie też coś wpadło do pierścienia, ale zauważyłem to dopiero niedawno, gdy zacząłem kręcić filmy.
Weź nie strasz, u mnie też coś wpadło do pierścienia, ale zauważyłem to dopiero niedawno, gdy zacząłem kręcić filmy.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Bo to jest trochę przegięcie z jakością wykonania tego obiektywu przy aktualnej jego cenie. Ja rozumiem, że kit za 300 zł może paść po dwóch latach, ale obiektyw, który kosztuje 10 razy więcej powinien być znacznie trwalszy. Natomiast do jakości optyki 17-55/2.8 nie można się przyczepić.
Jeszcze jedno pytanko:
rozumiem, że jeżeli występują problemy z IS w tym obiektywie to jeżeli go wyłączymy, wówczas bez problemów (jeśli IS włączony występują jakieś "drgania") można cykać fotki - mamy wówczas zajeb...sty obiektyw F2.8 ale bez ISa (puki nie nazbieramy kasy na naprawę)...?
to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.
Nabyłem właśnie używany 17-55/2.8 is usm.
Sztuka ma 3 lata, znikome ślady używania, af działa prawidłowo,
ale kiedy aktywuje IS spustem migawki - mechanizm na początku i końcu swojego działania przez ułamek sekundy znacząco trzeszczy.
Zacząłem szukać informacji i trafiłem do tego wątku.
Czy ktoś z was miał może do czynienia z trzeszczącą stabilizacją?
i czy powinienem przejąć się tym trzeszczeniem i zwrócić obiektyw?
Poza samym dźwiękiem stabilizacja działa bez zarzutu...
Pozdrawiam, Krzysiek
Szkoda że do tego wątku nie trafiłeś: http://canon-board.info/showthread.php?t=14307
Też mam zamiar kupić to szkło i trochę niepokojące wieści o awaryjności IS.
Z drugiej strony w linku http://www.lensrentals.com/rent/cano...8-is/for-canon
jest następująca informacja:
"Note: We have removed the “high risk lens” designation for the Canon 17-55 EF-S. Failure rates have dropped dramatically in the last 6 months. "
Może więc Cannon coś poprawił?