Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Nowa Sigma 10-20 f/3,5 - nowe=lepsze?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A czy ktoś może wie, czy ten obiektyw podczas ostrzenia lub zmiany ogniskowej wysuwa tubus lub obraca przednią soczewką?

BTW: Ernest_DLRS, widzę po stopce, że zdecydowałeś się na zakup tego szkła :-) Mogę wiedzieć czym się kierowałeś? Sądzisz, że będzie lepszy niż starszy model i Canon 10-22 ?

Pozdrawiam
    450D + 10-22 + 50/1.8 + 70-200/4

Luka13
    Guest

Domyślnie

Witam koledzy!
    Zgadzam się z forumowiczem powyżej, że póki co sensownych i większych testów brak. W związku z tym chciałbym pokrótce opisać nową Sigmę 10-20 F/3.5. Miałem możliwość przetestować ją wczoraj w Sigma Pro Centrum w Szczecinie.
    Obiektyw jak na serię EX przystało charakteryzuje się dość solidną obudową, w którą zatopione są tysiące błyszczących drobin. Mi osobiście się to wykończenie niezbyt podoba, ale wiadomo są gusta i guściki.
    Obiektyw jest sporej wagi, przednia soczewka bardzo duża, 82mm trochę będzie bolało przy zakupie filtrów, w szczególności polaryzacyjnych.
    Jedna rzecz, która w dużym stopniu mnie lekko odtrąciła od nowej wersji sigmy, to wysuwający się tubus podczas zmiany ogniskowej. Najmniejsze gabaryty są w okolicy 13 a 15 mm, największe około 20mm. Jest to sprzeczne, z tym co zostało pokazane na tegorocznych targach PMA 2009.

Link: http://www.ibtimes.com/blogs/article...oom-lenses.htm

W szczególności polecam wideo z pokazem nowości 2009 od Sigma oraz zdjęcie obiektywu pod linkiem:
    http://www.ibtimes.com/data/blogs_ed...-dslr-lens.jpg

Zastanawiający jest więc fakt, czy tenże obiektyw, pokazany na zdjęciu i w filmie, będzie wyglądał tak tylko i wyłącznie z mocowaniem Sigmy, czy jest to tylko jeszcze wtedy wersja przedprodukcyjna... ? ;>
    (Mocowanie Canona widoczne zboku na filmie)
    Może zmienili konstrukcję ze względu na kryzys? ;D

Jeśli chodzi o pełny test obiektywu, to niestety musimy poczekać, myślę, że za około miesiąc pojawi się na Optycznych, ale dla znających język niemiecki polecam najnowsze wydanie magazynu "Spiegelreflex Digital" (Aktuelles Heft 4 - 2009) gdzie nowa Sigma została przetestowana wraz z nowymi szkiełkami szerokokątnymi od Nikona (10-24), Tokiny (12-24 II) oraz Tamrona (10-24) i co więcej uplasowała się na drugim miejscu z łączną ilością punktów 85,5/100!, odstając lekko od Nikona w rozdzielczości obrazu na brzegu kadru i przegrywając z nim tylko 1,1 punktem w łącznej ocenie końcowej!

Jednakże zamieszczam kilka sampli prosto z korpusu, tylko i wyłącznie zmniejszonych, bez żadnych poprawek w programach graficznych, dla tych, którzy z nową Sigmą nie mieli jeszcze do czynienia. Nie są to jakieś wyjątkowe zdjęcia; to zwykłe fotografie mające ukazać optyczne zachowanie obiektywu...

Kilka przykładowych zdjęć poniżej:
    (wszystkie wykonane na korpusie Canon EOS 30D)

F/3.5
    20mm

F/5.6
    20mm

F/5.6
    20mm

F5.6
    20mm

F/6.3
    20mm

F/8
    10mm

F/5.6
    20mm
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jacek3282, wysuwa się z tubusu, ale nie obraca przedniej soczewki...
    Ostatnio edytowane przez Luka13 ; 31-08-2009 o 17:14 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Luka13 - wielkie dzięki dobry człowieku za sporą ilość informacji.

