Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Problem z IS: EFS 17-55 2,8

Zablokowany

Domyślnie

witam, mam ten obiekyw i tak samo mam z nim problem ale troche inny. problem dotyczy auto focusa. obiektyw przestał ostrzyć. na manualu wszystko jest ok. ktoś może miał tego typu doświadczenia??

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

witam, po usterce is zrobiłem jeszcze ok 100 zdjęć, w tej chwili również przestał działać af a na aparacie wyświetla mi się komunikat (w trybie manualnym na tym obiektywie) error01, no teraz to już muszę wysłać do serwisu. Może taśma z lekko przetartej w ogóle się urwała - nie wiem -wązne że nawet bez is nie mozna sobie dać rady...

Coś już napisał

Domyślnie

używam ten obiektyw od ponad pół roku, poprzedni właściciel miał go około roku, nic złego z IS się nie dzieje, oby tak dalej ....
    Natomiast, mimo starannego traktowania, nie udaje mi sie ustrzec od łapania do środka pyłków, jest ich już kilka. Mam pytanie do innych użytkowników - czy Waszym zdaniem zakręcony na stałe filtr typu UV ma wpływ na mniejsze zasysanie kurzu? Warto zainwestować w UV?
    Pozdrawiam G.

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wig Zobacz posta
    Mam pytanie do innych użytkowników - czy Waszym zdaniem zakręcony na stałe filtr typu UV ma wpływ na mniejsze zasysanie kurzu? Warto zainwestować w UV?
    Pozdrawiam G.
    Warto, ja mam od nowości UV na nim czyli 2 lata i środek jest czysty.
    Canon 50D + dodatki

Domyślnie

W moim mimo filtra i dbałości o sprzęt jest juz bardzo dużo pyłków w środku na szczęście bez wpływu na jakość fot i nie zawracam sobie nimi głowy.

Dopiero zaczyna Awatar ad@mo
    Miasto
    Pabianice / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani Zobacz posta
    Witam. Posiadam następujący problem z canonen efs 17-55 f2,8
    Podczas włączonego is sporadycznie, nieprzewidywalnie obraz zaczyna się trząść i drgać w bardzo dużej częstotliwości.

1Ustawiam ostrość trzymając w połowie spust migawki, a obraz zaczyna drgać po jakimś czasie np 2-3 sek.
    2.Przestaję dociskac spust migawki mija jakieś 2 sek kręcę zoomem na 55mm a on znowu zaczyna drgać
    3. Wydaje mi sie że poprzednio słychać było szmer z is przez ok 1-2 sek po dociśnięciu spustu migawki do połowy, teraz słychac go tak długo jak trzymam palec na spuście.

Czy miał ktoś problemy ze źle działającym is lub z tym obiektywem. Proszę o uwagi zanim zapakuję i wyślę do serwisu. Obiektyw mam ze 2 lata i nigdy się tak nie zachowywał.
    Wysłałem swój obiektyw z podobnymi objawami do serwisu na Żytniej i po 3tyg. wrócił z wpisem w karcie gwarancyjnej "Wymiana układu IS" - teraz działa jak marzenie i znowu mogę się cieszyć w pełni działającą stabilizacją

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Mam ten obiektyw pół roku i właśnie przestał mi ostrzyć, tzn. AF działa ale ostrość nie jest idealna nawet po ustawieniu manualnym, IS narazie działa bez zarzutu. Czy mogę coś zrobić?? czy słać na żytnią??
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A na jakiej podstawie tak uważasz?

Codziennie czytam wszystkie posty na forum i nie zauważyłem powtarzalności informacji o tego typu usterce w tym konkretnie obiektywie, a wręcz pierwszy raz zauważyłem tego typu wątek/problem, a obiektyw już jakiś czas jest na rynku.

Podejrzewam że to taka sama "norma" jak łapanie pyłków - ot tworzenie niczym nieuzasadnionych legend .
    To, ze nie ma takiego posta na forum, nie oznacza, ze to zjawisko nie istnieje, to forum to nie wyrocznia.
    Juz po pierwszych wypowiedziach widac, ze ten problem to cos spotykanego dla niektorych uzytkownikow, a wczesniej jakos o tym nie wspominali.

Proponuje Zytnia, ale zastanawiam sie czy podciagna ta usterke pod gwarancje...700zl to sporo..

Powodzenia!!!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=christ;688402]

Vitez - przepraszam, ale to forum nie było, nie jest i nie będzie jedynym żródłem informacji/wyrocznią itp... - przynajmniej w moim przypadku, więc fakt, że nie było o tym słychać tutaj nie dowodzi też, że tak nie jest (to jest polskie forum w polskich warunkach finansowych - czytaj: w Polsce jest tych obiektywów mniej niż w innych krajach)... a wystarczy poszukać przez googla - wyskoczy wiele zgłoszeń/próśb o pomoc w sprawie IS dla tego modelu.

QUOTE]

..moja odpowiedz o tej samej tresci...dziwnie z forum zniknela..

FAKT, to, ze jakiegos problemu nie ma na forum, nie znaczy, ze ow problem nie istnieje..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starling Zobacz posta
    ...moja odpowiedz o tej samej tresci...dziwnie z forum zniknela..
    A ja ją nadal widzę, dokładnie nad tym postem... oczy da się myć a paranoję da się leczyć .

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów