Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Problem z IS: EFS 17-55 2,8

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Es. Zobacz posta
    Po kilku tygodniach nieużywania obiektywu, zerknąłem na szczewki od frontu i znalazłem trochę paprochów w środku. Wygląda to nieładnie i dlatego chciałbym tego nie mieć. Stąd poszukiwanie informacji o ew. samodzielnym czyszczeniu lub w serwisie, itp. :-).
    Artur Es czy te paprochy to wyglądają nieładnie na zdjęciu, czy tylko jak zaglądasz do obiektywu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Artur Es czy te paprochy to wyglądają nieładnie na zdjęciu, czy tylko jak zaglądasz do obiektywu?
    Na szczęście, tylko na soczewce. Wiem, że pewnie odradzicie mi próbę czyszczenia, skoro nie widać tego na zdjęciach. W desperacji nie jestem. Może posłucham. Przeszkadza mi jednak ten fakt, ktoś może posądzić mnie, właściciela o niechlujstwo czy tym podobne rzeczy, mimo, że tak nie jest.??:

Bywalec

Domyślnie

Na szczęście, tylko na soczewce. Wiem, że pewnie odradzicie mi próbę czyszczenia, skoro nie widać tego na zdjęciach. W desperacji nie jestem. Może posłucham. Przeszkadza mi jednak ten fakt, ktoś może posądzić mnie, właściciela o niechlujstwo czy tym podobne rzeczy, mimo, że tak nie jest.??:
    Zawsze możesz spróbować :wink:
    http://photography-on-the.net/forum/...nal+lens+clean

jakoś strasznie to nie wygląda, ale trzeba uważać. A nawet można się pokusić o kalibrację FF/BF.
    Ale tak jak koledzy radzą, musiał byś się poważnie zastanowić czy warto, szczególnie, że w przypadku niepowodzenie gwarancję pewnie szlak trafi.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Skoro nie widać na zdjęciach to daj sobie spokój. "Zjawisko" pojawiania się paprochów w tym obiektywie jest powszechnie znane=nikt znający się na rzeczy nie posądzi Cię o niechlujstwo. Nie ma powodu rozbierać dobrze działający obiektyw. Dopóki nie zobaczysz paprochów na swoich zdjęciach najlepiej nie zwracaj uwagi na kurz i paprochy w obiektywie :smile:

Uprawnienia umieszczania postów