Wygląda więc na to, że Sigma jest co najmniej niezła. Widzę, że dzień był ładny - nie próbowałeś strzelić czegoś pod słońce? I biorąc pod uwage zabawę z autkami - jak HSM? Dla większości to pewnie nie ważne, dla mnie akurat tak
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Luka13
    Guest

Domyślnie

Spoko, nie ma sprawy, po to jest forum, abyśmy sobie pomagali i uzupełniali swoją wiedzę nawzajem. :-D

Jeśli chodzi o HSM to działał dość sprawnie, szybko, jednakże w porównaniu z obiektywem Sigma 24-70 F/2.8 HSM, był szczerze powiedziawszy wolny... ;|
    Nie wiem z czego to wynika, HSM HSM-owi nie równy, to fakt, ale zakładam że na około 100 strzelonych fotek, moim zdaniem, po kalibracji aparatu z obiektywem, jakieś 4-6% pomyłek da się odnotować; w czasopiśmie niemieckim "Spiegelreflex Digital" podają celność w ocenie 4,5-4,7/5 Pkt, stąd taki mój wniosek... :-D

Pogoda była ładna, jednakże jak widać na poniższych zdjęciach, wysokie kamienice zasłaniały dostęp do słońca, a oddalać się od Pro Centrum nie mogłem, więc z tym były kłopoty, ale jeśli obiektyw nie notował zbyt wielkich wpadek z pracą pod światło jarzeniowe (halogeny), nie powinien mieć dużych problemów z pracą pod ostre słońce, choć wiadomo, iż to nie to samo...
    Ale końcowy efekt pokażą, wiadomo, testy...

Natomiast winietowanie zostało określone na poziomie 4,0 - 4,1/5 Pkt, co odznacza się spadkiem jasności w rogach zdjęcia o około 1EV.

Największą wpadkę odnotowała ogniskowa 20mm na światłosile F/3.5, gdzie było największe mydło jeśli chodzi o brzeg kadru i winietowanie na poziomie 1,3 EV...

michbet
    Guest

Domyślnie

Napiszę tak szkiełko jest już w moim plecaczku od niedzieli:-D znajdę chwile czasu to przeprowadzę konkretne testy.Moim skromnym zdaniem jest ostro już od 5,6 delikatne aberracje akceptowalne i do usunięcia,budowa podobna do starszego i ciemniejszego brata łącznie z przednią soczewką (dziwi mnie fakt zastosowania filtra 82 jeśli przednia soczewka jest taka sama jak w starej sigmie).
    Dumałem nad tą sigmą i nad C 10-22 wybór padł na sigmę dlaczego:
    moim zdaniem ma lepsze nasycenie koloru,ostra od 5,6,ostrzejsza w rogach no i stałka,a co do filtrów 82 to akurat dla mnie to plus bo mogę je stosować zamiennie z s100-300f4 co do ceny to i tak to ta sigma razem z uv slim hoyi i polarem slim pro 1 hoyi wypada podobnie jak c 10-22 bez filtrów więc bólu wielkego nie mam.
    Reasumując moim zdaniem to będzie chicior. pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez michbet ; 01-09-2009 o 13:14

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Obiekty sie zapowiada bardzo ciekawie.

Mnie najbardziej interesuje porównanie z C 10-22 3,5-4,5.

Czemy na sample kolejne. Te powyżej źle nie wróżą, światło stałe kuszące troszke narazi ejak dla mnie Canon ma przewage ale czekamy na reszte.

aaaa... ipodsuncie linki do pełnych fotek bo z 800px niewiel mozna wyczytać
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mnie też ciekawi jak to szkło będzie się spisywać, bo na razie cena jest spora w porównaniu do c10-22.

czy ktoś je już ma i mógłby coś napisać, zamieścić sample, porównać do starszej wersji ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie masakra

http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1250/cat/31

W zasadzie nie trzeba przymykać w zakresie 12-20, na 10mm można z przyzwoitości domknąć do f/4 lub gdy potrzeba GO do f/5.6
    Super szkło.
    the silence is deafening

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Super szkło.
    No to mamy w takim razie kolejną jakościową loterię poszczególnych egzemplarzy sigmy... W linku który wkleiłeś jest komentarz jej właściciela. Ostrość i Bokeh na nie

Pros: Solid build, great range, handles flair/ghosting well.
    Cons: Not very sharp. Bokeh is only so-so.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1250/cat/31

W zasadzie nie trzeba przymykać w zakresie 12-20, na 10mm można z przyzwoitości domknąć do f/4 lub gdy potrzeba GO do f/5.6
    Super szkło.
    A teraz sobie porównaj to z wynikami EF-s 10-22, który wg ciebie ma słabe rogi
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów