Nawet najbardziej niezawodny sprzęt psuje się... a jeżeli rodzaj usterki powtarza się, to znaczy dla mnie, że jest to "normalne" typowe... a dlaczego tu i w tym przypadku już wyjaśniam:
Usterka w moim przypadku zaczęła pojawiać się już dawno na "moment", zwykle najpierw po kilkugodzinnej pracy z obiektywem, z czasem szybciej, reklamowanie tego nie bardzo miało sens bo w serwisie "na zimno" chodziłoby jak nowy - a co było przyczyną dowiedziałem się dopiero po tym jak obiektyw odmówił całkowicie współpracy. Serwisant w Katowicach po rozkręceniu obiektywu pokazał mi to i sam musiałem przyznać, że to dosyć ryzykowne połączenie... a że nie był w stanie sobie z tym poradzić (części), to wtedy obdzwoniłem niezależne serwisy - Kraków i Warszawę (telefony wyszukane na forum) - serwisanci dokładnie wiedzieli bez specjalnego naprowadzania o co chodzi/co jest zepsute, bo wcześniej to już robili. A nawet w przybliżeniu "z pamięci" Kraków określił wartość naprawy. Niestety przez brak realnego dostępu do części musiałem to wysłać na Żytnią.
Już wcześniej na tym forum ktoś podał w wątku o cenach na żytniej opis wymiany IS-a w tym obiektywie, a niniejszy wątek wskazuje, że nie byliśmy jedyni...
Ale wiele jeszcze zależy od tego, jak często ktoś korzysta z obiektywu, zmienia ogniskową...
poniżej zamieszczam zdjęcie uszkodzonej taśmy wychodzącej z płytki elektroniki modułu IS (rozkręcony, jako część zamienna występuje razem z soczewkami)- to jest taśma z naniesionymi ścieżkami, która jest poddawana podczas pracy obiektywem raz rozciąganiu... raz zginaniu... pęknięcie zaznaczyłem strzałką... właśnie uszkodzenie tej tasiemki powoduje wspomniane w tym wątku objawy - tak było przynajmniej w moim przypadku.