Obiektyw EF-S 17-55@2.8 IS USM - Err-01. Panowie z serwisu na Żytniej poinformowali mnie że to błąd przysłony. Całkowity koszt naprawy 560zł. Obiektyw wkrótce wróci do mnie to sprawdzę czy wszystko zostało naprawione poprawnie.
Obiektyw EF-S 17-55@2.8 IS USM - Err-01. Panowie z serwisu na Żytniej poinformowali mnie że to błąd przysłony. Całkowity koszt naprawy 560zł. Obiektyw wkrótce wróci do mnie to sprawdzę czy wszystko zostało naprawione poprawnie.
możecie mi podpowiedzieć gdzie jest problem, na tym obiektywie w studio mam nieostre zdjęcie a jak założę lampę zewnetrzną i strzelę w plenerze to mam ostre
5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II
Dzisiaj wrócił z serwisu 17-55, wymiana układu IS. Ciekawe jak długo tym razem podziała.
Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z Żytniej z naprawionym efs 17-55 2,8 is:
Wymiana IS, regulacja 219,60zł brutto
Część - ImageStabilizer ass'y 488,55zł brutto
Razem: 708,15
Sprzęt dostarczyłem 13/01/2010
Wycena była 14/01/2010
Naprawiono 22/01/2010
W przesyłce z obiektywem dołożono uszkodzony is ( taśma nie wyglada na przetartą tak jak na wcześniejszym zdjęciu w tym wątku )
Ostatnio edytowane przez satriani ; 27-01-2010 o 19:18
Może dorzucę swoje 3 zdania. Jeżeli ten obiektyw ma taśmę, która ciągle się gnie i pracuje przy każdym użyciu zuma to z doświadczenia mogę powiedzieć, że może być ona częstą przyczyną problemów. Taśmy w elektronice nie lubią być zginane zbyt często.
Edit:
Taśma nie musi wyglądać na przetartą, wystarczy że ścieżki wewnątrz popękają i nie będą przewodziły.
Nie miałem nigdy tego obiektywu w rękach (niestety). Piszę tylko z doświadczenia w serwisowaniu elektroniki.
Ostatnio edytowane przez ghosthunter ; 01-03-2010 o 12:56
Witam szanownych forumowiczów...
Zastanawiam się nad kupnem tytułowego obiektywu - będę go używał amatorsko.
Zastanawiam się po jakim czasie użytkowania amatorskiego/liczbie strzelonych fotek przeciętnie pada w nim stabilizacja...?
Pozdrawiam!
Kupuj, to super szkło. Może dziesięć osób napisało o problemach, ale IMO to znikomy procent użytkowników tego szkła.
rafi_szymon, nie przesadzaj, wszystko może się zepsuć, co nie znaczy, że zaraz Ci to się przytrafi. Szkło jest warte każdego grosza. Super ostry i z świetnym światłem - takie L 24-70 dla APSC, ze stabilizacją w gratisie. Mógłby być bardziej szczelny, ale w razie czego można go wyczyścić samemu odkręcając 3 śrubki.. pryszcz.
Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka