Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Problem z IS: EFS 17-55 2,8

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie Problem z IS: EFS 17-55 2,8

Witam. Posiadam następujący problem z canonen efs 17-55 f2,8
    Podczas włączonego is sporadycznie, nieprzewidywalnie obraz zaczyna się trząść i drgać w bardzo dużej częstotliwości.

1Ustawiam ostrość trzymając w połowie spust migawki, a obraz zaczyna drgać po jakimś czasie np 2-3 sek.
    2.Przestaję dociskac spust migawki mija jakieś 2 sek kręcę zoomem na 55mm a on znowu zaczyna drgać
    3. Wydaje mi sie że poprzednio słychać było szmer z is przez ok 1-2 sek po dociśnięciu spustu migawki do połowy, teraz słychac go tak długo jak trzymam palec na spuście.

Czy miał ktoś problemy ze źle działającym is lub z tym obiektywem. Proszę o uwagi zanim zapakuję i wyślę do serwisu. Obiektyw mam ze 2 lata i nigdy się tak nie zachowywał.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie miałem tego szkła, ale znajomy ma już 3 sztukę. problemy z ISem to najczęstsze problemy w tym szkle. jemu w pierwszych dwóch właśnie IS padł. to, bokeh i fakt że jest pod APSc to jedyne powody czemu ten obiektyw nie jest genialny
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mi też na tym obiektywie po pół roku zaczął obraz skakać przy włączonym IS i coś burczeć głośno w środku. Pojechał do serwisu i "Wymiana zespołu IS"
    397D

Domyślnie

a zakładając że rzeczywiście padł mechanizm is, to ile kosztuje wymiana/naprawa. Czy miał podobne ojawy co u mnie? Mam ponad 2 lata więc na gwarancje to sie już nie pisze.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

wycena na Żytniej jest za darmo jakby co. jeżeli jesteś spoza Wawy to dochodzą koszty wysłania do nich. możesz też wysłać używając ich kuriera - zadzwoń i poproś o numer umowy, albo przedstaw całą sprawę - i to kosztuje 15PLN w jedną stronę.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Dopiero zaczyna Awatar ad@mo
    Miasto
    Pabianice / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani Zobacz posta
    a zakładając że rzeczywiście padł mechanizm is, to ile kosztuje wymiana/naprawa. Czy miał podobne ojawy co u mnie? Mam ponad 2 lata więc na gwarancje to sie już nie pisze.
    Mam dokładnie te same problemy z tym obiektywem, które opisałeś w pierwszym poście i dzisiaj wysłałem maila do serwisu na Żytniej z prośbą o określenie kosztów wymiany IS.
    Zobaczymy czy odpowiedzą bez oglądania szkła - jak tylko dostane ewentualna odpowiedź to dam znać na forum.
    C5DmkII + C24-85mm f/1.2-1.4 + Fuji X100

Domyślnie

W takim razie poczekam na twój wpis z informacją o cenie, czy masz gwarancję na obiektyw czy juz po?

Dopiero zaczyna Awatar ad@mo
    Miasto
    Pabianice / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani Zobacz posta
    W takim razie poczekam na twój wpis z informacją o cenie, czy masz gwarancję na obiektyw czy juz po?
    Dokładnie tak jak u Ciebie po gwarancji - może hurtem taniej policzą :-D
    C5DmkII + C24-85mm f/1.2-1.4 + Fuji X100

Domyślnie

Miałem identyczne objawy - ostatecznie obiektyw wysłałem na Żytnią - w tym tygodniu odebrałem już naprawiony. Koszt naprawy wyniósł łącznie z wysyłką 677,97 zł (w tym - części - 407,13; robocizna 244,00zł).

Ta usterka jest "normalna" dla tego obiektywu. Uszkodzeniu ulega elastyczna taśma łącząca moduł IS z elektroniką obiektywu - tasiemka podczas pracy jest stale narażona na zginanie itp, stąd po pewnym czasie dochodzi do przerwania połączeń.

Według zaprzyjaźnionego elektronika, który to widział - ona jest najprawdopodobniej za krótka (lepsza by była ciut dłuższa taśma), a - dodatkowo - dzięki oszczędności producenta (tu słowa uznania dla Canona... ) jest na stałe połączona z modułem IS (elektronika + optyka) stąd ta naprawa tyle kosztuje... a mogłaby kilkakrotnie mniej, gdyby przewidziano jedno dodatkowe złącze...
    20D | 30D | 5DmkII | 10-20 3.5-4.5| 17-55 2.8 IS | 15 2.8 | 28 1.8 | 50 1.4 | 85 1.8 | 100 2.8 | 70-200L 2.8 IS | 100-400 4.5-5.6L IS |550EX | 580EX
    blog fotograficzny | fotografia ślubna

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christ Zobacz posta
    Ta usterka jest "normalna" dla tego obiektywu.
    A na jakiej podstawie tak uważasz?

Codziennie czytam wszystkie posty na forum i nie zauważyłem powtarzalności informacji o tego typu usterce w tym konkretnie obiektywie, a wręcz pierwszy raz zauważyłem tego typu wątek/problem, a obiektyw już jakiś czas jest na rynku.

Podejrzewam że to taka sama "norma" jak łapanie pyłków - ot tworzenie niczym nieuzasadnionych legend .

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów