Na szczęście, tylko na soczewce. Wiem, że pewnie odradzicie mi próbę czyszczenia, skoro nie widać tego na zdjęciach. W desperacji nie jestem. Może posłucham. Przeszkadza mi jednak ten fakt, ktoś może posądzić mnie, właściciela o niechlujstwo czy tym podobne rzeczy, mimo, że tak nie jest.??:
Zawsze możesz spróbować :wink:
http://photography-on-the.net/forum/...nal+lens+clean
jakoś strasznie to nie wygląda, ale trzeba uważać. A nawet można się pokusić o kalibrację FF/BF.
Ale tak jak koledzy radzą, musiał byś się poważnie zastanowić czy warto, szczególnie, że w przypadku niepowodzenie gwarancję pewnie szlak trafi.
Skoro nie widać na zdjęciach to daj sobie spokój. "Zjawisko" pojawiania się paprochów w tym obiektywie jest powszechnie znane=nikt znający się na rzeczy nie posądzi Cię o niechlujstwo. Nie ma powodu rozbierać dobrze działający obiektyw. Dopóki nie zobaczysz paprochów na swoich zdjęciach najlepiej nie zwracaj uwagi na kurz i paprochy w obiektywie :smile:
A jak te świństwa się tam dostają? Przez przednią soczewkę czy zoom?
Bo jak kiedyś tu pisałem że kupiłem UV'kę to ktoś powiedział że problem syfków w środku rozwiązany.
GG: 538295
SPRZEDAM: EF85/1.8 + marumi UV (1300zł), EX430 (850zł). 6-7 msc gwarancji, stany idealne sklepowe. Bardzo rzadko używane
zasysa podczas zooma.. jest nieszczelny korpus. przedni UV nie wiele pomorze.
#
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
to kto pierwszy padl, (po sesji na pewno bez wzgledu na werdykt) ... a tak na powaznie, to w KRA na Czapskich, to juz maja "ISy" do 17-55 na pólce, nawet extra zamawiac nie trzeba, taki kurna popytJak mozna taki scheis sprzdawac, po trzech latach znowu Canon upomni się o swoje, bo tyle trwala moja zabawa z tym "zacnym szklem pod APCS"... co za gniot za kupe kasy.
the silence is deafening